Ömer Kumova: Türkiye'de insanlar ortalama 3 ev değiştiriyor!
İnşaat mühendisiliği seçen öğrencilerle bir araya gelen Ömer Kumova, öğrencilere seçimlerinin doğru olduğunu söyledi. Kumova, "Türkiye genelinde ortalama 3 defa ev değiştiriliyor." dedi...
İNŞAAT Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Kumova, Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileriyle söyleşide biraraya geldi. Genç meslektaşlarıyla tecrübelerini paylaşan Ömer Kumova, "Türkiye için inşaat mühendisliği bölümünü seçmekle doğru yaptığınızı söyleyebilirim çünkü Türkiye ortalamalarına baktığımızda, insanlar hayatları boyunca 3 defa evini değiştiriyor. Bazıları doğdu evde ölüyor, bazısı evini 8 defa değişiliyor ama Türkiye genelinde ortalama 3 defa ev değiştiriliyor. Bu ne anlama geliyor dersek de Türkiye'deki konut sektöründe sürekli bir yeni yapılaşma söz konusu. Bu durum, mesleğimiz ve ileride atılacağınız inşaat sektörü için önemli bir ayrıntı" dedi.
İYİ BİR TERCİH
UÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü'nde gerçekleşen söyleşide genç meslektaşlarıyla tecrübe paylaşımında bulunmaktan mutlu olduğunu belirten Ömer Kumova, "Sevgili meslektaşlarım, hayata her zaman hazırlıklı olmamız icap ediyor. Hayat, bunu da ileride öğrenirim diyebileceğiniz fırsatları pek sunmuyor.
İnşaat işlerin yapılan bir hatanın dönüşü var ama sen yeter ki işini takip et. Bizim sektörümüz için söylemek gerekirse, hatalar bizler için maliyetli geri dönüşlere sebep oluyor. O maliyetleri her zaman kaldıramayabiliriz ve özellikle de ilk zamanlarda. Bıı yüzden işlerinizin takipçisi olmalısınız" diye konuştu. İnşaat mühendisliğinin Türkiye için önem arz eden bir meslek olduğunu söyleyen Ömer Kumova, "Türkiye için inşaat mühendisliği bölümünü seçmekle doğru yaptığınızı söyleyebilirim çünkü Türkiye ortalamalarına baktığımızda insanlar hayatları boyunca 3 defa evini değiştiriyor. Bazısı doğdu evde ölüyor, bazısı evini 8 defa değişiliyor ama Türkiye genelinde ortalama 3 defa ev değiştiriliyor. Bu ne anlama geliyor dersek de Türkiye'deki konut sektöründe sürekli bir yeni yapılaşma söz konusu. Bu durum, mesleğimiz ve ileride atılacağınız inşaat sektörü için önemli bir ayrıntı" ifadelerini kullandı. Türkiye'deki mevcut yapı stokunun yüzde 80' lik kısmının deprem öncesi dönemde inşa edildiğine dikkati çeken Kumova, genç meslektaşları için bu durumun önemli bir fırsat olduğunu dile getirdi. Kumova. deprem öncesi döneme ait olan bu yapı stokunun 10 ila 35 yıllık süre zarfında yenilebileceğini ve bu zaman zarfında şuan öğrenci olan inşaat mühendisi meslektaşlarının tecrübe kazandığı takdirde önemli işler yapabileceklerini ifade etti.
Bursda Hayat