23 / 12 / 2024

Öğrenci evleri depoya taşındı!

Öğrenci evleri depoya taşındı!

Üniversiteler için ilk yarıda da ‘uzaktan eğitim’ tavsiye kararı alınırken, öğrenciler kira tutarını ödemeyi göze alamadı. Eşyalarını ise gelecek dönemde yüz yüze eğitime dönülmesi durumuna karşılık depolara koydu.



Dünyada oldukça yaygın kullanılan ‘eşya depoları’ Türkiye’de pandemi döneminin yıldızları arasında yer aldı. Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre, daha önce kentsel dönüşüm kaynaklı olarak sınırlı olarak tercih edilen depolara artan talep, nakliye hizmeti veren firmaları da depolama hizmetlerini artırmaya yöneltti. Bu kapsamda özellikle kent dışında eğitim gören ve uzaktan eğitim nedeniyle yaşadıkları kente dönen öğrenciler talep oluşturuyor. Ödedikleri yüksek ev kiralarını uzaktan eğitim sürecinde devam ettirmek istemeyen öğrenciler, gelecek dönemlerde yüz yüze eğitimin başlaması durumuna karşılık ise eşyalarını taşımıyor. Bu sebeple eşyalarını, üniversitenin bulunduğu şehirdeki kiralık eşya depolarına bırakıyor.

Mini depolamadan 3 oda bir salon eşya depolamaya kadar hizmet veren eşya depoları, bu nedenle artan oranda depo sayısına ulaşıyor. Depo kiralama hizmeti sunan firmalar, talebin her geçen gün artmaya devam ettiğini belirtiyor.

200-400 TL

10 metrekareden 500 metrekareye kadar depo sunan firmalar bulunuyor. Bugünlerde en fazla talep artışı İstanbul ve başkent Ankara’daki firmalarda gözleniyor. Depo aylık kiraları da genellikle 200-400 lira arasında bulunuyor. İstanbul’da nakliyat ve depolama firmalarından birinin yetkilisi olan Yakup İnalkaç, özellikle ağustos ve eylül aylarında arayan her 10 kişiden 8’inin öğrenci olarak depolama hizmetini sorduğunu  dile getirdi. İnalkaç, “Bazen nakliye talebinden çok depolama talebi için telefon alıyoruz. Uzaktan eğitim nedeniyle, örneğin 2 bin 500 lira kira veriyorsa onun yerine depoya aylık 400 lira kira vermeyi tercih ediyorlar. Daha önceleri depolama ihtiyacı düşüktü. Evi kentsel dönüşüme giren, ev sahibi çıkaran ama hemen ev bulamayanlar talep ediyordu. Biz de ona göre daha az seçenek sunuyorduk ama artık artırdık” diye konuştu.

Kısa sürede doldu

Başkent Ankara’da hizmet veren bir firma yetkilisi de, 400 oda hacimli depoları olduğunu bunun kısa zamanda 300’ünün dolduğunu anlattı. Yetkili, pandemi sebebiyle uzun süre uzaktan çalışacak olan insanların da depo kiralama seçeneğini kullandığını söyledi.

Ödemeler ne olacak?

Konunun bir diğer tarafında ise üniversite öğrencileri için özel yurtlar bulunuyor. Fiyatlamalar üniversitenin mevcut dönemde öğrenci kabul edip etmeyeceğine göre farklılık gösteriyor. Yurt yetkilileri, ‘uzaktan eğitim’ kararı alan üniversitelerde ilk yarıyıl açık olmayacakları için herhangi bir ücret talep etmiyor. Örneğin İzmir’de bir üniversitenin kampus alanında bulunan özel yurtta, senenin tamamı için üç kişilik odada kişi başı 17-18 bin lira isteniyor. Uzaktan eğitim sebebiyle kayıtlar ikinci yarıyıl için alınıyor.

Öğrenci evleri depoya taşındı!

Yatırımda fırsat gördü

Kent dışında okuyan üniversite öğrencileri için ev dışında en çok özel yurt tercihi ön plana çıkıyor. Güvenlikli, temizlik ve yemek hizmeti alınabilen özel yurtlar, Türkiye’nin genç nüfus potansiyeli nedeniyle yatırımcılar için de son dönemlerin öne çıkan yatırım tercihi oldu. ‘Novu’ markasıyla yurt yatırımı yapan Nef İcra Kurulu Üyesi Selçuk Çelik, yatırımda fırsat görmeye devam ettiklerini, yeni yurtlar için çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Çelik, “Hedefimiz 2023’te 10 şehirde Novu yurt markamız ile yer almak... Pandemi sürecindeki gelişmelerle birlikte uzaktan eğitim düzenlemesini göz önüne alırsak, ödemesini erken yapanlar isterse iade alabilecek. Ya da ‘beklemek istiyorum’ derlerse fiyat farkından etkilenmeyecek. Sözleşmeleri de okul açıldığında başlayacak. Oda fiyatlarımızda da bir değişiklik olmayacak” diye konuştu.

Öğrenci evleri depoya taşındı!

Satın alma için görüşüyor

Özel sektörün global bir işletmeci ile hizmet veren markalarından Univa da benzer şekilde yatırım planlarını ertelemeden devreye alacağını söyledi.. Markaya hayat veren Erkanlı Holding Genel Müdürü Evrim Karayel, “Geçici bir dönem olduğunu öngörerek hareket ediyoruz. Sosyal bilimler dışında, mühendislik, tıp bilimleri eczacılık, spor akademileri gibi pek çok alanda uzaktan eğitim çok mümkün olmayacak. Bu nedenle bizim yurt yatırımına güvenimiz tam. Bu dönem küçük işletmeler için sıkıntı olabilir. Biz ise, sıkıntıda olan ve işletmemize çevirme ihtimalimiz olan yeni yurtlara bakıyoruz. Birkaç satın alma görüşmemiz de var. Sakarya yurdumuz eylülde açılacaktı ancak uzaktan eğitim nedeniyle şubat ayına erteledik” dedi.

 

Öğrenci ve ev sahibi arasında kira sözleşmesi krizi!


Geri Dön