Sektörel

Ömer Faruk Başaran: Yeni projelerin adresi Anadolu kentleri olacak!

ASİAD Avrasya Sanayici ve İşadamları Derneği Kurucusu ve Başaranlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Başaran, gayrimenkul projelerinin yeni adresinin Anadolu kentleri olacağını söyledi...

Özellikle gelişen Anadolu kentlerinin konut yatırımları açısından cazip göründüğünü ve fırsatlar sunduğunu anlatan Başaran, “Özellikle Bursa, Antalya, Gaziantep, Eskişehir gibi gelişen kentler konut yatırımları açısından önemli bir potansiyele sahip. Büyük kentler doldu, büyük kentlerin çevrelerinde yer alan merkezlerde gayrimenkul yatırımları açısından potansiyel taşıyor. Buna örnek olarak Gebze’yi gösterebiliriz. Başaranlar Yatırım Holding olarak, Gebze ve civarında gayrimenkul projeleri geliştirmeyi planlıyoruz. Anadolu’ya Gebze’den açılacağız” dedi.


Büyükşehirde kar marjı daraldı


Özellikle büyükşehirlerde başlayan kentsel dönüşüm sürecine de değinen Ömer Faruk Başaran, kentsel dönüşümde imar artışının verilmesi gerektiğine işaret ederek, imar artışı olmadığı takdirde kentsel dönüşüm sürecinin istenilen seviyede başarıya ulaşamayacağını kaydetti. Başaran, konutu dönüşecek vatandaşın en azından yıkılan dairesine karşılık bir daire isteyeceğini, müteahhidin de minimum da olsa bir kar elde etmesi gerektiğine vurgu yapan Başaran, “Müteahhitler nihayetinde ticari kuruluşlar, imar artışı olmadığında müteahhit kazanmayacaktır. Kazanamayınca da yatırımlarını farklı yönlere kaydıracaktır. Başta İstanbul olmak üzere, büyük kentlerdeki inşaat firmalarının çoğunluğu Anadolu’ kentlerine yatırıma yönelecektir. Büyük kentlerdeki rekabet ve kar marjının daralması da Anadolu’ya açılmada önemli bir etken olacaktır” diye konuştu.


İlk girenler kazanacak


Anadolu’ya gayrimenkul yatırımı yapma da öncülük yapan, ilk giren şirketlerin kazançlı çıkacağını ifade eden Ömer Faruk Başaran, Anadolu kentleri hızla gelişiyor. Buralarda hayata geçirilecek gayrimenkul projelerinin başarılı olacağını düşünüyorum. Bu kentlerin İstanbul’dakine benzer, hatta onlardan daha gelişmiş konsept projelere ihtiyacı var.  Bu süreçte hem Anadolu’ya yatırım yapanlar kazanacak hem de Anadolu kentlerinin çıtası daha da yükselecektir” dedi.


 ‘Kira Satışı’ modeli sektörü canlandırır


Ömer Faruk Başaran, emlak sektörünün daha da canlanması için başta İngiltere olmak üzere Avrupa ülkelerinde kullanılan leasehold (kira satışı) sisteminin Türkiye’de de kullanılabileceğini kaydetti. Sistemin tapu satış yönteminden farklı olarak gayrimenkullerin 49 veya 99 yıllığına kiralanmasını şeklinde özetlenebileceğini söyleyen Başaran, kiralanan mülkün mülk sahibine tekrar kalması nedeniyle daha kazançlı bir sistem olduğunu kaydetti.


Atıl devlet arazileri ekonomiye kazandırılmalı


Ömer Faruk Başaran, devletin bir gayrimenkul havuzu kurarak, çeşitli bakanlıklar bünyesinde bulunan gayrimenkullerin bir envanterinin çıkartılması gerektiğini söyledi. Ömer Faruk Başaran, “Bu envanter ile kamunun elindeki varlıklar yeniden sağlıklı bir biçimde değerlendirilebilir. Bunlar arasındaki atıl, ihtiyaç fazlası olanların satılmasıyla hazineye önemli bir kaynak sağlanmış olur. Bunun yanı sıra Milli Savunma Bakanlığı bünyesindeki ihtiyaç fazlası ya da geçmişte şehir merkezleri dışında olan ancak şimdi kent içlerinde kalan arsa, arazi ve gayrimenkuller bu proje kapsamında değerlendirilmelidir” diye konuştu.