Oleg Titov: Vergiler sıfırlanırsa nükleerin yerli malı artar!
Akkuyu Nükleer Santralı Genel Müdür Yardımcısı Titov nükleer santralde 8 milyar dolarlık yerli tedarik rakamının artması için Kurumlar Vergisi ve KDV'nin sıfırlanması taleplerinin yerine gelmesini beklediklerini belirtti...
Akkuyu Nükleer Santralı Genel Müdür Yardımcısı Titov nükleer santralde 8 milyar dolarlık yerli tedarik rakamının artması için Kurumlar Vergisi ve KDV'nin sıfırlanması taleplerinin yerine gelmesini beklediklerini söyledi. Titov "Konu iki ülke arasında yapılacak zirvede de gündeme gelecek" dedi. "Mersin Akkuyu'da inşa edilecek nükleer santralın yatırımcısı Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdür Yardımcısı Oleg Titov, "Santralda kullanılacak ekipmanın ve malzemede yerlilik oranınm artması için Kurumlar Vergisi ve Katma Değer Vergisi'nin (KDV) sıfırlanması talebimizin kabul edilmesi gerekiyor. Vergi sıfırlanırsa yerli malzeme tedariğine ayıracağımız bütçe de artar" diye konuştu. Akkuyu Nükleer, santrala malzeme tedarik etmeyi arzulayan Türk işadamı grupları için Akkuyu'nun referans ünitelerinin inşaatının devam ettiği Rusya'daki Novo Voronej Santralı'na inceleme gezileri düzenliyor. Geçen hatfa da Tekirdağ Sanayici ve İşadamları Derneği için gezi düzenledi. İşadamları, santralın ardından Moskova'da Akkuyu'nun ana hissedarı Rus devlet şirketi Rosatom'un düzenlediği Atomekspo Nükleer Teknoloji Fuarı'na katıldı.
Nükleer santralın tartışmalara da neden olan Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu sürecine de değinen Titov, "Hazırladığımız eklerle 5 bin sayfaya çıktı. En küçük olasılığı bile değerlendirdik. Toplantılar başladığında her türlü soruya yanıt verebileceğiz" diye konuştu.
'HİNDİSTAN'IN ORANI YÜZDE 20'Yİ GEÇMEDİ'
Rusya dışında gerçekleştirdikleri projelerde Türkiye kadar yerlilik oranı olmadığını söyleyen Titov, Hindistan'ı Türk Silahlı Kuvvetleri'nin birimlerinin de kendilerine sürekli sorular yönelttiğini anlatan Titov, "Başta kıyı emniyeti olmak üzere çeşitli konularda merak ettiklerini iletiyorlar" dedi.
Öte yandan Atomekspo sırasında düzenlenen bir konferansta konuşan Rosatom Yönetim Kurulu Başkanı Sergey Kiriyenko, Rus nükleer sektörünün Amerikan yaptırımlarından etkilenmediği söyledi. Kiriyenko, "Müşterilerimizle illişkilerimiz de etkilenmedi. Onlardan her hangi bir baskı yok" dedi.
50 yıllık santral, üç ünitesi faal 'Yakıt tutucuda depreme karşı dayanıklılığı geliştirdik' Rosatom'un nükleer reaktör dizayn eden Atomenergoproekt şirketinin Tasarım Direktörü Mihail Maltsev, Akkuyu'da kullanılacak erimiş yakıt tutucusunun dizaynının geliştirildiğini açıkladı.
Erimiş yakıt tutucu, kaza sonucu santralde yakıt çubuklarının erimesi halinde dışarıya sızıntıyı engelliyor.
Yakıt tutucusunun Akkuyu'nun referans santrali Novo Voronej'den yüzde 15 daha hafif ama depreme dayanıklılığının arttığını söyleyen Maltsev, "Montaj süresi de 1 ay kısaldı. Fukuşima'dan gereken dersler çıkarıldı. Stres testleri yapılarak süreçler geliştirildi. Fukuşima'dan daha tehlikeli olabilecek ana pompalarda yaşanabilecek kazalara karşı senaryolar geliştirildi" diye konuştu.
4. SINIF GENİŞLER
Atomekspo'da sorularımızı yanıtlayan Titov, "8 milyar dolarlık yerli alım taahhüdümüz devam ediyor. Bu santralın şu an hesaplanan maliyetinin yüzde 40'ına denk geliyor" dedi. Vergilerin sıfırlanması konusunun iki ülke arasında bu ay içinde yapılması planlaan Üst Düzey İşbirliği Zirvesi'nde de gündeme geleceğini söyleyen Titov, "Bildiğimiz kadarıyla Rusya bunun gündem maddesi olmasını istediğini Türk tarafına bildirdi" şeklinde konuştu. Nükleer santralın malzeme tedariği bakımından 4 sınıflı kategorilere bölündüğünü hatırlatan Titov, şunları söyledi: "4. sınıf Türkiye'den tedarik edilebilir. Şu an 3. sınıfın Türkiye'den tedariği üzerinde çalışıyoruz. Belki de 3. sınıf kapsamındaki bazı ekipmanlar 4. sınıfa aktarılacak. O zaman buhar türbinleri de Türkiye'den temin edilebilecek."
Seçkin Ürey-Habertürk Gazetesi