23 / 12 / 2024

Ömer Faruk Çelik: Konut stoğunu eritecek formül geliştiriyoruz!

Ömer Faruk Çelik: Konut stoğunu eritecek formül geliştiriyoruz!

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Ömer Faruk Çelik, 'Biriken konut stoğunu eritecek yeni bir formül üzerinde çalışıyoruz. 10-15 gün sonra bunu açıklayacağız' dedi



Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Ömer Faruk Çelik, KDV yasası, yaz dönemi ve Ramazan’ın etkisiyle sektörün yılın son çeyreğine yüzde 20 ciro kaybıyla gireceğini belirterek, “Biriken konut stoğunu eritecek yeni bir formül üzerinde çalışıyoruz. 10-15 gün sonra açıklayacağımız bu formülle kamu ve özel sektörün alıcıları teşvik edeceği ve sektöre heyecan katacak bir sistem getireceğiz” dedi.


Konut sektörünün önde gelen firmalarından Ağaoğlu-Akdeniz İnşaat, Dap Yapı, Dumankaya İnşaat, Ege Yapı, Fer Gayrimenkul, İhlas İnşaat Holding, Kiler GYO, Kuzu İnşaat, Sinpaş GYO, Soyak İnşaat, Sur Yapı, Teknik Yapı, Torunlar GYO, Varyap Varlıbaşlar, Ukra İnşaat ve Yeşil GYO’nun üyeleri arasında bulunduğu Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği’nin (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, dernek olarak sektörü hareketlendirecek yeni bir formül geliştirmek üzere çalıştıklarını, çözüm önerilerini kapsayan çalışmayı 10-15 gün içinde açıklayacaklarını kaydetti.


Yılın ikinci çeyreğinde ilk çeyreğe göre konut satışlarının yüzde 10 düştüğünü, 3’üncü çeyrekte ise KDV’yi artıran yasa, yaz dönemi durgunluğu ve Ramazan ayı nedeniyle sektörün ekstra olarak yüzde 10 daha küçüleceğini beklediğini söyleyen Çelik, “4’üncü çeyrekte ise ne olacak bilmiyoruz. O yüzden KONUTDER olarak bu sürede biriken konut stoğunu eritmek için yeni bir proje üzerinde çalışıyoruz. Radikal bir çözüm üretecek, kentsel dönüşümü de baz alarak konut alıcılarının hem özel hem de kamu sektörü tarafından satın almaya teşvik edileceği ve sektöre heyecan katacak bir formül geliştiriyoruz. Yaklaşık 15 gün sonra bunu açıklamayı planlıyoruz” diye konuştu. Konut sektörünün elinde üretimi devam eden veya bitmiş durumda olup henüz satılmayan 700-800 bin konut stoğu bulunduğunu, bu rakamın 2013 yılı başında milyonu bulacağını belirten Çelik, “Yeni bir hikaye anlatamazsak sektörün büyüme ihtimali zayıflar. Cari açık yükselirken inşaat sektörünün bundaki payına bakılıyor, oysa cari açığa olan katkısına iyi bakılmalı” dedi. 


Şimşek: Telaş etmeyin


Yeni konut alımında ödenen KDV oranının metrekare yerine arsa veya konutun rayiç bedeline göre belirleyen düzenleme kapsamında 150 metrekarenin altındaki konutlarda KDV’nin yüzde 1’den 18’e çıkması ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı ile görüştüklerini ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan randevu almak istediklerini hatırlatan Çelik, “Ancak kendisine program yoğunluğundan dolayı mektup yazdık ve tüm meseleleri orada izah ettik. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bize ‘Telaş etmeyin, kanun mecliste ancak sizinle oturalım, tartışalım, en doğru çözüm yolunu bulalım’ dedi. Şimdi onun programının uygun olmasını bekliyoruz” diye konuştu. KDV artışına ilişkin yasanın 1 Haziran’dan önce ruhsatı alanlar için bir problem teşkil etmediğini ancak 2 Haziran’dan sonra ruhsatı alanların hangi KDV oranlarıyla müşteriye malını satacağının belli olmamasının sorun yarattığını kaydeden Çelik, şöyle devam etti:


“Bununla ilgili netlik yok. 1 Haziran’dan sonra ruhsatını alan projeler, satışlara ve lansmanlara başlayamıyor. Bu projelerde kampanyalar bile sona eriyor. Belirsiz bir ortamda neye göre satış yapacağınızı bilmiyorsunuz. Müşteriler de ‘Hangi oranda KDV vereceğim?’ diyor. Sinpaş GYO olarak 2 Haziran’dan sonra ruhsatını aldığımız 2 proje var, lansmanını yapamıyor, satışa çıkamıyoruz. Yılsonuna kadar da ruhsatını alacağımız 3-4 proje var.”


Nihal Yuvacan / VATAN


Geri Dön