Kira

Öğrenci ve emlakçının ortak sorunu yüksek kiralar!

İstanbul genelinde hızla tırmanan kira ücretleri hem öğrencileri hem de emlakçıları zor duruma sokuyor. Emlakçılar bu yükselen kiralar karşısında çaresiz kaldıklarını dile getirdi. 

Beykoz'da Türk - Alman Üniversitesi öğrencileri kira fiyatlarının yüksekliğinden ve yurtlardaki imkanları nedeniyle oldukça şikayetçi. Dostbeykoz'da yer alan habere göre; üniversiteli gençler ve emlakçılar Beykoz’da ki yüksek kira fiyatlarıyla ve bölgede ki yetersiz yurt imkanları konusundaki sıkıntılarını anlattı. 

Yaşadıkları sıkıntıları anlatan üniversiteli gençler bu problemi en kısa sürede çözülmesini bekliyor. Konunun diğer bir muhatabı ise emlakçılar. Uzun yıllardır Beykoz'da emlakçılık yapan Sedat Kuvel kira fiyatlarının yüksek olması ve ilçede konut stoğunun az olmasına yönelik açıklamalarda bulundu.

Kira fiyatlarıyla problem yaşayan öğrenciler, sorunun bir an önce halledilmesini istiyor. Emlakçılar da devletin bazı bölgeleri imara açmasının çözüm olacağı kanaatinde. Pandemi ile birlikte daralan ev ekonomileri öğrencileri ve ailelerini de zor duruma sokuyor. Üniversite öğrencileri kira fiyatlarının hayatlarında meydana getirdiği sıkıntıları anlattı. 

Türk – Alman Üniversitesi (TAÜ) öğrencilerinden İrem Kara, daha önce Beylikdüzü'nde oturduğunu son iki senedir de Beykoz'da yaşadığını söyledi. 

Kara, "Beykoz’da ki ev fiyatlarıyla karşılaştığımda çok yüksekti. Doğal olarak ilk senesi olan bir kız için yurtlara baktım ama fiyatlar orada da gerçekten çok yüksekti. Kız öğrenciler için çok az sayıda limit var. Olan yurtlarda az olduğu için çok fahiş fiyatlarda oda kiralıyorlar" dedi.

"Bunların çoğu kaçak apartlar"

Türk-Alman Üniversitesi 1. sınıf öğrencisi olan Kara, "Erkek öğrenciler için Beykoz Merkez'de yurt bulunmuyor. Kavacık’ta apartlar var. Devlet yurdu olarak Anadolu Hisarı’nda Kredi ve Yurtlar Kurumu var. Erkek öğrenciler için Maltepe’de ki KYK ‘dan buraya ulaşım var. Yüksek fiyatları gözden çıkardığınız da birçok seçenek ortaya çıkıyor ama bunların çoğu kaçak apartlar" şeklinde konuştu.

Kaçak apartlarda yaşamak istemeyen öğrencilerin çeşitli nedenlerden ev kiralamak istediğine fakat kira fiyatlarının çok olmasının yorucu olduğunu söyleyen Kara, "Bu yüzden tek başımıza eve çıkmak çok sıkıntı uygun bir ev arkadaşı bulduktan sonra da iki bin lira dan aşağı kira ücreti bulunmuyor. Ben ilk geldiğimden beri yurtta devam ediyorum Paşabahçe de bir yurtta, yurdumuz güzel ancak fiyatı yine de yüksek 850-900 liradan başlayan bir fiyatlandırma" ifadelerine yer verdi. 

Şehir dışından gelen bir öğrenci için fiyatların fazla olduğunun altını çizen İrem Kara, bölgeye olan ulaşımın kolay olmamasının da negatif bir etkisi olduğunu dile getirdi.

"Sadece kiralar artmıyor, hayatımıza da karışıyorlar"

Kara, şunları söyledi:

"Pandemi öncesi yüksek olan kiralar su anda daha da artmış durumda şu an bir arkadaşımdan bildiğim kadarıyla iki bin beş yüz’e kiraya çıkanlardı. Öğrencilerin bu konuda ses çıkarması gerektiğini düşünüyorum. Beykoz’da ki ev sahipleri sadece kiraları artırmakla kalmıyor, kiracıların hayatlarına da karışıyorlar. Öğrencilere zaten bir ev vermeme durumu var. Kira fiyatını halletseniz bile önünüzde başka engeller çıkıyor. Bu konuda Medipol, Beykoz ve Türk-Alman Üniversiteli gençlerin ses çıkartması gerektiğini düşünüyorum."

Türk - Alman Üniversitesi Yüksek Lisans Öğrencisi ve Üniversite Mezunlar Derneği Başkanı Burak Saldıroğlu da ilçede öğrenciye alışık olmayan bir kesimin ev vermemeyi tercih ettiğini dile getirdi. 

Saldıroğlu, "İlk geldiğim zaman uygun denilebilecek fiyatlarda evlere kalıyorduk ama o ev şu an dört katı fiyat isteyecektir. Ben o konuda biraz şanslıyım ama çevremdeki insanlar öyle değil. Beykoz genelde dağlık ve ulaşımı kolay olmayan bir yer örneğin okula yakın Şahinkaya bölgesi insanların isteyerek kirada kalacağı bir yer olmamasına rağmen öğrenciler kalmak zorunda kalıyor." dedi.

"Şu anda bizim bu kadar konutumuz yok"

Uzun zamandır Beykoz’da emlak danışmanlığı yapan Sedat Kuvel de yaklaşık 20 yıldır ilçede emlak ve tadilat işleri yaptığını, bölgede imar izninin olmamasının ciddi problemlere neden olduğunu söyledi.

Kuvel, "Beykoz’un nüfusu 240 bin, bölgede bulunan öğrenci sayısı 60 bin olarak söyleniyor bunun yüzde 10’u Beykoz’da kiralık ev tutmaya kalksa 6 bin yapar şu anda bizim bu kadar konutumuz yok. 39 ilçe arasında tek imarı olmayan bölge yıllardır bizim sağ olsun siyasilerimizin hepsi kendi çıkarları doğrultusunda milleti oyalamanın peşinde. Üniversiteleri açan arkadaşlar bu insanları yarış atı, para makinesi zannediyor. Özel üniversitelerde çok güzel paralar dönüyor ancak sadece kendi menfaatlerini düşünüyor. Burada ne öğrenci ne de öğretmenin insan gibi yaşayacağı bir yer yok." dedi.

İstanbul'da konut kiraları en çok hangi ilçelerde arttı?