Genel

Ölen bir kişinin mirası nasıl paylaşılır? Kardeşlerden biri reddi miras yaparsa ne olur?

Miras konusu pek çok kişinin kafasını karıştıran bir konudur. Anne, babadan çocuklara, torunlara kalan mallara dair birtakım işlemlerin yerine getirilmesi istenmektedir. İşte o işlemlere dair detaylar!Medeni Kanunun 599

BABA BORCU EVLADA DÜŞER Mİ?

Miras Davaları kişilerin aklına hemen sevindirici bir haber gibi gelebilir ama kişilere miras olarak her zaman para, mülk ya da taşınmaz mallar kalmayabilir. Medeni Kanunun 599. maddesi uyarınca mirasçılar, miras bırakanın vefatı ile mirası “bir bütün olarak” yani miras bırakanın borçları da içinde olacak şekilde kazanırlar.

Peki “Ölen bir kişinin mirası nasıl paylaşılır? Kardeşlerden biri reddi miras yaparsa ne olur?” İşte bu benzeri miras sorularının yanıtı…

EN YAKIN YASAL MİRASÇILAR KİMLERDİR?

Miras bırakan kişinin birinci zümredeki mirasçıları çocukları ve torunları olmaktadır. Bu nedenle de miras bırakanın ölümü anında sağ olan iki oğlu ve torunu birinci zümre mirasçıları, anne, babası ile kardeşleri ikinci zümre mirasçıları sayılır.

KARDEŞLERDEN BİRİ REDDİ MİRAS YAPARSA NE OLUR?

Mirasın reddi mirasçılık sıfatını sona erdirir. Miras, mirası reddetmiş olan mirasçı miras bırakandan önce vefat etmiş gibi pay edilir. Mirası reddedenin altsoyu bulunuyor ise miras payı onlara geçer, yoksa bu halde onunla aynı zümrede mirasçı olanların miras payı artmaktadır.

ÖLEN BİR KİŞİNİN MİRASI NASIL PAYLAŞILIR?

Ölen kişinin eğer çocuğu olmaması durumunda miras, ölen kişinin eşine veya anne, babasına ve kardeşleri arasında pay edilir. Eğer ölen kişinin eşi yoksa, miras anne ve babası ile kardeşleri arasında eşit olarak paylaştırılır. Bekar olarak vefat eden birisinin mirası, anne ve babasına eşit olarak paylaştırılır.

MİRAS KALAN EVDE OTURMA HAKKI KİMİNDİR?

Anne, babadan miras kalan evde oturma hakkı, tüm mirasçılarındır. Yani tüm mirasçılar tarafından beraber kullanılmadır. Ancak miras kalan evde yaşayan mirasçılardan her birinin diğer mirasçılar tarafından tahliye edilme gibi bir hakkı yoktur. Zira her bir mirasçı miras kalan evde ya da başka bir konutta elbirliği sıfatıyla malik konumda bulunur.