Genel

Ölüm veraseti ne demek? Veraset nedir nasıl yapılır?

Veraset ilamına dair yanlış bilinen bazı noktalar vardır. Öncelikle yazımızda veraset nedir ve nasıl yapılır? sorusuna odaklanalım. İşte bu konuda sorulan sorular ve yanıtları!Bu belge yani veraset ilamı Türk Medeni Kanununun 598

VERASET NEDİR NASIL YAPILIR?

Veraset ilamı yani mirasçılık belgesidir. Bu belge yani veraset ilamı Türk Medeni Kanununun 598. Maddesine göre düzenlenmektedir. Bu maddeye göre veraset ilamı yani mirasçılık belgesi; “Başvurusu üzerine yasal mirasçı oldukları belirlenenlere, sulh mahkemesince ya da noterlikçe mirasçılık sıfatlarını gösteren bir belge verilir” şeklinde ifade edilmektedir.

İşte veraset konusuna dair merak edilen diğer detaylar…

ÖLÜMDEN KAÇ NGÜN SONRA VERASET İLAMI ÇIKARILMALIDIR?

Veraset ilamı, veraset halinde bir değişiklik olmadığı müddetçe ya da itiraz edilmediği süre boyunca geçerliliğini korumaktadır. Buna karşılık veraset ilamı almak için noter ya da Sulh Hukuk Mahkemelerine en geç 1 ay içinde başvurmanız şarttır. Bu anlamda veraset ilamı süresi murisin vefatının hemen sonra başlar ve hemen çıkarılmasında fayda vardır.

ÖLÜM VERASETİ NEDİR?

Murisin vefatı halinde yani miras sahibinin ölümü halinde, bıraktığı miras üzerinde hak sahibi olan kişilerin yani mirasçıların kimler olduğu ve mirastan hangi oranda pay sahibi olduklarını gösteren resmi belgeye veraset ilamı ya da mirasçılık belgesi denilmektedir.

VERASET İLAMI İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Her resmi belge çıkarımında olduğu gibi veraset ilamında da bazı prosedürler bulunmaktadır. Veraset ilamı için istenen bazı evraklar vardır. Onlar olmadan veraset ilamı çıkarılamaz. İşte o belgeler;

ÖLEN KİŞİNİN VERASET İLAMI NASIL ALINIR?

Veraset ilamının nasıl alındığı merakla sorgulanmaktadır. Veraset ilamı alınabilmesi için normal şartlarda bir dilekçe ile mahkemeye başvuru yapılır. Bununla birlikte uygun şartlar sağlandığında ilgili belgeler ile birlikte noterden de veraset ilamı alımı gerçekleştirilmektedir. Noter vasıtası ile alınan belge gün içinde temin edilir, alınır ve mirasçının kendisinin gidip bu işler ile uğraşmasına gerek kalmaz.