Ekonomi

Öğrenci yurt ücretleri belli oldu! Büyük zam, böylesi görülmedi! İstanbul, Ankara, İzmir yurt ücretleri ne kadar?

Son bir sene içinde ev kira fiyatları yüzde 140'a varan oranda yükselirken özel öğrenci yurt ücretlerine de zam geldi. Yurt ücretleri ne kadar 2022? İstanbul, Ankara ve İzmir yurt ücretleri kaç para oldu? İşte öğrenci yurt ücretleri 4 Ağustos 2022... Peki özel öğrenci yurt ücretleri ne kadar? Öğrenci yurt ücretleri 2022 kaç lira oldu? İşte öğrenci yurt ücretleri fiyat listesi 4 Ağustos 2022

Son 1 yıl içinde ev kiraları yüzde 140 yükselirken, özel yurt ücretlerindeki artış da bir hayli yükseldi. Peki özel öğrenci yurt ücretleri ne kadar? Öğrenci yurt ücretleri 2022 kaç lira oldu? İşte öğrenci yurt ücretleri fiyat listesi 4 Ağustos 2022...

YURT ÜCRETLERİ YÜZDE 113 ARTTI

Yurtlarfiyatlarcom Kurucusu Tuğrul Arslan, öğrenci yurdu piyasasındaki tüm gelişmeleri şöyle aktardı:'' Özel yurtların mevcut kayıtlı öğrencilerine yapabileceği fiyat artışının Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yönetmeliğindeki madde baz alınarak hesaplandığını (TEFE+TÜFE)/2 artı veya eksi 5 eklenerek hesaplandığını aktaran Arslan, “Bu oran normal şartlarda mayıs ayında açıklanırken bu yıl yüksek enflasyon sebebiyle özel yurtlara temmuz sonuna kadar müsaade edildi. Resmi artış oranı temmuz itibarıyla kayıtlı öğrenciler için yüzde 113 oldu. Anadolu illeri için yurt fiyatlarındaki artış 2021 yılına oranla yüzde 100-110 civarında görünüyor. Ankara ve İstanbul’da ise üniversite kampüslerinin yoğun olduğu ilçelerde artışın yüzde 130’u bulduğunu görüyoruz” diye konuştu.

 

YÜKSELEN ÜCRETİLERİN 2 SONUCU OLUŞTU

1-Şehir dışına çıkmama

2-Odadaki yatak sayısında artış


Tuğrul Arslan, yurtlarfiyatlar.com olarak öğrenciler ve veliler ile yapılan görüşmeleri şu şeklde anlattı:

''Ekonomik sebeplerle büyükşehirlere olan talebin azalabileceğini ve maddi imkanları kısıtlı olan ailelerin ikamet ettikleri şehirdeki ya da yakın konumdaki üniversiteleri öncelikli olarak tercih edebileceklerini söyleyebiliriz.
Geçtiğimiz yıl pandemi dolayısıyla tek kişilik odalar rağbet görmüştü. 3-4-5 kişilik odalar, tek kişiliğe çevrilmişti. Bu yıl normale dönüşle birlikte odalardaki yatak sayıları arttırılarak yeniden düzenleme yapılıyor.

 


SÖZLEŞME YAPMADAN ÖNCE DİKKAT

Tuğrul Arslan, öğrencilerin daha sonra ekstra maliyetlerle karşılaşmamaları için yurt seçerken aşağıdaki soruların cevaplarını öğrenmeleri gerektiğinin altını çizdi:

Kahvaltı kaç çeşit veriliyor, nasıl sunuluyor?

Özel yurtlarda kahvaltı hizmeti yönetmelik gereği zorunlu bir hizmettir. Kahvaltı hizmetinin nasıl verildiğinin öğrenilmesi gerektiğine dikkat çeken Arslan  açık büfe olarak mı, kahvaltı tabağı şeklinde mi sunulduğu, Ramazan’da sahur verilip verilmediği öğrenilmeli.

Akşam yemeği var mı, her gün akşam yemeği veriliyor mu?

Akşam yemeği her gün verilebilir, haftada 5 gün verilebilir ya da hiç verilmeyebilir.


İçme suyu hizmeti var mı, nasıl temin edilir?

Özel yurtlarda ortak alanlarda içme suyu hizmeti verilebilir. Ancak bu hizmetin bulunmadığı yurtlarda öğrencilerin içme suyunu kendileri temin etmeleri gerekmektedir. Bunun için ayrı bir bütçe ayırmalı, suyunu da yurduna taşımalıdır.

Çamaşır ve nevresim yıkama hizmeti nasıl sağlanıyor?

Öğrenci yurtları çamaşır ve ütü hizmetini ücretli ya da ücretsiz olarak sunabilir. Nevresim yıkama hizmetini periyodik olarak kendi sağlayabilir ya da bu sorumluluk öğrenciye bırakılabilir.

Servis imkanı var mı?

Özel yurtlar fakültelere ulaşım sağlayan servis hizmeti verebilir.

Depozito bedeli var mı, varsa ne kadar?

Özel yurtlar bir taksit bedelini aşmamak koşulu ile kayıt sırasında depozito ücreti alabilir. Bu ücreti talep etmeyen yurtlar da bulunuyor.

Cayma bedeli var mı?

Özel yurt yönetmeliğine göre, kayıt yaptıran öğrenciler, sözleşme süresi dolmadan yurttan ayrılmak istediklerinde, özel yurt, kalan taksitlerin yüzde 30'unu para çekme ücreti olarak talep edebilir. Özel yurtların çoğu, para çekme ücretini istediklerini sözleşmelerinde belirtir. KYK yurdunu bekleyen veya yurttan çıkma ihtimali olan öğrencilerin kayıt sırasında bu hususa dikkat etmeleri gerekmektedir.

O üniversitelerin bursları asgari ücreti ikiye katladı!

Yurt fiyatları yüzde 65 zamlandı! Bir odanın fiyatı 1700 TL'yi gördü! 4 Ağustos 2022 fiyat listesi...