Olası İstanbul depreminde yaklaşık 90 bin konut yıkımla karşı karşıya!
Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin 2023 İstanbul Çevre Durum Raporu’nda İstanbul’un en önemli sorunlarına değinildi.
Çevre Mühendisleri Odası 31 Mayıs-5 Haziran “Ekolojik Yıkımla Mücadele Haftası” kapsamında 2023 İstanbul Çevre Durum Raporu’nu yayınladı.
Raporu Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube’sinde Yönetim Kurulu Sekreteri Zeynep Karamanlı sundu. Söz konusu raporda İstanbul’un en önemli üç çevre sorunu su kirliliği, atık yönetimi ve hava kirliliği olarak sıralanırken deprem konusunda değinildi. Olası bir İstanbul depreminde 90 bin konutun yıkımla karşı karşıya kaldığı belirtildi. İşte detaylar...
OLASI İSTANBUL DEPREMİNDE YAKLAŞIK 90 BİN KONUT YIKIMLA KARI KARŞIYA
Evrensel gaztesinde yer alan detaylara göre, Raporda, önümüzdeki seneler içerisinde gerçekleşeceği beklenen İstanbul depremi için olası İstanbul depreminde yaklaşık 90 bin konutun yıkılacağı ve oluşacak atık miktarının 50 -100 milyon ton arasında olması beklendiği, bu atıkların bertarafı için ise 30-50 milyon metreküp boyutunda depolama sahasına ihtiyaç duyulacağı belirtildi
İstanbul’da meydana gelecek olası bir depremin, en az can kaybı ile afete dönüşmeden yönetilmesi bilimsel teknik planlamalar ile mümkün olduğu ifade edelen raporda, "Afet Yönetmeliklerinde belirtilenler ve dünyadaki diğer ülke deneyimleri de dikkat alınarak kamu yönetimleri tarafından deprem planlaması yapılmalıdır." diye kaydedildi.
Raporda ayrıca, Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi meslek disiplini kapsamında, İstanbul depreminin yönetimine ilişkin çalışmalarda kamu yönetimleri ve kent halkının yanında yer alacakları bildirildi.
Öte yandan Marmara Bölgesinde meydana gelen küçük depremler ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Küçük depremler, bizim İstanbul ve çevresinde Marmara’da depreme daha iyi hazırlanmamız gerektiği mesajını bize vermektedir. Gemlik Körfezinde 3,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi" diye açıkladı.
3,5 şiddetinde meydana gelen bu depremin bir haberci olduğunu kaydededn Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Marmara Denizi’nin canlı olduğunun gelecekte büyük depremler üretebileceğinin bir göstergesi" olduğunu kaydetti.
Şükrü Ersoy, söz konusu açıklamasında Türkiye'nin İstanbul depreminin yıkımına tahammülü olmadığına dikkat çekerek, kentsel dönüşüm projelerinin Marmara Denizi çevresinde hızlandırılması gerektiğine vurgu yaptı.
Borsada yükseliş rüzgarı! Yüzde 3'ün üzerinde arttı