Kent Haberleri

OHAL'e ilişkin kritik karar! Deprem bölgesinde OHAL ne zaman bitiyor, uzatılacak mı? 

Türkiye'de 6 Şubat'ta meydana gelen depremden sonra 10 ilde 3 aylık süreyle Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edildiği açıklanmıştı. Vatandaşlar OHAL'in ne zaman sona ereceğini araştırıyor. İşte detaylar... 

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen depremlerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 aylık OHAL ilan edildiğini duyurmuştu.

 

Vatandaşlar OHAL'in ne zaman sona ereceğini araştırırken AK Partili Ali İhsan Yavuz sürecin ne zaman biteceğini duyurdu. Peki, OHAL ne zaman bitecek, uzatılacak mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin ardından 10 ilde 3 aylık süreyle OHAL ilan edildiğini ifade etmişti. Mayıs ayında sona ermesi beklenen OHAL kararıyla ilgili, AK Partili Ali İhsan Yavuz açıklama yaptı.

OHAL NE ZAMAN BİTECEK?

AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, yaptığı açıklamasında OHAL'in 9 Mayıs'ta biteceğini belirterek "Ortaya herhangi handikaplar çıkmasın diye önlemler alınmıştı, bir sorun olmayacak" diye kaydetti.

Buna göre; 10 ili kapsayan OHAL kararının 9 Mayıs'ta sona ermesi bekleniyor.

KARAR HANGİ İLÇELERİ KAPSIYOR? 

Deprem bölgesinde 120 sayılı Cumhurbaşkanı kararnamesi çerçevesinde bulunan şehir ve ilçelerde yer alan gerçek ve tüzel kişilerin çeklerinin ibraz süresi 9 Haziran tarihine kadar durdurulduğu açıklanmıştı. 

Olağanüstü hal (OHAL) çeçrevesinde yargı alanında alınan önlemlere yönelik Cumhurbaşkanı kararnamesinde değişiklik yapılmasına dair Cumhurbaşkanı kararnamesi 32179 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. 

Kararnameyle yapılan düzenleme kapsamında, yerleşim yeri; Adıyaman il merkezi ile Çelikhan, Samsat, Besni, Gölbaşı ve Tut ilçeleri; Kahramanmaraş il merkezi ile Dulkadiroğlu, Onikişubat, Afşin, Elbistan, Ekinözü, Türkoğlu, Nurhak, Göksun, Pazarcık ve Çağlayancerit ilçeleri; Gaziantep ili İslahiye ve Nurdağı ilçeleri; Hatay il merkezi ile Antakya, Defne, İskenderun, Arsuz, Hassa, Kırıkhan Belen, Samandağ, ve Yayladağı ilçeleri; Malatya il merkezi ile Battalgazi, Kale, Yazıhan, Yeşilyurt, Arguvan, Akçadağ ve Doğanşehir ilçeleri yer alıyor. 

OHAL NE NEDEK?

Olağanüstü hâl veya kısa adıyla OHAL, olağanüstü bir yönetim düzeninin gerekli olduğu doğal afet, ekonomik bunalım, tehlikeli salgın hastalık, kamu düzeni tehlike altına sokan yaygın şiddet vakaları gibi durumlarda başvurulan bir uygulama çeşididir.

Uluslararası hukuk açısından bakıldığında olağanüstü hâl durumunda özgürlükler ve haklar kısıtlanıyor. Öyle ki bir hükûmet bir kişiyi yargılama olmaksızın alıkoyabiliyor. Kanunlarla belirlenmiş olan, temel özgürlükleri içeren "sınırlanamayan haklar" kapsam dışında yer alıyor.

Migros'ta taze perşembe kampanyası! Tereyağı, kırmızı et, sebze ve meyveye dev indirim!

Euro 3 saat sonra böyle olacak! Avrupa Merkez Bankası önceden açıkladı! Elinde euro olanlar gardını alsın