Genel

Oğuz Demirkılıç: Kentsel dönüşüm topluma faydalı olmalı!

Bugün üç büyük kentte bile kent kimliğinin kalmadığına vurgu yaparak sözlerine başlayan Oyak İnşaat Genel Müdürü Oğuz Demirkılıç, Bizans ve Osmanlı döneminden kalan İstanbul"un birçok açıdan artık algılanamaz hale geldiğini belirtti

Bugün üç büyük kentte bile kent kimliğinin kalmadığına vurgu yaparak sözlerine başlayan Oyak İnşaat Genel Müdürü Oğuz Demirkılıç, Bizans ve Osmanlı döneminden kalan İstanbul"un birçok açıdan artık algılanamaz hale geldiğini belirtti.

çalışmaların İstanbul"da tarihi yarımadadan başlaması gerektiğini dile getiren Demirkılıç , œKentin tarihi dokusu çarpık yapılaşmadan temizlenerek sosyo-kültürel yapıya kavuşturulmalı ve turizm bölgesi ilan edilmeli dedi.

Kentsel dönüşümün aynı zamanda deprem açısından da ele alınması gerektiğini ifade eden Demirkılıç, œ1999 Marmara depremi nde yaşananlar bize her yönü ile dönüşümün kaçınılmaz olduğunu gösterdi. Beklenen depremden önce zayiatı en aza indirmek için kentsel dönüşüm böl geleri global olarak tespit edilmeli, etaplar halinde uygulama ya geçilmeli ve uygulamaya özel sektör yatırımcıları da dahil edilmeli  dedi.

Dönüşüm ün çok yönlü olması gerektiğinin altını çizen Demirkılıç , œçalışmalarda meslek odaları ve üniversitelerin desteği alın arak kamuoyu bilgilendir ilmelidir. Batılı ülkelerdeki örnekler dikkate alınmalıdır şeklinde konuştu.

Kentsel dönüşüm ile kazanılan alanlarda öncelikle kentin sosyal donatı gereksinimleri nin karşılanma sı ve oluşturulan m addi kaynağın altyapı ve toplu taşıma ile ilgili yatırımlar da kullanılma sı gerektiğini ifade eden Demirkılıç , bu yolla gelecek nesillere çağdaş kent kültürünün oluşturulduğu ve yeni yerleşim birimlerini n miras olarak bırak ıldığını görmek ist ediğini belirterek sözlerini bitirdi.

Oğuz Demirkılıç "ın dönüşüm formülü:

1- çarpık yapılaşma bölgelerinin tamamı tespit edilerek, bu bölgelerde yapılacak çalışmalarda tüm taraflar dahil edilmeli. Uygulanacak projeler kamuoyu ile paylaşılmalı.

2- Tarihi yarımadada kentsel dönüşüme öncelik verilmeli, tamamen turizm alanına dönüştürülmeli.

3- Modern kent olgusunu taşımayan tüm bölgelerde eski binaları yıkıp yenilerini yapma yerine, kent kimliğini ortaya koyan bir planlama sergilenmeli.