Genel

Öğrencilere kötü haber! Eylül'de resmen başlayacak! 

GYODER tarafından düzenlenen “Geleneksel Gayrimenkul Yatırımlarının Varisi: Alternatif Modeller” panelinde öğrenci yurtlarına ilişkin büyük bir sorun gündeme geldi. İşte öğrencileri bekleyen o sorun...  

Akfen GYO Genel Müdürü ve GYODER Başkan Yardımcısı Sertaç Karaağaoğlu, Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Çözüm Platformu tarafından gerçekleştirilen “Geleneksel Gayrimenkul Yatırımlarının Varisi: Alternatif Modeller” konulu panelde açıklamalarda bulundu. 

Akfen GYO Genel Müdürü ve GYODER Başkan Yardımcısı Sertaç Karaağaoğlu, Türkiye'deki yurt soruruna dikkat çekti ve “Türkiye’de 5200 yurt var. Bunların yüzde 15’i özel sektöre ait. Son 6 yılda ise yurt sayısı yüzde 3 azaldı ve halihazırda yurtlardaki yatak kapasitesi üniversite öğrenci sayısının yüzde 14’ü kadar” açıklamasında bulundu. Sertaç Karaağaoğlu, Türkiye'yi ve öğrencileri bekleyen yurt sorununu işaret etti. 

Peki Sertaç Karaağaoğlu, öğrenci yurtlarıyla ilgili neler dedi? Öğrenci yurtlarının fiyatları artacak mı? İşte ayrıntılar...

Akfen GYO’nun portföyünde Kütahya ve Isparta’da olmak toplam yatak kapasitesi 7232 olan iki öğrenci yurdu olduğuna dikkat çeken Karaağaoğlu, "Akfen GYO olarak yurtlarımızı, Kredi Yurtlar Kurumu’na kiraladık. Başlangıçta bizde işten memnunduk ve hatta yurt işini büyütmeye karar verdik. Çünkü biz yurdu yatak başına 5171 dolara mal ettik. 15 yılın altında geri dönüş sağlarsa gayet güzel olacaktı. Ancak Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 122, Tüketici Fiyat Endeksi’ndeki (TÜFE) artış ise yüzde 34 olunca, bizim oda başına Kredi Yurtlar Kurumu’ndan aldığımız net kira 220 dolara düştü ve geri dönüş sürelerimiz 23 yıla çıktı" açıklamasında bulundu ve yurtların, yatırımcı için anlamlı olması için geri dönüş sürelerinin 14 seneye ve senelik yatak ücretinin 390 ila 400 dolar olması gerektiğine vurgu yaptı. 

Dünya'dan Leyla İlhan'ın aktardığına göre; panelde öğrenci yrutlarına ilişkin bir açıklama da İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve GYODER İcra Kurulu Üyesi Ali Hapşen'den geldi. Yurt sorununun altını çizeen Ali Hepşen,  her 3 üniversiteliden 2’sinin başka yerde eğitim aldığına dikkat çekti. 

"YÖK yeni bir düzenlemeye gitti ve baraj puanlarını kaldırdı. Baraja takılan öğrenci sayısı 195 bindi. Ayrıca öğrenci sayısında yüzde 25’lik artış olmuştu" açıklamasında bulunan Hepşen, bu sene barajların kaldırılacağının altını çizerek, Eylül'de ciddi bir barınma sorununun oluşacağına vurgu yaptı. 

YURT BULAMAYAN UCUZ KONUTA KOŞUYOR

Türkiye'de doğum oranı düşerken, konut talebinin yükseldiğini aktaran Karaağaoğlu, konuyla ilgili olarak çözüm önerilerini açıkladı. 

"Çeşitli başka sebepleri olsa da yurt bulamayan ucuz konuta gidiyor. Bu da konut talebini artırıyor. Çözüm basit yapılması gereken KYK’nın yatak başına ödediği rakamı yükseltmesi. Bunun için de KYK’nın kiracıyı koruyan TÜFE yasasından çıkarılması lazım" ifadelerini kullanan Karaağaoğlu, başka bir konunun da arsanın devlet tarafından ücretsiz tahsis edilmesi olduğunu vurguladı. 

8.3 milyon öğrencinin yüzde 61’nin şehir dışından geldiğine dikkat çeken Karaağaoğlu, “Bu sayı 4 ila 5 milyona düşmeyecekse yurt ihtiyacı var. Üniversite sayısı çok hızlı artıyor. Şu an tedbir alınmazsa daha da artacak” şeklinde konuştu. 

75 bin lirası olanlara yeni ev müjdesi! 2+1 ve 3+1 Prefabrik ev fiyatları ne kadar? İşte 2 Haziran 2022 fiyat listesi!

TOKİ'den ucuz konut atağı! 24 ile 11.973 yeni konut geliyor! 6 Haziran'da başlayacak...

Et fiyatlarının artmaması için devlet desteği uzatıldı! İşte 2 Haziran 2022 Et ve Süt Kurumu et fiyat listesi