OKÜ rektörlük binası inşaat halinde bırakıldı!
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) için inşa edilen ve 8 aydır bomboş duran rektörlük binası, kaderine terk edildi...
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) için inşa edilen ve 8 aydır bomboş duran rektörlük binası, kaderine terk edildi. Müteahhit firmanın sözleşmeyi ihlal ettiğini savunan MEB Yatırımlar ve Tesisler Daire Başkanlığı, 4.5 milyon liralık binayı teslim almaya yanaşmıyor.
Sözleşmenin feshine neden olan ise inşaat sürerken rektörlüğün isteği üzerine yapılan bazı değişiklikler: Tören alanı ve otoparkta asfalt yerine kilit parke taşı kullanılması, bazı odalarda meşe parke yerine laminant parke kullanılması, büyük salonun bölünüp 2 salon elde edilmesi gibi... Müteahhit firmanın avukatının verdiği bilgiye göre rektörlük Osmaniye"nin sıcak iklimi nedeniyle asfalt yerine taş ve dayanıklı yer kaplama malzemesi istemişti. Bilirkişi raporunda da değişikliklerin yüzde 5"lik sınırı aşmadığı, dolayısıyla binanın teslim alınıp rektörlüğe devrinde sorun olmadığı belirtildi.
Ancak binayı istenen tarihte bitiren firmanın sözleşmesi feshedildi, parası ödenmedi ve firma 1 yıl süreyle ihalelerden men cezası aldı.
700 bin liralık sorun var"
MEB Yatırımlar ve Tesisler Dairesi Başkanı Salih Altınay"a göre kusurlu taraf firma. Binanın teslim alınmasına engel yok diyen bilirkişi raporunun kendisine henüz ulaşmadığını" söyleyen Altınay, Firma projeye uygun imalat yapmadı. Sözleşmedeki 700 bin TL"lik imalatı yapmadı ya da farklı yaptı. Bunun sonucunda sözleşmesi feshedildi. Yüklenici firma Resmi Gazete"de yasaklandı, 1 yıllık süreyle teminatına da el koydu. Konu yargıya taşındı, Ankara 2. Ticaret Asliye Mahkemesi"nde hala sürüyor. Ancak mahkeme, bir ara kararla, yüklenici firmanın teminatının nakde çevrilmesini engelleme talebini reddetti diye konuştu.
Müteahhit Özyay firmasının avukatı Yusuf Özer ise MEB"e ve savcılığa şikayette bulunduk. Biz hakkımızı yasal yoldan aramaya kalkınca bu kez sözleşmemiz feshedildi dedi.
Sekiz ay nasıl heba edildi
2008: Başbakan Erdoğan, üniversiteye bir rektörlük binası yapılması talimatını verdi. İMKB"nin MEB"e okul yapma" sözü vardı. Birinin rektörlük binası olmasına karar verildi.
2008/2009: İhaleyi Özyay kazandı. İnşaat sürerken rektörlük Osmaniye"nin sıcağınaasfalt dayanmayacağı, yer kaplamalarının daha dayanıklı olması gerektiği" gibi gerekçelerle değişiklikler talep etti: Tören alanı, otopark, geçiş yolları asfalt ve andezit yerine kilit parke taşı olsun. Konferans salonu 2"ye bölünsün, 2 salon olsun. 2. kattaki oda zeminleri latalı meşe parke yerine laminant parke olsun...
şubat 2010: Özyay"ın avukatı Özer"in iddiasına göre, Firma istekleri müşavir firma aracılığıyla bakanlığa bildirdi. Yasal süre olan 15 gün geçti ama yanıt gelmedi. Müşavir firmadan sözlü onay alan Özyay inşaatı rektörlük talebi doğrultusunda sürdürdü.
19 Mayıs 2010: Belirlenen tarihte inşaat bitti. MEB yetkilileri geçici kabul için geldiğinde kıyamet koptu: Tadilatlara izin vermedik, sözleşme ihlal edilmiş.
27 Temmuz 2010: Firma, Osmaniye Sulh Hukuk Mahkemesi"ne başvurdu. 27 Temmuz tarihli bilirkişi raporunda, İnşaatta yüzde 5"ten fazla değişiklik olsaydı bina kabul edilmeyebilirdi. Bu oran aşılmamış. Geçici kabulüne engel bir durum yok denildi. Ancak MEB Yatırımlar ve Tesisler Daire Başkanlığı, sözleşmeyi feshetti. Firma için ihalelerden men kararı çıkarttı. Binanın koruma ve bakımı işini ise Özyay yüklendi.
16 Aralık 2010: OKÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca, MEB"e Rektörlüğümüze ait bu binaya acil ihtiyacımız var diye yazı yazdı.
17 Ocak 2011: Bakım için verilen süre de dolunca Özyay binada son bir tespit yaptırdı. Binayı sorunsuz ve tam olarak" terk etti. Avukat Özer Bina korumasız kaldı. Rektörlüğe girin oturun" dedik. Ama onlar da çekindi dedi.
Radikal/ENİS TAYMAN