Öğrenci yurdu yatırımları son dönemde arttı!
Üniversitelerde okuyan öğrenci sayısı 10 milyona yaklaştı. Buna karşın devlet yurtları ve özel yurtların kapasitesi talebin çok altında. Potansiyeli fark eden yatırımcı yurt yatırımlarına yöneldi.
Genç nüfus ve yeni açılan üniversiteler yükseköğrenimdeki öğrenci sayısını yıldan yıla artırırken yatırımcının karşısına da yeni fırsatlar çıkardı. Özel sektörün öğrenci yurdu yatırımlarında son dönemde büyük artışlar oldu. 2014, 2015 ve 2016’nın ilk üç ayında toplam 187 özel yurt yatırımı için teşvik belgesi alındı. Bu yatırımların sağlayacağı yatak kapasitesi 132 bin 211 olurken, parasal değeri de 2 milyar 264 milyon lirayı buldu. Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre 2014 yılında 29 bin 411 öğrenci kapasiteli, yatırım değeri 534.1 milyon lira olan 75 yurt yatırımı için teşvik alındı. 2015 yılında ise 96 yeni yatırım için teşvik belgesi alındı. Ancak öğrenci kapasitesi ve yatırım değerinde rakamlar üçe katlandı. Öğrenci kapasitesi 81 bin 244, yatırım değeri de 1 milyar 326 milyon lira olarak gerçekleşti.
İlk 3 ayda bir yıla eşit yatırım
Bu yılın ilk 3 ayında da yurt yatırımlarında yukarı ivme devam etti. Hatta rakamlar bu yıl 2015 rakamlarının da aşılabileceğini gösteriyor. 2016’nın sadece ilk üç ayında, 2014 yılı rakamlarına yaklaşıldı. Bu üç ay içinde 21 bin 556 öğrenci kapasiteli yurt yatırımları için teşvik alındı. Bu yurtlar için de 403.6 milyon liralık yatırım yapılacak.
Büyük şirketler de yurt yatırımına giriyor
Öğrenci yurtlarına ilişkin düzenlenen teşvik belgeleri mercek altına alındığında, hem kapasite hem de yatırım değeri açısından şu an için en büyük ilk 2 yatırımın Akfen Holding’e ait olduğu görülüyor. Grup Isparta’da 5 bin öğrenci kapasiteli 109 milyon TL yatırım değerinde bir öğrenci yurdu yapacak. Yine Akfen tarafından Ankara’da 5 bin öğrenci kapasiteli ve yatırım değeri 84 milyon TL tutarında bir başka yurt daha inşa edilecek. Akfen şu an için bilinen 2 yurt yatırımıyla bu alandaki yatırım kararlılığını gösterirken, bazı firmalar bu sektörde uzmanlaşma eğiliminde. Bazı firmalar birden fazla yurt yatırımıyla dikkat çekiyor. Şu an 6 ‘lüks’ öğrenci yurduyla hizmet veren Ast Group’un 2 bin yatak kapasiteli 3 ayrı yurt yatırımı için teşvik belgesi aldığı görülüyor. ‘Kampüsaray’ markasıyla işini tamamen yurt yatırımları olan Kampüs Yurt şirketi de yurt yatırımlarına 2 yurtla devam ediyor. Astra Akademik Yerleşkeler Yatırım Şirketi’nin iştiraki olan Astra Yapı da Üniyurt markası için en son İzmir ve Zonguldak’da 2 yeni yurt yatırımı gerçekleştiriyor. Oto yedek parça toptancısı olan Arıcı Otomotiv, toplam 3 bin yatak kapasiteli yaklaşık 30 milyon TL tutarında 3 ayrı yurt yatırımı yapacak. Yurt yatırımlarında yine bir diğer otomotiv tedarikçisi Cihan Motorlu Araçlar’ın da 4 ayrı yatırımı bulunuyor. Düzce Coşkun ve Er Bulutlar İnşaat da ikişer adet yurt yatırımlarıyla potansiyeli fırsata döndürmeye çalışan şirketlerden.
İstanbul’un 6 büyük ilçesinde açık var
Yatırımcının yurt iştahını artıran tablo şöyle: YÖK’e bağlı 193 üniversite var. ÖSYM’nin 2014- 2015 yılı verilerine göre, 193 üniversitede ön lisans, lisans ve yüksek lisans fakültelerinde öğrenim gören öğrenci sayısı 9 milyon 106 bin 977. YURTKUR’a bağlı, öğrenci yurtlarının sayısı ise 598, yatak kapasiteleri yaklaşık 454 bin. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel öğrenci yurtlarında 195 bin 138 öğrenci var. Şu an özel yurtların kapasitesinin sadece %41’i kullanılıyor. Ancak potansiyel bu kapasitenin çok üzerinde. Öğrenci yurtlarına ilişkin yakın zamanda EVA Araştırma ve Raporlama’nın araştırmasına göre öğrenci sayısıyla mevcut yurt kapasitesi karşılaştırıldığında özellikle İstanbul’da Bakırköy, Beykoz, Kartal, Beyoğlu, Bağcılar ve Kadıköy ilçelerinin yüksek düzeyde yurt ihtiyacı var. Öğrenci yurtlarındaki yetersizlik hükümetin de gündeminde yer alıyor. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç devlet yurtlarındaki mevcut kapasitenin 4 yıl içinde 237 yeni yurt daha açılarak 703 bine çıkarılacağını dile getirmişti.
‘Devlet’te Ankara ‘özel’de İstanbul önde
YURTKUR’a bağlı öğrenci yurtlarında il bazında en çok yurt Ankara’da bulunuyor. Başkentte yer alan yurt sayısı 31. İstanbul’da 18, İzmir’de de 17 öğrenci yurdu bulunuyor. MEB’e bağlı özel yurt sayısında ise başı 461 öğrenci yurdu ile İstanbul çekiyor. Ankara’da 303, Konya’da 217, İzmir’de ise 201 özel öğrenci yurdu var. Sadece bir adet özel öğrenci yurdu bulunan Şırnak listenin sonunda yer alıyor.
Dünya