26 / 12 / 2024

Öğrenci ve ev sahibi arasında kira sözleşmesi krizi!

Öğrenci ve ev sahibi arasında kira sözleşmesi krizi!

Kovid-19 salgını sebebiyle üniversiteler uzaktan eğitime geçince, ev kiralayan öğrenciler ve ev sahipleri arasında sözleşme krizi çıktı. Öğrenciler sözleşmeyi feshetmek, ev sahipleri de kirasını almak istiyor. Bu ‘sözleşme krizi’ nasıl çözülür, sözleşmeler feshedilebilir mi?



Kovid-19 salgını sebebiyle üniversiteler geçtiğimiz mart ayından itibaren uzaktan eğitime başladı. Bu durum, ev ve yurt kiralayan öğrencileri zor durumda bırakmış, öğrenci kullanmadığı evi boşaltmak, ev sahipleri de sözleşme gereği kirasının ödenmesi talebinde bulunmuştu. Posta'da yer alan habere göre; taraflar arasında ciddi anlaşmazlıklar oluşmuş, adeta bir ‘sözleşme krizi’ yaşanmıştı.

Uzaktan eğitime devam

YÖK’ün tavsiye kararı doğrultusunda birçok üniversite, 2020-2021 öğretim yılının güz döneminde de uzaktan eğitime geçti. Üniversiteye bu yıl başlayanlar için sorun olmasa da geçmiş yıldan sözleşmesi olan öğrenciler aynı sorunla karşı karşıya kaldı. Öğrenciler ev sahiplerinden kolaylık beklerken, ev sahipleri de mağdur olduklarını söylüyor. 

Bedeli ödemesi şart

Peki, salgın sürecinde ortaya çıkan bu anlaşmazlığın çözümü var mı? 

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, kira borcunun imkansız olmayan yani ödenmesi gereken bir borç olduğuna dikkat çekerek, “Kira sözleşmesi yapmış bir öğrenci, okul koronavirüs nedeniyle kapandıysa ‘kira bedelini ödemiyorum’ diyemez” diye konuştu. 

İndirim isteyebilir

Fakat koronavirüsün ‘mücbir sebep’ olduğunu anımsatan Kiraz, “Yani öngörülmeyen, öngörülmesi de mümkün olmayan bir durum ve kiracı bu duruma sebep olmuyor. Bu kapsamda kiracı Borçlar Kanunu’nun 138’inci maddesi gereğince mal sahibinden kiranın indirilmesini talep edebilir. İndirim kabul edilmezse mahkemeye giderek kiranın uyarlanmasını talep edebilir” dedi. 

Fesih şartları

Öğrencinin ödeme yapamadığı ya da mahkemeye gidemediği durumlarda sözleşmenin feshinin söz konusu olacağına dikkat çeken Kiraz, fesih şartlarını şu şekilde sıraladı:

Öğrenci, kira sözleşmesini kanunda bulunan ‘erken fesih tazminatı’na uygun olarak fesh edebilir.

Örneğin öğrenci 1 Eylül 2019-31 Ağustos 2020 olarak 1 yıllık kira sözleşmesi yaptıysa, koronavirüs nedeniye dava açmayıp fesih istediyse ve Nisan 2020’de kira sözleşmesini feshederse kanunda yer alan 3 aylık kira bedelini mal sahibine ödeyecek.

Yani nisan, mayıs ve haziran ayları kiralarını ödeyecektir.

Ancak mal sahibi mayıs ayında yeni bir kiracı bulmuş ise bu durumda da sadece nisan ayı kirasını kiracı erken fesih tazminatı olarak öder.

İş yeri kiraları ödenecek mi?


Geri Dön