Ölen eşin mirasından yararlanılabilir mi?
Posta yazarı Tamer Heper, 'Eşimi, annesi ve babası hayattayken kaybettim. Sonra babası vefat etti, annesi ise yoğun bakımda. Eşimin mirasından yararlanabilir miyim? Ne yapmam gerekiyor?' sorusunu yanıtladı.
Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Eşimi, annesi ve babası hayattayken kaybettim. Sonra babası vefat etti, annesi ise yoğun bakımda. Eşimin mirasından yararlanabilir miyim? Ne yapmam gerekiyor?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...
Eşimi, annesi ve babası hayattayken kaybettim. Sonra babası vefat etti, annesi ise yoğun bakımda. Eşimin mirasından yararlanabilir miyim? Ne yapmam gerekiyor? A.A.
Okuyucuma sormam gereken bir sorum olacak. Eşinin vefatında acaba müşterek çocukları var mıydı? Çünkü müşterek çocukları varsa, mirasçılık durumunda değişiklik olacak ve farklı pay alacak. Şayet çocuk yoksa bu sefer payı başka oranda olacak. Ben iki duruma göre de yanıt vereyim. Müşterek çocuk olsaydı, okuyucumun miras payı eşinin malvarlığının dörtte biri, gerisi ise çocuğun veya çocuklarının.
Şayet müşterek çocuk yoksa, okuyucumun eşinin malvarlığındaki miras payı 1/2, kalan 1/2 ise vefat eden eşin anne ve babasının. İşte evladın varlığının önemi burada. Eşin annesinin yoğun bakımda olması durumu değiştirmiyor. Babanın sonradan ölmesi de durumu değiştirmiyor. Bizler eşin vefatı anındaki duruma bakıyoruz. Şayet eşten gelen bir miras payı olacaksa, okuyucumun bir notere başvurup veraset ilamı alması gerekecek.
Ancak bu husus böyleyken, okuyucumun sorusundan çıkardığım bir izlenimim var. Galiba vefat eden eşin malvarlığı yok. İyi de o zaman neyi paylaşıyoruz? Acaba eşten sonra ölen kayınpederin malvarlığını mı? Şayet öyleyse bundan okuyucuma hayır yok.
Kayınpederin vefatının ardından, kayınvalide yoğun bakımda olsa da hayatta ve dolayısıyla mirasçı o. Bir de onların varsa diğer evlatları veya onların arasında da vefat eden olmuşsa, torunlar mirasçı. Ama okuyucuma burdan bir miras çıkmaz.