28 / 04 / 2024

Ohrid Ali Paşa Camisi 14 milyon TL'ye yenilendi!

Ohrid Ali Paşa Camisi 14 milyon TL'ye yenilendi!

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Kuzey Makedonya’nın Ohrid kentinde hayata geçirdiği restorasyon çalışmalarıyla 1573 yılında hizmete açılan tarihi Ali Paşa Camisi eski ihtişamıyla açıldı.



Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Kuzey Makedonya’nın Ohrid bölgesinde hayata geçirilen restorasyon çalışmalarıyla 1573 yılında hizmete açılan tarihi Ali Paşa Camisi yeniden hizmete açıldı.

Hürriyet Gazetesi'nden Rıza Özel'in haberine göre; restorasyonu tamamlanan Ali Paşa Camisi, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen, Kuzey Makedonya İslam İşbirliği Başkanı Süleyman Recepi, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem ve Ohrid Müftüsü Samet Haydar’ın katılım gösterdiği törenle hizmete açıldı. 

1912 yılında Balkan Savaşı sırasında yıkılan tarihi caminin yeniden inşa edilmesiyle 32.5 metrelik minaresinden 107 yıl sonra ilk kez ezan okundu. Bakan Yardımcısı Demircan, “Türkiye ve Kuzey Makedonya olarak farklı ülkeleriz. Lakin gönlümüzün de ve mescidimizin de ülkesi yoktur. Gönlümüz birdir, mescidimiz birdir. Ohrid Ali Paşa Camisi farklılıkları birlik potasında erittiğimizin nişanıdır. Bugüne kadar öyle gelmiştir, ebediyete kadar da öyle gidecektir” şeklinde konuştu.

14 MİLYON HARCANDI

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem ise caminin restorasyonu için 14 milyon lira harcama yapıldığını açıkladı. Ertem, “Camiye sonradan yapıldığı tespit edilen ve kiremitlerle yükselen iki katı restorasyon sırasında yıkıldı ve orijinal haline getirildi. Yapısı güçlendirildi. Çatısına ilk yapıldığı şeklindeki gibi kurşun örtü yapıldı. Duvarları kazınarak yenilendi ve o dönemin belgelerine uygun olarak kalem işleri uygulandı. Çevre düzenlemesi yenilendi ve mermerden şadırvan inşa edildi. En önemlisi 1912 yılında Balkan Savaşı sırasında yıkılan 32 metrelik minaresi yine o döneme ait belgeler ve yazıtlar dikkate alınarak yeniden yapıldı” ifadelerini kullandı.

1573’TE YAPTIRILDI

Ohrid Ali Paşa Camisi, 1573 yılında Süleyman Paşa tarafından inşa ettirildi. 1823 yılında Belgrad Veziri Maraşlı Ali Paşa tarafından onarıldığı için onun adıyla anılan cami, Vezir Ali Paşa Cami Vakfı’na kayıtlı. Caminin restorasyonu ile yeniden yapılan minaresisinin yıkımı 107 yıl önce gerçekleşti. Tarihi cami 1968 yılında koruma altına alındı. 14 Haziran 2016’da Kuzey Makedonya Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından onaylanan proje ile restorasyon çalışmalarına 22 Mart 2017’de başlandı. Tüm restorasyon çalışmaları geçtiğimiz ay tamamlandı.


Geri Dön