28 / 04 / 2024

Ömer Niziplioğlu: Eyüp ve Balat’ın mesken imarı iptal edilmeli!

Ömer Niziplioğlu: Eyüp ve Balat’ın mesken imarı iptal edilmeli!

Ulikad Başkanı Ömer Niziplioğlu, Eyüp ve Balat’taki tarihi eser sayısının İtalya’da bulunan Floransa’dan daha çok olduğunu söyledi. Niziplioğlu, “O bölgeler turizm kültür sanat eğlence bölgesi ilan edilmeli mesken imarı iptal edilmelidir'' dedi. 



Koronavirüsün ardından normalleşme adımları turizmde hızlandı. Ancak buna karşın birçok seyahatseverin sağlık yönünden çekinceleri bulunuyor. Bu konuda uzak rotalara gitmek yerine önce kendi yaşadığınız şehri keşfedebilirsiniz. Türkiye’nin her şehrinde gezilecek onlarca yer bulunuyor. Özellikle de sarayları, camileri, müzeleri, tarihi evleriyle ünlü semtleri, alışveriş ve sanat merkezleriyle İstanbul, gezginlere birçok seçenek sağlıyor.

Ulusal İktisadi Düşünce Kuruluşu (Ulikad) Başkanı Ömer Niziplioğlu da İstanbul’da yaşayan insanların önce kendi şehirlerini keşfe çıkmaları için öneride bulundu. Ancak Niziplioğlu, İstanbul’a turizmde kapsamlı bir dönüşüm yapılmasını planlıyor.

‘Çözümler üretilmeli’

İstanbul’un 3 büyük imparatorluğa başkentlik yaparak deniz geçen iki kıtayı bir araya getiren birçok kültürü bünyesinde yer alan çok özel bir şehir olduğundan bahseden Niziplioğlu, buna karşın birçok değerli eseri kaybedildiğini yeniden kazanılması için çözümler üretilmesi gerektiğinden bahsetti.

Eyüp ve Balat’taki tarihi eser sayısının İtalya’da bulunan Floransa’dan daha çok olduğundan bahseden Niziplioğlu, “O bölgeler turizm kültür sanat eğlence bölgesi ilan edilmeli mesken imarı iptal edilmelidir. Yine aynı şekilde Haliç ve Beyoğlu’nun arka sokaklarında da bu mantıkla düşünülüp hareket edilmesi gerekir” diye konuştu.

‘Bizim de Şanzelize’miz olur’

Tarihi Yarımada da birçok bölge istimlak edilip kaybolmuş dünya mirası eserlerinin gün yüzüne çıkarılması gerektiğinden bahseden Niziplioğlu İstanbul için şu önerilerde bulundu: “İstimlak için imar transferi yöntemi kullanılmalıdır, yani tarihi yarım adadaki mülkünüz değeri kadar kanal İstanbul da yapılacak eş değer mülkle takas yapıla bilinir ve bu bölgeler eski şehirdeki eserleri yeniden yerinde yapılabilinir. Vatan ve Millet caddeleri de turizme kazandırılmalı eski köhne görüntüsünden kurtarılıp turizm amaçlı planlaması yapılmalıdır. Eğer bunu sağlarsak Fransa’daki Şanzelize Caddesi gibi popüler bir caddeye kavuşuruz.”

‘Gelirimiz artar’

Aynı şekilde bir çağı kapatıp yeni bir çağın başlamasına vesile olan tarihi surları da iyileştirilip mizansenler eklenebileceğini anlatan Niziplioğlu “Birçok dine ev sahipliği yapmış bu şehirdeki inanç eserlerini de bulup eski haline döndürmeliyiz eğer bunları yaparsak on milyarca dolar daha gelirimiz olur. Eski anıtları yerine aslına uygun olarak koymak şehrin zenginliğine önemli katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

İstanbul için bir diğer önerisinin ise Londra’da bulunan Golden Eye Dönme Dolabı gibi bir dönme dolap yapmak olduğundan bahseden Niziplioğlu, “Bunun için Taksim veya Boğaz hattı uygundur. Boğaz turunu çok daha iyi kullanmalıyız bu şehre en büyük değeri boğaz veriyorken birkaç niteliksiz gezi teknesine böylesine önemli konuyu teslim edemeyiz” açıklamasında bulundu. 


Geri Dön