Öğrenciler dikkat! Yurt mu yoksa kiralık daire mi?
Ön kayıtlarını yaptıracak olan öğrenciler, fakültesine yakın bir noktada ev kiralamak için arayışlara başladı. Peki Yurt mu yoksa kiralık daire mi?
Türkiye genelinde tüm üniversitelerde okuyan öğrenci sayısı, toplamda 7 milyon civarında olmasına rağmen Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı yurtlarda barınan öğrenci sayısı 1 milyonun altında kaldı. Farklı kentlere giden öğrencilerin tercih etmek zorunda kaldığı özel yurt ve kiralık daireler ise ateş pahası.
Doğru adresleri tercih edin
Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) istatistiklerine göre 2017-2018’de üniversitelerde toplam 7 milyon 560 bin 371 öğrenci varken bu sene sayının bir miktar daha artacağı öngörülüyor. KYK yurtlarında geçen sene yaklaşık 700 bin öğrenci barınabildi. İnşa edilen yurtlarla beraber hedef ise 1 milyon. KYK her yıl yurt kapasitesini artırsa da öğrenci sayısı çok olduğu için talebi karşılayamıyor. Bu sene de başvuru sürecine katılan öğrencilerin büyük bir kısmı devlet yurtlarına yerleşemeyeceği için özel yurt ve daireleri tercih edecek.
Kiralık konut ya da özel yurtlarda barınma, masraf kalemleri arasında önemli bir yere sahip. İster vakıf olsun ister devlet, hangi üniversitede öğrenim görecekse o bölgeye yakın olan bir yurt veya konutu tercih etmek isteyen öğrenciler için adresin doğru olarak tespit edilmesi, hem bütçe planlamasında hem de okul başarısında büyük rol oynuyor.
Hizmet bedelleri yükseldi
Bu seneki yurt fiyatları, odada kalacak öğrenci sayısı, verilen hizmetler ve yurdun yer aldığı bölgeye göre farklılık gösteriyor. Anadolu şehirlerinde aylık fiyatlar 900 lira ile 2 bin lira arasında değişirken, bu fiyat Ankara ve İzmir’de 3 bin liraya, İstanbul’da ise özel yurtların bedelleri 5 bin liraya kadar yükseliyor. Genele baktığımızda ise devlet yurduna yerleşemeyen veya tercih etmeyen öğrenciler aylık bin lira ile 5 bin TL arasında değişen bedellerle konaklama ihtiyacını da karşılayacak.
Otel gibi konfora en az 1.500 lira
Son senelerde özellikle büyük şehirlerdeki üniversitelere yakın konumda inşa edilen ya da dönüştürülen öğrenci yurtlarının bir kısmında 5 yıldızlı otelde bulunan tüm hizmetlere rastlanıyor. Talebe bağlı olarak fiyatların da arttığı yurtlarda en fazla iki kişilik odalar bulunuyor. Otel konforunda kurgulanan yurtlarda yüzme havuzu, fitness salonu, sinema odası, hamam ve sauna gibi birimler de mevcut. Bunlar için ödenecek bedel ise 1.500 TL seviyesinden başlıyor.
Kirada aylık gider en az bin 500 lira
Yurt yerine kiralık daire arayışına girenlerin önceliği ise stüdyo ve 1 oda 1 salon tipi daireler oluyor. İstanbul’da üniversitesi bulunan bölgelerdeki küçük dairelerin kira değerleri geçen yıla göre yüzde 20 arttı. Bunun üzerine bir de en az yüzde 25- 30 yükselen aidat bedellerini eklediğimizde bin lira sınırından başlayan kiraların 1.400 TL seviyesine kadar çıktığını görüyoruz. Eşyalı evlerde ise bu rakam üç bin liraya kadar çıkabiliyor.
Depozitosuz olmuyor
Eylül başından itibaren kiraya çıkacak olan öğrenciler için tuzlu sayılacak masraflardan birisi de depozito ve peşin ödemeli kira bedelleri. Özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerdeki üniversitelerin yer aldığı semtlerde kira değerleri günden güne artıyor. Öğrencilerin ellerini çabuk tutmalarında fayda var.
En çok yurdun olduğu semtler
En fazla üniversitenin yer aldığı İstanbul’da yurt işletmeciliği son yıllarda bir çok semte yayılmış olsa da, Kağıthane, Beyoğlu ve Haliç güzergahı revaçta. Bu bölgede 10’dan fazla vakıf üniversitesi mevcut. Kent genelinde ise Fatih, Şişli, Kadıköy, Beşiktaş, Avcılar, Ataşehir, Üsküdar, Büyükçekmece ve Beyoğlu’nda bir yığılma olduğunu görüyoruz. Öğrenci yurtları, gayrimenkul yatırımcıları için son dönemlerde ciddi potansiyel oluşturuyor. İstanbul’da yurt yatırımı açısından rağbet gören bölgeler ise Bakırköy, Bahçelievler ve Beyoğlu şeklinde sıralanıyor.
Ayda bin 500 lira harcıyorlar
Yapılan araştırmalara göre her bir öğrenci barınmaya 400-500 lira, beslenmeye 300-350 lira, giyime 200-250 lira, ulaşıma 100-110 lira, sosyal etkinliklere 80-90 lira, eğitime 70-80 lira, iletişim ve haberleşmeye ise 60-70 lira harcama yapıyor. Toplam harcama tutarı bin 210 TL'den başlıyor, 1.460 TL'ye kadar yükseliyor. Metropollerde bu rakam 1.700 ila 1.800 liraya kadar çıkıyor.
Fiyat uçurumuna dikkat
Örneğin Bolu’da arkadaşlarıyla 3 oda 1 salon daire tutacak olan bir öğrencinin 400 TL kira, 325 TL gıda, 225 TL giyim, 100 TL ulaşım, 90 TL tiyatro ve sinema, 70 TL eğitim, 65 TL iletişim gideri söz konusu. Bu da 1.275 liraya tekabül ediyor. Fakat İstanbul’da arkadaşlarıyla 3 oda 1 salon daire kiralayacak bir öğrencinin 700 TL kira, 400 TL gıda, 250 TL giyim, 110 TL ulaşım, 110 TL tiyatro ve sinema, 80 TL eğitim, 80 TL iletişim masrafı var. Bunun da toplamı 1.710 liraya ulaşıyor.
Aidat ve faturaları unutmayın
İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerde bir site içerisinde küçük bir daire kiralayan öğrencinin ödeyeceği aidat tutarı 150 TL'den başlıyor. Elektrik, su, ısıtma ve diğer fatura bedelleriyle birlikte bu tutar, minimum 400 TL'ye kadar çıkabiliyor.
Oda kiralamalarına dikkat
Kira yükünü hafifletmek isteyen öğrenciler, kiraladığı dairenin diğer odalarını da arkadaşlarıyla paylaşmayı tercih edebiliyor. Zaman zaman da özellikle çok odalı bir konutu kiralayarak diğer odalarını kiralama yoluna gidiyor. Yasal olarak sözleşme hükümlerinin dışına çıkacağı için bu tür kiracıların mülk sahipleri tarafından fark edildiğinde diğer odaları kiralayan öğrencilerin sıkıntıya düşebileceklerini söyleyelim. Bu sebeple oda kiralama yöntemini tercih etmeden önce, imzalayacağınız sözleşmenin muhataplarının kimler olacağına dikkat etmekte fayda var.
Yurt mu yoksa kiralık daire mi?
Genel olarak yurt fiyatlarını incelediğimizde İstanbul’da bin 250-5 bin, Ankara’da bin 200-2 bin 800, İzmir’de bin 200-2 bin 500, Antalya’da bin-bin 500, Erzurum’da bin-bin 500 TL aralığında bir fiyat skalasının olduğunu belirtelim. Öğrencilerin en çok üniversitenin bulunduğu İstanbul’un farklı semtlerinde bir daireyi minimum ve maksimum kaç liraya kiralayabileceğini araştırdığımızda karşımıza şöyle bir tablo çıktı:
Üniversitelerin semt dağılımı
-İstanbul Üniversitesi: Avcılar, Bahçeköy, Bakırköy, Beyazıt, Büyükçekmece, Cerrahpaşa, Çapa, Kadıköy, Laleli, Şişli, Vefa, Vezneciler
-İstanbul Teknik Üniversitesi: Maslak, Maçka, Taşkışla, Gümüşsuyu, Tuzla
-Boğaziçi Üniversitesi: Bebek, Kandilli, Kilyos
-Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi: Fındıklı, Beyoğlu
-Marmara Üniversitesi: Göztepe, Haydarpaşa, Bağlarbaşı, Başıbüyük, Kartal, Anadoluhisarı, Acıbadem, Bahçelievler, Nişantaşı, Sultanahmet,Beyazıt
-Yıldız Teknik Üniversitesi: Davutpaşa, Beşiktaş, Ayazağa
-Galatasaray Üniversitesi: Ortaköy, Beşiktaş
-Türk-Alman Üniversitesi: Beykoz
-İstanbul Medeniyet Üniversitesi: Kadıköy, Üsküdar, Maltepe
-Türkiye Sağlık B. Üniversitesi: Üsküdar
-Acıbadem Üniversitesi: Ataşehir, Halkalı
-Ayvansaray Üniversitesi: Balat-Fatih
-Bahçeşehir Üniversitesi: Beşiktaş, Mecidiyeköy, Şişli, Galata, Göztepe
-Beykent Üniversitesi: Ayazağa, Beylikdüzü, Taksim
-Beykoz Üniversitesi: Beykoz
-Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi: Fatih, Eyüpsultan, Sultangazi
-Biruni Üniversitesi: Topkapı
-Doğuş Üniversitesi: Acıbadem, Hasanpaşa
-Cerrahpaşa Üniversitesi: Büyükçekmece
-Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi: Fatih, Üsküdar, Çamlıca, Beyoğlu (Haliç)
-Fenerbahçe Üniversitesi: Ataşehir
-Gedik Üniversitesi: Pendik, Kartal
-Haliç Üniversitesi: Beyoğlu (Haliç), Şişhane, Levent
-Işık Üniversitesi: Şile, Maslak
-İbn Haldun Üniversitesi: Başakşehir
-İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi: Üsküdar
-İstanbul Arel Üniversitesi: Sefaköy
-İstanbul Aydın Üniversitesi: Bahçelievler, Florya, Kadıköy, Beşiktaş
-İstanbul Bilgi Üniversitesi: Şişli, Dolapdere, Alibeyköy
-İstanbul Bilim Üniversitesi: Esentepe, Gayrettepe, Mecidiyeköy
-İstanbul Gelişim Üniversitesi: Avcılar
-İstanbul Esenyurt Üniversitesi: Esenyurt
-Altınbaş Üniversitesi: Mahmutbey, Bağcılar
-İstanbul Kültür Üniversitesi: Şirinevler, Ataköy (Yenibosna), İncirli
-İstanbul Medipol Üniversitesi: Fatih, Kavacık, Bağcılar
-İstanbul Rumeli Üniversitesi: Silivri
-İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi: Halkalı, Küçükçekmece
-İstanbul Şehir Üniversitesi: Maltepe-Dragos
-İstanbul Ticaret Üniversitesi: Sütlüce (Beyoğlu), Küçükyalı
-Kadir Has Üniversitesi: Cibali, Bahçelievler, Selimpaşa
-Koç Üniversitesi: Sarıyer
-Maltepe Üniversitesi: Maltepe
-Nişantaşı Üniversitesi: Maslak, Osmanbey, Eyüpsultan (Sadabad)
-MEF Üniversitesi: Maslak, Sarıyer
-Okan Üniversitesi: Hasanpaşa, Tuzla, Mecidiyeköy, Beyoğlu
-Özyeğin Üniversitesi: Çekmeköy
-Piri Reis Üniversitesi: Tuzla
-Sabancı Üniversitesi: Tuzla
-Üsküdar Üniversitesi: Üsküdar
-Yeditepe Üniversitesi: Kayışdağı, Ataşehir- Göztepe, Koşuyolu
-Yeni Yüzyıl Üniversitesi: Cevizlibağ (Topkapı)
Özel yurt veya ev tutarken mağdur olmayın!