Kentsel Dönüşüm

Ömer Faruk Barata: Kentsel dönüşüm demirden leblebi!

Kentsel dönüşüm sembol bölgesi haline Gelen Fikirtepe'de Renovia İstanbul'u hayata geçirecek olan Vartaş Kurulu Başkanı Ömer Faruk Barata "Kentsel dönüşüm sanıldığı gibi rantsal dönüşüm değil, adeta demirden bir leblebi" dedi.

Kentsel dönüşümün sembol bölgesi İstanbul Fikirtepe'de, sahibi anlaşmaya yanaşmadığı için dokunulamayan ve 30 dönüm arsa ortasındaki görüntüsüyle kamuoyunda ilgi uyandıran "Yalnız Ev" yıkılıyor. Yaklaşık 3 yıldır binlerce hak sahibinin de mağdur olduğu efsane arazide Renovia İstanbul projesini hayata geçirmeye hazırlanan Vartaş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Barata, kentsel dönüşüm uygulamalarında ciddi zorluklar olduğunu kaydetti. Barata "Kentsel dönüşüm sanılanın aksina rant kapısı değil, adete demirden bir leblebi. Deprem felaketi yaklaşıyor. Bu milli bir meseledir, herkes elini taşın altına koymalı" dedi.


Kentsel dönüşümde Türkiye'nin sembol bölgesi Fikirtepe'de büyük projeler geliştiren Vartaş Yönetin Kurulu Ömer Faruk Barata, 2011 yılından bu yana yaşadıkları tecrübeleri kamuoyuyla paylaştı. Son günlerde hafriyatı yapılmış 30 dönüm arazinin ortasındaki ilginç görüntüsüyle dikkat çeken "Yalnız Ev"in bulunduğu arazinin üzerinde Renovia İstanbul projesini hayata geçireceklerini belirten Ömer Faruk Barata, "Kentsel Dönüşüm, sanılanan aksine rantsal dönüşüm değil, adeta demirden bir leblebi" uyarısında bulundu.


Kentsel dönüşümde bugüne kadar yasanın uygulanmadığını ve 3'te 2 çoğunluk kararı ile henüz kimseden yer alınmadığını vurgulayan Barata "3 yılda yaklaşık 12 bin kişiyle tek tek görüştüm. Hak sahiplerinin konut kredilerini ödedik, ipotekleri kaldırdık. İşe başlamadan 20-25 milyon TL harcadık. Çok uzun ve halen devam eden bir mücadele ile büyük zorluklar sonunda 2285 hak sahibiyle sözleşme imzaladık" diye konuştu.


3 yılda ödediğimiz kira 16.5 milyon TL


"O ev"in sahibi anlaşmaya yanaşmadığı içim projenin aksadığını, diğer binlerce hak sahibinin mağdur olduğunu anlatan Vartaş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Barata şöyle devam etti: Proje planlandığı gibi ilerleyemedi. Bu sürede inşaatın başlayamamasının yanında proje geliştirdiğimiz 5 adadan sadece birinde hak sahiplerine ödediğimiz kira beli 16.5 milyon TL'yi buldu. Bu bizim olduğu kadar tüm hak sahiplerinin de kaybıdır, Türkiye'nin kaybıdır. Söz konusu hak sahibi ile 29 defa görüştük. Nihayet Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın aracılığıyla yaptığımız 30. görüşmede imza atmayı kabul etti. 3 yıl önce imza atsaydı ne alacaksa, bugün de aynısını aldı. O adadaki diğer 584 hak sahibinden farklı hiçbir avantajı olmadı. Biz ilk günden itibaren adaletli davranmak için çok çaba gösterdik." dedi.


Yaşadıklarımız ibret olacak nitelikte


6306 sayılı kentsel dönüşüm kanunu çıkışında bu yana iki yıla aşkın sürenin geride kaldığını da hatırlatan Ömer Faruk Barata şunları söyledi "Çok ciddi zorluklar var. Bu süreçte riskli binalarla ilgili başarılı çalışmalar yapıldı ancak riskli alan ilan edilen 106 bin bölgedeki 70 bin dönümde işler istenen hızla yürümüyor. Sadece İstanbul'da riskli alanlarda 377 bin 167 adet konut bulunuyor ve bu alanlarda çalışmalar durma noktasına geldi. İstanbul'da riskli alan ilan edilen 11 bin dönümdeki en büyük alanlardan biri de bin 340 dönümle Kadıköy-Fikirtepe'de..Bu süreçte yaşadıklarımız, Türkiye'de kentsel dönüşümün uygulanacağı diğer bölgeler için de ibret olacak niteliktedir. Yaşanacak zaman kaybını, savrulacak maddi zararı önlemek adına, Türkiye için bu tecrübeleri anlatmayı bir görev saydık."