14 / 08 / 2024

Öğrencilerin barınma krizi büyüyor! İstanbul'da kiralar yüzde 60 arttı! İşte en çok bu ilçe tercih ediliyor!

Öğrencilerin barınma krizi büyüyor! İstanbul'da kiralar yüzde 60 arttı! İşte en çok bu ilçe tercih ediliyor!

YKS sonuçlarının açıklanması ile öğrencilerde ev ve yurt bulma telaşı başladı. Gözler İstanbul'a çevrildi. İstanbul'da ev ve yurt fiyatlarında yüzde 60'a varan artış kaydedildi. Peki İstanbul'da öğrenci için en uygun ilçe hangisi? Öğrenciler hangi ilçeleri tercih ediyor?



YKS sonuçlarının açıklanması ile  öğrenciler barınmak için yurt ve ev arayışına girdi. Gözler İstanbuk'a çevrilirken, yurt ve kira bedelledellerinde yüzde 60'a varan artış dikkat çekti. Özel öğrenci yurtlarında geçen sene 8 bin 500 lirayla 17 bin lira arasında olan fiyatlar, bu yıl ortalama yüzde 60'a varan oranlarda artış gösterdi. 

ÖĞRENCİYE EN UYGUN EV AVCILAR'DA

Evde kalmak isteyen öğrenciler ise ev arkadaşı olmadan kiraya çıkmıyor ya da tercihini uygun fiyatlı ilçelerden yana kullanıyor.

 İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nizameddin Aşa, "Geçen seneki gibi veya bir önceki yıl gibi yoğun bir öğrenci talebi bu ana kadar gelmedi bize.Beşiktaş'ta 2 oda 1 salon ortalama 70-80 metrekare bir evin fiyatı 25 bin lira ile 30 bin lira aralığında değişiyor" dedi.

Aşa, "En uygun şu an Avcılar gözüküyor; onda da 10 bin lira ile 20 bin lira aralığında ev bulmak mümkün" diye konuştu.

Tüm Yurt İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Baydar yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul'da özel yurtların fiyatlarının yıllık 100 bin ila 300 bin lira arasında değiştiğini , öğrenciler tarafından tercih edilen ilçelerde fiyatların daha yüksek olduğunu ve özel yurtların geçen yılki doluluk oranlarının yüzde 60-65'te kaldığını belirtti.

Öğrencilerin barınma krizi büyüyor! İstanbul da kiralar yüzde 60 arttı! İşte en çok bu ilçe tercih ediliyor!

ÖĞRENCİLERİN BARINMA SORUNU

İstanbul'da barınma maliyetleri ilçeden ilçeye değişirken, kimi öğrenciler tercihlerini özel ya da devlet yurdundan yana kullanıyor kimi öğrenciler ise, kiralık ev arıyor.

İstanbul'da merkezi konumdaki ilçelerle, üniversite kampüslerine yakın semtlerde kiralar 25-30 bin lira arasında. Yurtlardaki fiyatlar kiralık evlere oranla daha uygun olsa da 2023 yılına göre özel yurtlarda da fiyat artışı gözlemleniyor.

ÖZEL YURTLARIN FİYATLARI 36 BİN LİRAYA KADAR YÜKSELİYOR 

2023-2024 eğitim-öğretim yılında özel yurtlarda ücretler 8 bin 500 lirayla 17 bin lira arasında değişirken, 2024-2025 eğitim öğretim yılında ortalama yüzde 50 civarında artış gözlendi.

Tek kişilik odalardan 6 kişilik odalara kadar seçenekler sunan özel yurtlarda fiyatlar ilçeden ilçeye değişiyor. Şişli'de ortalama 12 bin lira ile 27 bin lira arasında olan yurt ücretleri, Bakırköy'de 22 bin lira ile 24 bin lira arasında, Zeytinburnu'nda 8 bin lirayla 36 bin lira, Üsküdar'da 12 bin 500 lira ile 27 bin lira arasında seyrediyor.

Avcılar'da ise, aylık 7 bin 500 lira ile 13 bin 500 lira aralığında özel yurt bulmak mümkün. Devlet yurtlarında ise, geçtiğimiz yıl Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun yurt ücretleri 345 lira ile 570 lira arasında belirlenirken, bu yılki fiyatların Ağustos ayının son günlerinde açıklanması bekleniyor.

ÖZEL YURT FİYATLARI YÜZDE 60 ARTTI

Şişli'deki özel öğrenci yurdu Genel Müdürü Ferhat Bay, öğrencilerin fiyat bilgisi alarak araştırma yaptıklarını belirterek, "Yurt fiyatları oda tipi ve konseptine göre değişkenlik göstermektedir.

Tek kişilik odalarımızın aylık fiyatları 21 bin TL ile 23 bin TL arasındadır. 2 kişilik odalarımız 18 bin TL, 3 kişilik odalarımız 16 bin TL, 4 kişilik odalarımız ise 13-14 bin TL arasında değişmekte.

Bizim yurdumuzun kapasitesinin şu anda yüzde 55'i dolu. Geçen senelerdeki öğrencilerimizin kayıtlarını yenilemesiyle beraber kapasitemizin yarısının bir miktarı dolmuş durumda. Kalan kısımlar ise sonuçların açıklanmasıyla beraber gelen talepler doğrultusunda dolacaktır.

Bunun dışında halihazırda evde veya başka bir yurtta kalan öğrencilerimizin bir sirkülasyonu var. Bunlar da bu dönemlerde talep şeklinde bize dönmeye başlamıştır.

Bununla beraber herhalde yeni dönem öğrencilerine de yüzde 40 kapasiteyle cevap vermeye çalışacağız.Ortalama fiyatlar yüzde 40 ile yüzde 60 oranında arttı. Bu, maliyetlere göre daha düşük bir oranda artışa tekabül ediyor.'' dedi. 

Öğrencilerin barınma krizi büyüyor! İstanbul da kiralar yüzde 60 arttı! İşte en çok bu ilçe tercih ediliyor!

YURT MU EV Mİ MANTIKLI?

Özel yurtların fiyatlarının yüksek, öğrencinin bütçesinin ise sınırlı olduğunu söyleyen öğrenci Baran Özcan, "Beşiktaş'ta 25-30 bin lira arasında değişiyor kiralar. Özel yurtlarda da yine aynı fiyat 30-35 bin lira bandında. Onlar da tabi bütçeyi aştığı için devlet yurtlarında kalmak zorunda kalıyoruz KYK'larda.

İstanbul'da arkadaş çevresinde iyi 3-4 kişi bulup kiraya çıkmak mantıklı tabi kirayı bölüşmek. Bakanlık sınırlama getirdi ama yine de yüksek fiyatlar 35 bin lira falan. Öğrenci de normal olarak her zaman çalışamıyor, parasını yetiremeyebiliyor. Bütçeyi aşabiliyor özel yurtlar" ifadelerini kullandı.

"ÖĞRENCİLER EN ÇOK BEŞİKTAŞ, ŞİŞLİ, FATİH VE KADIKÖY'Ü TERCİH EDİYOR"

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nizameddin Aşa ise, ilçeden ilçeye kiralık ev fiyatlarında değişkenlik olduğuna dikkat çekti.

Aşa, " Önce şunu söylemeliyim ki; geçen seneki gibi veya bir önceki yıl gibi yoğun bir öğrenci talebi bu ana kadar gelmedi bize. Öğrencilerin en çok tercih ettiği ilçelerin başında Beşiktaş geliyor. Beşiktaş'ta 2 oda 1 salon ortalama 70-80 metrekare bir evin fiyatı 25 bin lira ile 30 bin lira aralığında değişiyor.

ATEM Başkanı Akçam: YÖK kararı kira bedellerini etkileyecek! Öğrenciler için kiralar yüksek tutuluyordu...

Barınma sorunu öğrencileri de vurdu: O ilde 40 metrekare 1+1 evin kirası 4 bin TL'den başlıyor! 

Geri Dön