Genel

Öldüren deprem değil, kuralsız binalar!

Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, İzmir depreminde meydana gelen yıkımlara, kuralsız inşa edilen binaların neden olduğunu söyledi.


Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak 30 Ekim'de meydana gelen İzmir depremi sonrası önemli konuları ilgili açıklamalarda bulundu. Milliyet Ege'de yer alan habere göre; İzmir depreminde ihmal olduğunu dile getiren Sancak, “Öncelikle yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifa diliyorum. İzmir olarak zor günleri ülkemize örnek olacak şekilde el ele atlatacağız" diye konuştu. İşte Sancak'ın o röportajı...

1.Dokuz Eylül Üniversitesi yetkilileri, deprem bölgesinde inceleme yaptı. Ne söyleyeceksiniz?

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) hazırladığı raporda, felaketin öncelikle yapısal kusurlardan kaynaklandığını, Bayraklı'nın bu kadar etkilenmemesi gerektiğini, hasarın çoğunlukla 1999 öncesi yapılarda olduğunu belirtti. Raporda vurgulandığı gibi; binaların malzeme kalitesi, taşıyıcı sistemi, projeye uygun yapılıp yapılmaması, deprem bölgesinde yer alması ve zeminin özellikleri önemli. Bölgede 20'ye yakın bilim insanı inceleme yaptı, kolonların yetersiz olduğu, perde sisteminde eksikler bulunduğu saptanmış. Ağır hasar ve yıkım nedeninin; zayıf malzeme, beton kalitesizliği, donatıların doğru yerleştirilmemesi, yapısal düzensizlikler olduğu açıklandı. Hatta, bazı binalarda kolonların kesildiği görülmüş. Yani, öldüren deprem değil, yine kuralsız binalar. '

Yüzde 30'u risk taşıyor' 

2.İzmir'in yapı stoku ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Her türlü zemine bina yapılması mümkün mü? Sizde sorun yaşandı mı?
Öncelikle Folkart Towers'ı konuşalım isterseniz. İnanın, bir çizik bile olmadı. Yüksek yapılara karşı önyargı var. Bu doğal. Biz bu tabloyu hoşgörüyle karşılıyoruz. Çünkü gökdelenler, sosyolojik olarak 'eşitlik' duygusunu etkiliyor. Ama yüksek yapılar günümüz dünyasının vazgeçilmez gerçeği. Bayraklı özellikle bu açıdan eleştiriliyor. Ancak bu yaklaşım yanlış. Zeminin gerekleri tam yerine getirildiği, tüm mühendislik hesapları doğru yapıldığı zaman; her zemine bina yapmak mümkün. İşte Japonya, bunun en güzel örneği. Yalan haber çok üzdü

3.30 Ekim'de nelerle karşılaştınız?

Bizde olmadığı gibi, diğer yüksek yapılarda da sıkıntı olmadığını düşünüyorum. Ancak, Türk televizyonculuk tarihinde hiç yaşanmamış yalanla karşılaştık. Derin acı içindeydik, saygımızdan mesele etmedik. Bir kanalda, ünlü bir jeofizik profesörü resmen adımızı vermeden kulelerin yerin altına 1.5 metre battığını ifade etti. Yalanın böylesini görmedik ve çok üzüldük.

4.Binalarınızın adeta bir'amortisörü' olduğunu belirtmiştiniz, gerçek payı var mı?

Kulelerimizin belli bölgelerinde depremde ve rüzgarda salınımı dengeleyen, uzayıp kısalabilen sismik dengeleyici, adeta amortisör görevi gören özel kiriş elemanları kullanıldı. Bu sistemin adı: Outrigger. Bu işi bilenlere, örneğin dünya çapında uzman bilim insanları Prof. Dr. Nuray Aydınoğlu, Dr. Şeref Polat ya da benzerlerine sorun. Outrigger sistemi Türkiye'de ve Avrupa'da ilk kez biz uyguladık. Bu anlamda binalarımızın amortisörleri olduğu doğru.

5.Bornova Folkart Life ve Folkart Time'de sorun yaşandığı iddiasıyla ilgili ne söyleyeceksiniz?

Bazı görüntüler, bizimmiş gibi dolaştırıldı. Kime ait olduğunu özellikle belirtmiyorum. Bu durum bizi üzdü. Sosyal medya çok kirlenebiliyor, haksızlık yapıldı. Şirketimizin itibarını zedelemek için birileri tarafından özellikle hayata geçirildiğinin farkındayız.

Bir atasözümüz var: 'Meyve veren ağaç taşlanır! Gerçekler er ya da geç ortaya çıkar. Doğrunun kalesi yıkılmaz.

Yardımları sessiz sedasız sürdürdük 

Depremzedelere ne gibi yardımda bulundunuz? Salgının başladığı ilk dönemde hem İzmir'de hem de tüm Türkiye'de başta sağlık çalışanlarına sağlık paketleri, erzak paketi dağıtımı ve benzer yardımlar olmak üzere, 10 milyon liranın üzerinde destek sağladık. Saya Grup olarak duyurma çabasına girmedik. Mütevazı bir teşekkür, iyi dilek, hayır-dua almak, bize yetti. Grubumuz, özellikle vurguluyorum; gönlü zengin, vermeyi bilen, bunu da üslubuna ve ülkenin adabına göre yapabilen iyi ortaklardan, iyi insanlardan oluşuyor. Çalışanlarımızda da, bunun izini görürsünüz. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve iş dünyasının açtığı kampanyalara 5 milyon lira bütçe ayırdık. Başkalarına da örnek olabilmek için açıkladık yardımlarımızı.

62 metrelik temel 

7.Kulelerinizin zemin çalışmasını anlatır mısınız? 

Folkart Towers'ın olası doğal afetler ve deprem açısından hiçbir eksiği yok. Kullanılan derin temel ve iyileştirme yöntemi, ülkemizin bu alanda söz sahibi profesör ve uzmanlar tarafından saptandı. Uygulamaları da, konusunda lider firmalar yaptı. O-Cell, kazık ve baret testlerinin taşıma kapasitesinin belirlenmesi konusu, dünya lideri Fugro Loadtest firması tarafından yapıldı. Dünyadaki en etkili 'yapı derin temelleri-zemin etkileşim analizi' olarak bilinen yöntem; ülkemizde ilk kez bizde uygulandı. Yerin 62 metre altına inildi. Bu işe ciddi sermaye gömdük. 2010'da yapımına başladığımız yapı, 2020 standartlarına uygun.
 
İzmir yeni yatırımlarla yükseliyor!