Genel

Ölen kişinin tapusu alınmazsa ne olur? Tapu intikalinin süresi var mı? Tapu intikali için tüm mirasçılar gerekli mi?

Eğer bir kişinin ölümüne rağmen tapu intikali gerçekleştirilmezse ne olur? Tapu intikali için bir süre sınırlaması var mıdır? Tapu intikal işlemi için tüm mirasçılar gerekmekte midir? İşte ayrıntılar... Miras intikali, kişinin ölümü sonrasında taşınmaz malların mirasçıların üzerine geçirilmesi anlamına geldiği için böyle bir durumda miras hakkı, birinci dereceden kan bağı olan hak sahiplerine iade edilir

Mirasın intikali gerçekleştirilmezse, tapu müdürlükleri mirasçılık belgesinin düzenlenmesi amacıyla yargıya başvurarak ve belgeye göre tapu sicil kayıtlarını teslim edip güncelleştirir. Miras intikali, kişinin ölümü sonrasında taşınmaz malların mirasçıların üzerine geçirilmesi anlamına geldiği için böyle bir durumda miras hakkı, birinci dereceden kan bağı olan hak sahiplerine iade edilir.

İşlemleri kolaylıkla gerçekleştirmek için bir avukata vekâlet vermek de mümkündür. Birçok kişi bu şekilde miras intikalini tamamlar. Kendiniz yapmak isterseniz de bir avukattan danışmanlık almanız önerilir. Genellikle basit bir işlem gibi görünse de yapılacak işlemleri ve atılacak adımları iyi bilmek önemlidir.

Peki, tapu intikali nedir? Ölen kişinin tapusu alınmazsa ne olur? Tapu intikalinin süresi var mı? Tapu intikali için tüm mirasçılar gerekli mi?  İşte ayrıntılar...

TAPU İNTİKALİ NEDİR?

Tapu, taşınmaz yapıların kimin tarafından sahip olunduğunu gösteren belge olarak tanımlanabilir. İntikal ise bir yerden bir yere geçme veya üzerinde kalma anlamına gelir. Dolayısıyla tapu intikali, bir nevi mirasın taşınmaz mallar üzerinde mirasçılara geçmesi anlamına gelir. Bu sürecin nasıl işlediği aşağıda detaylı bir şekilde açıklanmıştır.

MİRAS İNTİKALİ NASIL YAPILIR? 

Mirasın intikal işlemini gerçekleştirebilmek için Sulh Hukuk Mahkemesi veya Noter tarafından alınan veraset belgesi ile birlikte bazı belgelerin tamamlanması gerekmektedir. Mirasçılar tapu müdürlüklerine başvurduklarında miras intikal işlemi gerçekleştirilebilir.

İntikal işlemi için sadece bir mirasçının izni yeterlidir. Taşınmazlarda hak sahiplerinin tapu üzerindeki haklarını ispatlamaları gerektiğinden kendi adlarına tapu tescili yaptırmaları önemlidir. İşlemler aşağıdaki adımları içerir:

Noter veya Sulh Hukuk Mahkemesinden veraset belgesi alınır.
Miras kalan taşınmazın tapu fotokopisi veya tapu kaydıyla birlikte belediyeden taşınmazın rayiç bedelini gösterir belge alınır. En az 2 adet rayiç değer belgesi alınması önerilir.
E-devlet sistemi veya yetkili vergi dairesi üzerinden veraset ve intikal vergileri ödenir.
Yukarıdaki belgeler ve ödemeler tamamlandıktan sonra tapu müdürlüğüne başvurulur ve intikal işlemi gerçekleştirilir.

MİRAS İNTİKALİ OLMADAN SATIŞ OLUR MU? İNTİKAL GERÇEKLEŞTİRİLMEDEN SATIŞ YAPILABİLİR Mİ? 

Miras kalan taşınmaz bir mülkün satışı için intikal işlemi gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Miras intikali, mirasın yanı sıra mülkün borçlarının da mirasçılara geçişini sağladığı için intikal işlemi önemlidir. İntikal için noter veya Sulh Hukuk Mahkemesinden veraset belgesi alınması gerekmektedir. Belge alındıktan sonra bir mirasçı veya tüm mirasçılar tapu müdürlüğüne başvurmalıdır. Aşağıdaki belgeler müdürlüğe sunulmalıdır:

TAPUDA İNTİKAL İÇİN TÜM MİRASÇILAR GEREKLİ Mİ? İNTİKAL TEK KİŞİ YAPABİLİR Mİ?

İntikal işlemleri için seçilen bir kişi veya birden fazla kişi olabilir. Tüm mirasçıların intikal işleminde bulunması zorunlu değildir. Ancak tüm mirasçıların kimlik bilgilerinin temsilci tarafından sağlanması gerekmektedir. Ancak mal varlığının türü ve değeri gibi faktörlere bağlı olarak, tüm mirasçıların intikal işlemi sırasında bulunmaları istenebilir. Doğru bilgi almak için intikal işlemini gerçekleştireceğiniz tapu müdürlüğü ile iletişime geçmeniz önerilir.

MİRAS KALAN EVİ ÜZERİNE ALMA SÜRESİ NE KADAR? TAPU İNTİKAL SÜRESİ NE KADARDIR?

Bir taşınmazın intikal süresi kesin bir tarihe sahip değildir. Mirasın intikal işlemleri 2 yıl içinde gerçekleştirilmezse, tapu müdürlüğü mirasçılık belgesinin düzenlenmesi için yargıya başvurur. Müdürlük, belgeye göre tapu sicil kayıtlarını teslim ederek güncelleştirir. Daha sonra intikal için harç ödenmesi gerekmektedir. İşlemleri takip etmek için varislere yazılar gönderilir.

2023 İNTİKAL ÜCRETİ NE KADAR?

Tapu intikal masrafı taşınmazın bulunduğu şehir ve ilçeye göre değişiklik gösterir. İntikal ve veraset vergisinin ödenmesi durumunda miras olarak alınan gayrimenkulün tapu harcı ödenmez. Bu durumda sadece döner sermaye bedeli alınır.

İNTİKAL GEÇ YAPILDIĞINDA NE OLUR?

Mirasın intikali geciktirilirse, belirli bir süre boyunca herhangi bir işlem yapılmaz. Ancak 2 yıl gibi uzun bir bekleme süresi varsa, tapu müdürlüğü mirasçılık belgesinin düzenlenmesi için yargıya başvurur. Daha sonra tapu müdürlüğü, gerekli başvuruları yaparak işlemleri hızlandırır. Sonrasında harç ödenerek miras alınabilir.

Hisseli tapu habersiz satılabilir mi?
28 bin 500 TL'ye devlet destekli ev sahibi olun! 80, 85, 180 ve 220 metrekarelik 1+1, 2+1 ve 3+1 prefabrik evler!
Son dakika: Bu sefer TOKİ değil Vakıfbank müjdeyi verdi! Aylık 5.175 TL taksitle 4+1 ev!
Evi olmayana devletten müjde! Karşılıksız ve geri ödemesiz 500 bin TL para verilecek! Hemen başvurun, kaçırmayın!