26 / 12 / 2024

Ömer Faruk çelik: Cari açıkta zerre kadar günahımız yok!

Ömer Faruk çelik: Cari açıkta zerre kadar günahımız yok!

Emlak sektörünün cari açığa negatif etkisinin olmadığını belirten Sinpaş GYO 'nun İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk çelik, “çimento, demir, işçi içeriden. Mütekabiliyet sıkıntısı çözülürse yılda 10 milyar dolarlık konut ihraç ederiz ” diye açıkladı....



Ömer Faruk çelik, İran, Rusya, Belarus ve Libya 'dan Bosphorus City 'yi kendi ülkelerine yaptırmak için heyetler geldiğini belirterek, “İyi ki Libya 'ya gitmemişiz. Yoksa proje ortada kalırdı ” dedi.


Türkiye 'nin en hızlı büyüyenleri arasında başı çeken emlak sektörünün nabzı artık her pazar gazetenizde atacak. Emlak sayfamızın ilk konuğu ise, sektörün yıldızlarından Sinpaş GYO 'nun İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk çelik oldu. çelik ile projelerden ‘Yeni İstanbul 'a, sektörün içinde bulunduğu durumdan mortgage kredilerine kadar merak edilen pekçok şeyi konuştuk.

İki oda bir salon evlerin peynir ekmek gibi satıldığı dönemde elini taşın altına koyarak apartman modelini terkeden ve sektörü ‘Konut projeleri ' ile tanıştıran Sinpaş GYO 'nun İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk çelik ile Balmumcu 'daki şirket merkezinde buluşuyoruz. ‘çılgın proje 'nin ve İstanbul 'a iki yeni şehir projelerinin herkesin dilinde olduğu günlere rastlaması da söyleşinin önemini artırıyor. Zira, Sinpaş geçen yıl Halkalı 'nın ortasına İstanbul Boğazını getirmiş, kenarına da yalıların benzerlerini dikmişti. “Siz boğazlarda tecrübelisiniz. Yeni İstanbul 'u nasıl değerlendiriyorsunuz ” diye soruyoruz.

İSTANBUL TADINDAN YENMEZ
Her iki projeyi de “vizyoner ” diye değerlendiren çelik, “İhtiyaç ortaya çıkınca yapmamak mümkün değil. Limanlar, iskeleler, havalimanları olan muhteşem bir proje. Kanal iş yapmasa bile ekonomi canlanacak. Anadolu 'ya verilecek teşviklerle göçü de önlerseniz İstanbul Türkiye 'nin tamamı kadar turist çeker. Bir de buna finans merkezini eklerseniz İstanbul o zaman tadından yenmez ” diyor. Türkiye 'nin cari açığı, emlak sektörünün de canını yakmış besbelli. Bankacılar kadar sesleri çıkmasa da alınan tedbirler onları derinden yaralamış. çelik, “Bizim cari açıkta zerre kadar günahımız yok ” diyerek giriyor konuya ve devam ediyor: “Konutta kullandığımız demirden, çimentoya, işçilikten arsaya kadar aklınıza ne gelirse Türkiye 'de üretiliyor. İthal girdimiz yok. Eğer mütekabiliyet sıkıntısı çözülürse her yıl en az 10 milyar dolarlık net ihracat yaparız. İhraç ettiğimiz mal da içerde kalır üstelik. Hükümet içeride ekonomiyi soğutmak ve cari açığı azaltmak için kredi maliyetlerini yükseltti. Konut kredilerinin bu tedbirlerin dışında olması gerektiğine inanıyoruz. Bu kararlar alınırken bizi de dinlesinler. ”

TÜRKLER EVİNİN BORCUNU ÖDÜYOR
Türkiye 'de insanların borcuna çok sadık olduğunu, bu sebeple ABD 'deki gibi bir mortgage krizinin çıkmasının söz konusu bile olamayacağını belirten Ömer Faruk çelik, “Bankalarla konuşun, onlar da söylüyor. Özellikle konut kredisi kullanan borcunu bir şekilde ödüyor. Evinin geri alınmasını ve bunun sağda solda anlatılmasını hazmedemiyor. Konut kredileri 30 yıla çıkmış. İnsanlar neden ev almasın ki Türkiye 'de korkulduğu gibi bir mortgage krizinin yaşanması imkansız. Bu korku sektörün önünü kapatıyor ” diyor.

3 yeni proje geliyor
Önümüzdeki süreçte Bomonti Tower adında 1 kule ve 500-600 rezidanstan oluşan bir projeye de başlayacaklarını söyleyen çelik, “Bunun yanı sıra Marmaris 'te 2012 'de başlayacağımız 120-150 odalı resort otel projemiz var. Gemi güvertesi görünümlü villalardan oluşacak. şžimdiye kadar Türkiye 'de yabancılara ucuz konutlar satıldı. Bu nedenle dışarıdan genelde emekli kesiminden turistler Türkiye 'de gayrimenkul aldılar. Biz ise Marmaris projemizle üst segmenti hedefliyoruz. yurtdışından insanlar jetleriyle, yatlarıyla gelsin istiyoruz. Yaptığımız tüm projeler sonrasında çok değerli hale geliyor. çekmeköy 'e henüz insanlar dağ başı olarak bakarken ilk olarak oraya biz gidip Aqua City projesini yaptık. Oradan 110 milyon dolar kazandık. şžimdi bu paraya oranın arazisini bile alamazsınız. Bugün 1 milyar 280 bin dolar olan Sinpaş GYO 'nun değeri 2 milyar dolara ulaşacak. şžu anda 7 bin 500 konutluk arazimiz mevcut. Bundan sonraki projelerde de önceliğimiz İstanbul olacak ” dedi.

Boğaz 'da fiyat sormaya korkuyorlar
Türkiye 'nin en iyi konut projelerinden birisi olan Bosphorus City fikrinin nasıl doğduğuna geliyor konu. “Bu proje tamamen Avni çelik Beyindir ” diyen çelik, “Halkalı 'da araziyi bulduk. Ben, araziyi alacağım. Ama etrafımız gecekondu dolu. Avni Beye ‘Bir de sen bak ' diyorum. Birlikte gittik. Avni Bey araziyi görür görmez, ‘Hemen al burayı. Kaçırma ' dedi. Bosphorus City lüks proje olduğu için fiyatları da konuşmadan geçmiyoruz.ÖmerFarukçelik, “İnsanlar bize gelip fiyat sormaya korkuyorlar. ‘Nasıl olsa çok pahalıdır ' diye gelmeyenler var. Oysa o projede fiyatlar metrekarede 2500 lira ile 3000 lira arasında değişiyor. Yani, bütün hizmetleri alabileceği 100 metrekare bir evi 300 bin liraya alabiliyorsunuz. Bizim projelerimizde yaşadığımız en büyük sıkıntılardan birisi bu. ‘Sinpaş yapıyor. Kaliteli, değerli ama fiyatı da pahalıdır ' algısı var. Bu yüzden bizden ev alamayan çok insan var ” diyor.
Türkiye/Adil Küçük


Geri Dön