Sektörel

Ölümlü iş kazalarında müteahhidinin yetki belgesi iptal edilecek!

Çevre Bakanlığı, inşaatlardaki iş kazalarının ardından cezaları ağırlaştırıyor. Çalışmaya göre inşaatlarda ölümle sonuçlanan kazada müteahhidin yetki belgesi bir yıldan üç yıla kadar iptal edilecek...

TÜRKİYE'de her yıl 70 bin iş kazası olurken, en fazla can kaybı inşaat sektöründe yaşanıyor. Buna göre son beş yılda yaşanan 35 bin iş kazasında bin 754 işçi öldü. Hükümet İş Güvenliği Eylem Paketi'nde tüm işkollarında ölümlü iş kazası yaşanması durumunda işverenleri kamu ihalelerinden 2 yıl men etme karan almışken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da İmar Kanun Tasarısı Taslağına ölümlü iş kazaları halinde müteahhitlere verilen bir yıllık yetki belgesinin iptalini artırılmasını koydu. 


Tasanya göre ölümle sonuçlanan iş kazaları nedeniyle 6331 Sayılı Kanun kapsamında müteahhitler hakkında idari yaptırım karan verilmesi halinde bir yıldan üç yıla kadar yetki belgesi iptal edilecek. Müteahhidin yetki belgesi, yapım işlerinden doğan vergi ve sigorta primi borçlarım ödememesi sebebiyle üç defa uyan cezası almış olması halinde de bir yıl süreyle askıya alınacak. 

Yetki belgesi iptal edilen müteahhitlere yasaklama süresi bitinceye ve sorumluluklarını yerine getirinceye kadar yeni yetki belgesi düzenlenmeyecek. 


Yetki belgesi iptal edilen yapı müteahhidi, yeni yetki belgesi düzenleninceye kadar yeni iş üstlenemeyecek. Ancak bu durumdaki müteahhitlerin mevcut işlerini tamamlaması gerekecek. Yapı müteahhitliğinin ortak girişim tarafından yüklenilmesi halinde iş ortaklığını veya konsorsiyumu oluşturan gerçek veya tüzel kişilerin müteahhitlik yetki belgesine sahip olmaları şart olacak. Haklarında belge iptali karan verilen şirketlerin sahiplerinin veya ortaklarının; ortağı olduğu şahıs şirketleriyle sermayesinin yansından fazlasına sahip olduğu sermaye şirketlerinin de yetki belgesi aynı süreyle iptal edilecek. Hakkında belge iptali karan bulunan şahsın başka bir şirkete ortak olması halinde, ortak hakkında verilmiş olan iptal karan devam ettiği süre içinde yapı müteahhitliği üstlenemeyecek. Torunlar Center'da yaşanan iş kazasında 10 işti hayatını kaybetmişti.