Genel

Olası İstanbul depremi hazırlıkları meclis gündeminde!

Olası İstanbul depremine yönelik yapılan hazırlıklara ve İstanbul'un çeşitli yerlerinde oluşan zemin çatlakları TBMM gündemine taşındı. CHP'li Karabat, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, olası İstanbul depremine yönelik yapılan hazırlıklara ve İstanbul'un çeşitli yerlerinde oluşan zemin çatlaklarına ilişkin soru önergesi hazırladı. Karabat, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Karabat, ''Türkiye’de deprem gibi felaketler gündemden hiç düşmemektedir. Ülkemizin bulunduğu deprem kuşağı özellikle bazı kentlerimizi önemli oranda riskli hale getirmektedir. Deprem riskinin en çok olduğu illerin başında da kuşkusuz İstanbul gelmektedir.

Ülkemizde öteden beri deprem konusunda acı tecrübeler yaşanmasına rağmen bu âfetlere karşı yeterince önlem alınamadığı gözlemlenmektedir. “Büyük İstanbul depremi” riski gündemdeki sıcaklığını korurken son yıllarda İstanbul'da deprem toplanma alanlarının dahi imara açıldığı görülmektedir. Bu rant odaklı anlayış uzmanlarca, siyasi partilerce ve ilgili STK’lerce eleştirilmesine rağmen ne yazık ki başta belediyeler ve bakanlık düzeyinde sorumluluk makamında olanlardan vatandaşlarımızı rahatlatacak adımlar atılmadığı görülmektedir.
Mart-Nisan 2019 tarihlerinde İstanbul’un çeşitli ilçelerinde zemin çatlamaları, toprak kaymaları olmuş ve muhtemelen bunlara bağlı olarak da çeşitli binalar zarar görmüş, hatta bazı binalar yıkılmıştır. Son olarak Kartal ve Kâğıthane ilçelerinde bazı binalar yıkılmış ve ne yazık ki Kartal’da vatandaşlarımız hayatına mal olan bir felaket yaşanmıştır. Bunların ardından 26-27 Nisan 2019 tarihlerinde Esenyurt'ta bir apartmanda ve yolda; 29 Nisan 2019 tarihinde ise Sancaktepe'de bir İlkokulunun yanında bulunan parkta derin çatlaklar oluştuğu görülmüştür.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin geçmiş dönem faaliyet raporu incelendiğinde, 2014-2018 yılları arasında rant gündemli imar raporlarının 8 bin 470 kez görüşüldüğü, büyük deprem riskine rağmen Deprem ve Doğal Afet Komiyonu’nun ise sadece 70 raporu görüştüğü belgelenmiştir. Bu tablo, belediye düzeyinde olası İstanbul depremine dair ciddi bir hazırlık yapılmadığının bir göstergesi olarak değerlendirilebilir. İstanbul’da daha büyük felaketler yaşanmadan hem belediyeler hem de bakanlıklar düzeyinde acil bir eylem planı yapılmalı. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği sağlanmalıdır'' diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat'ın soruları:
1) İstanbul’da hali hazırda “acil toplanma alanı” sayısı kaçtır? Bu alanlarda acil bir durumda bir araya gelebilecek insan sayısı kaçtır?

2) İstanbul’da “acil toplanma alanı” olup sonradan imara açılan alan var mıdır? Varsa bunlar hangileridir?

3) İstanbul’da 2014 - 2018 yılları arasında zemin kaynaklı yaşanan çökme, kayma, yıkım vb. olaylarının sayısı kaçtır? Şu ana kadar bunların önüne geçmek üzere bakanlık bünyesinde herhangi    bir önlem alınmış mıdır?

4) İstanbul’da bina çökmesi sonucu kaç vatandaşımız hayatını kaybetmiş? Kaç vatandaşımız yaralanmıştır?

5) Bakanlık bünyesinde olası İstanbul depremine hazırlık yönünde herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?

6)1999 Marmara Depremi’nin ardından bir defaya mahsus getirilen deprem vergilerinden olan Özel İletişim Vergisi’nden (ÖİV) bugüne kadar ne kadar vergi toplanmıştır? Bu vergiler oransal olarak hangi alanlarda kullanılmıştır? Bu verginin ne kadarı deprem yaralarını sarmaya kullanılmıştır? Devletin bir defa alma sözü verdiği ve amacı dışında kullanılan bu vergiden vazgeçmeyi düşünüyor musunuz?

7) Esenyurt ve Sancaktepe’de meydana gelen zemin çatlakları konusunda bakanlık düzeyinde ya da devletin başka bir kurumu tarafından herhangi bir araştırma yapılmış mıdır? Bu çatlakların sebepleri nelerdir?

8) Basına yansıyan haberlere göre Esenyurt ve Sancaktepe’de meydana gelen zemin çatlakları kapatılmıştır? Bu çatlaklar hangi kurumlar eliyle kapatılmıştır? Bu bölgelerde tehlike ortadan kalkmış mıdır?