Kentsel Dönüşüm

Ömer Faruk Barata: Fikirtepe'de eşitliği biz sağladık!

Fikirtepe'de başlayan kentsel dönüşüm beraberinde bir sürü karmaşayı da getirdi. Vartaş Yapı patronu Ömer Faruk Barata, bölgede adaleti eşit olarak ilk kez kendilerinin bu şekilde sağladıklarını söyledi.

Vartaş Yapı patronu Ömer Faruk Barata, bölgede adaleti eşit olarak ilk kez kendilerinin bu şekilde sağladıklarını söyledi ve ekledi: 'Her eve nüfus kağıdı çıkararak hak sahiplerine verdik ve birbirinden farklı olan konumlara karşılık doğan artı meblağları da ödeme hali getirdik. Buna firmamız da dahil Times dergisine manşet olarak adını tüm dünyaya Fikirtepe İnatçısı olarak duyuran Alaaddin Demirci'm evine ait adanın sahibi Vartaş Yapı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Barata ile emlakeki.com olarak bölgede tüm yaşananları a'dan Z'ye konuştuk.. 


Vartaş nasıl ortaya çıktı? 


Gayrimenkul işine 2000'li yıllarda başladım. İlk etapta alım satım, küçük çaplı inşaatlar yaptık Ancak sonrasında gömlek dar gelmeye başladı ve 2003 yılında büyüyerek şirketleşmeye karar verdik 2011 yılında da elimizde olan tüm şirketleri -Entaş, ENS, VB, VT, AKS gibi- Vartaş Grubu çatısında topladık ancak hala daha işlevleri sürüyor. Şimdi iştirakimiz olan o şirketlerden biri Vartaş olarak çok ciddi bir kentsel dönüşüm işi yapacak 


¦Kentsel dönüşümü sevdiniz galiba. Sıkıntıları çözmek adına nasıl bir yöntem izlediniz? 


Adaletli dağılım yaptık şerefiye üzerinden. Bize imza atan 2 bin 285 kişinin de sözleşmesi aynı. Her dairenin kimliğini -rüzgar alışı dahil tüm detayları- kitapçık olarak çıkardık.. Biri 17de kuzeyi, diğeri de 12'de güneyi aldıysa ve arada 20 bin lira oynuyor ise birbirlerine o meblağı ödemek zorunda. SPK lisanlı değerleme kuruluşları yapıyor bunu. Tabiri caizse dairelere bir nüfus kağıdı çıkarıyor. Bize de düşen hak fazlaysa şayet biz de geri ödüyoruz. Yani Vartaş, Fikirtepe'ye paylaşım konusunda adalet getirdi. 


Almanlarla ortaklığınız nasıl başladı? 


Almanlar kolay karar veren bir millet değil. Çok kuralcılar, biz de o kadar kuralcı insanları bu kadar kuralsız bir işe ikna ettik. Ortaklarımız zaten 6 ay bizimle flört ettiler. Satır satır anlattık durumu. 'Bir yıl tıkanabilir' dedik ve şartlarımızı sunduk. Sözümüzde de öngörümüzde de durduk Biz her projeyi en başından öngörüp programımızı ona göre yaparız ve tutururuz. Almanlarla yolumuza devam edip Elazığ'da da güzel işler yapacağız. 


Projeniz AVM mi? 


Evet onuncu ayda netleşir. Şimdi Ataşehir Yenisahra'da ciddi bir iş yapıyoruz. Orada da 3 bin 5004 bin konutluk yeni projemiz olacak. 


5 daire verdikleri Fikirtepe inatçısına istediklerini kabul ettiremeyen Vartaş, 16 milyon 250 bin lira kaybetti ama sonunda o imzayı attırdı Firmamız bu ülkeye döviz getirecek VARTAŞ Yapının çok iyi işler yapacağına da değinen Barata, şöyle devam etti: "Bir hedefimiz var; yurtdışından bu ülkeye kaynak getirmek yani sadece ortak alarak değil dışarıdan işler alıp bu ülkeye döviz getirmek. Azerbaycan, Özbekistan, Asya, Orta Asya gibi ülkelere işler yapacağız. Ben proje yaparken uykumda bile çizerim ve yaparım. Renovia'da da öyle oldu. Hayatın bittiği değil devam ettiği bir yer hayal ettik. Tabanlıoğlu Mimarlık öyle olağanüstü bir hayal gücüyle yaptı ki projemizi, her yer ışıl ışıl. Yani eski mahalle manavından, kuaförüne, bankasından restoranına... 


Neredeyse 7/24 açık işletmeler olacak. Binalarımız 7. kattan itibaren deniz de görüyor. Alıcı bunları bulduğu zaman niye Nişantaşı'nı arasın? Buraya 250 bin ile 280 bin arasında yeni nüfus gelecek." Aslında kentsel dönüşüm demirden bir leblebi firma olarak kentsel dönüşümü milli mesele olarak gördüklerini ve bu yüzden bu yola baş koyduklarını belirten Ömer Faruk Barata, "Bu iş demirden leblebi. Biz dünyaya emsal olduk. Çekilmeyi dahi düşündük ancak insanları felaketten kurtaracaksınız, yenileyeceksiniz, dönüştüreceksiniz" dedi ve şöyle devam etti: "Bu inancımızı da Alman ortaklarımıza aşıladık. Bu işe devlet eliyle girilmeli. Şartnameleri devlet hazırlamalı ve sunmalı, istanbul'da resmi ve gayriresmi 20 milyon vatandaş yaşıyor. Kötü binalar, çarpık kentleşme, kaçak yapılar ile birlikte 2004'e kadar çok ciddi bir kıyım içindeydi İstanbul. Fikirtepe'de 5 katlı bir binadan 4.5 ton demir çıkardık. Aslında bu bir cinayettir. Biz aynı ölçüde 30-32 ton demir kullanıyoruz. Daha acı bir tablosu var ki: o da, hangi binayı yıkaryıkın midye kabukları ile karşılaşıyorsunuz. Fikirtepe'ye 2011'in martında giren Vartaş, 3 evde sıkıntı yaşıyor Ancak dünyaya mal olan bir ev varki, o da Alaaddin Demirel'e ait. 


Ömer Faruk Barata süreci şöyle anlattı: "25 ay bekledik o ev için. 'Daha fazla alacağım' isteği bu noktaya getirdi. 16 trilyon 250 milyar lira kira bedeli ödedik. Ama zarar etti. Başında da 5 daire alacaktı. 110 metrekareden 5 daire. Ama şimdi 90 metrekareden 5 daire alacak. Hatta  kardeşim benden gizli 53 metrekare arsa da teklif etmiş. Toplamda 1 trilyon 925 bin lira kayıpta aslında. Çevre Bakanlığı bir davetiye gönderdi. Bize İstanbul hatta başka illerde de söyledik  ona da. Eğer belirli bir güne kadar imzalamasaydı, evi devlete geçecekti, su bu; saatli bomba... O yüzden sevindik elbette. Kimsenin malı elinden gitmesin.. Ben yöneticiyim, bana daha fazla verin' diyenler dahi çıkıyor."


Vatan