Okul boyamak, onarmak, ağaç dikmek 100 bin kişinin işi olacak!
Çevre temizliği, altyapı, okulların boya, badana, bakım, onarım işleri ve ağaçlandırma gibi hizmetlerde çalıştırılan kişi sayısı bu yıl 100 bini bulacak
Özel sektörün istihdamı hızla artarken devlet de iş kapısı olmaya devam ediyor. Maaşların İşsizlik Fonu'ndan ödendiği toplum yararına çalışma projesiyle Doğu ve Güneydoğu illeri başta olmak üzere Türkiye'nin her yanında işsizlere iş imkânı sunuluyor. Çalışma süreleri 6 aydan 9 aya çıkarılan geçici istihdamın 100 bin kişiye ekmek kapısı olması bekleniyor.
Çevre temizliği, altyapı, okulların boya, badana, bakım, onarım işleri ve ağaçlandırma gibi hizmetlerde çalıştırılan kişi sayısı bu yıl 100 bini bulacak. Maaşların İşsizlik Fonu'ndan ödendiği toplum yararına çalışma programlarının şartları da iyileştirildi. İlk başta 6 ay olan, daha sonra 8 aya uzatılan çalışma süresi 9 aya çıkarıldı. Bu projeyle devlet birçok işsize istihdam imkanı sağlıyor.
Devlet, yaz aylarıyla birlikte çok sayıda kişiye geçici istihdam imkânı sağlıyor. Çevre temizliği, altyapının yenilenmesi, okulların boya badana, bakım, onarım ve temizlik işleri ile restorasyon ve ağaçlandırma gibi hizmetlerde çalıştırılan kişi sayısı bu yıl 100 bini bulacak. Maaşların İşsizlik Fonu'ndan ödendiği toplum yararına çalışma programlarının şartları da iyileştirildi. 29 Haziran'da çıkarılan yönetmelikle çalışma süreleri 9 aya çıkarıldı. İlk başta 6 ay olan bu süre daha sonra 8 ay olmuştu. Ayrıca projede çalışan bir kişinin 2 yıl boyunca tekrar çalışamama şartı da kaldırıldı. Böylece proje kapsamında çalışan bir kişi, ertesi yıl tekrar istihdam edilebilecek.
Toplum yararına çalışma olarak ifade edilen proje ilk olarak 2008 yılında uygulamaya konmuştu. Proje kapsamında 2008'de yalnız 139 kişi işe alınırken 2009 yılında bu sayı 45 bin 467 kişi olmuştu. Proje ile 2010 yılında 42 bin 66, 2011 yılında ise 64 bin 85 kişi işe alındı. Bu yılın ilk 5 ayında da 44 bin 89 kişi istihdam edildi. Yıl sonuna kadar bu rakam 100 bine çıkacak. Maaşların asgari ücret üzerinden ödendiği projede çalışanların sigorta primleri de devlet tarafından karşılanıyor. Özel sektörün istihdamı hızla artarken devlet de istihdam kapısı olmaya devam ediyor. İşsizlik Fonu'nun işsizler için aktif kullanılmadığı eleştirilerini dikkate alan hükümet, Fon kaynakları kullanılarak doğrudan istihdam sağlıyor. Toplum yararına çalışma projesiyle Doğu ve Güneydoğu illeri başta olmak üzere Türkiye'nin her yanında işsizlere iş imkânı sunuluyor. En son geçtiğimiz hafta Kars, Ardahan ve Iğdır'da 3 bin 514 kişi çalışmaya başladı.
Valilikler tarafından yapılan işçi alımlarında çalışacak kişilerin Türkiye İş Kurumu'na kayıtlı olması şartı aranıyor. Proje ile geçici istihdamın yanı sıra işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplinlerini kaybetmelerini engellemek de hedefleniyor. Proje ile çevre temizliği, altyapının yenilenmesi, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi okullarda çevre düzenlemesi, bakım onarım ve temizlik işlerinin yapılması, restorasyon, tarihi ve kültürel mirasın korunması, ağaçlandırma, park düzenlemeleri, vadi ve dere ıslahı, erozyon engelleme çalışmaları yapılıyor. Toplum yararına çalışma programları doğal afet durumunda da aktif olarak kullanılıyor. İstanbul'daki su baskınları, Antalya'daki sel felaketi ve Van depreminde etkin olarak kullanıldı. Van'daki depremin ardından bu kentte 6 bin 300 kişi işe alınarak depremin kalıntılarının temizlenmesinde görevlendirildi. Toplum yararına çalışmada aslan payını alan illerin başında ise Şanlıurfa geliyor. Bu kente 10 bin kişilik kontenjan ayrıldı.
İsa Yazar / ZAMAN