Genel

Ömer Yüngül: Türkiye güneş enerjisine yönelmeli!

Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, Türkiye’nin bir an önce güneş enerjisine yönelmesi gerektiğini söyledi.

Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, Türkiye’nin bir an önce güneş enerjisine yönelmesi gerektiğini söyledi.


Yüngül, “Herkes güneşe sadece temiz enerji diye bakıyor. Bence güneş işi, temel bir sektör. Nasıl ki, cep telefonu işi bir zamanlar başlangıç noktasındaydı, güneş de bundan sonraki yıllara damgasını vuracak” dedi.


Zorlu Enerji, Bloomberg New Energy Finance (BNEF) ile yaptığı işbirliği kapsamında ‘Güneş Enerjisi Raporu’nun ilk bulgularını açıkladı. G20’nin iş kolu olan B20 kapsamında hazırlanan raporun tanıtımını Yüngül, Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak ve BNEF yöneticisi Itamar Orlandi ile birlikte yaptı. 


Zorlu Enerji’nin pilinden paneline, içindeki nadir toprak elementlerinden kimyasallarına kadar güneş enerjisi teknolojilerinin tümüyle ilgilendiğini dile getiren Yüngül, güneşin çok doğurgan ve keşfedilmemiş bir enerji kaynağı olduğunu hatırlattı. 


Türkiye’nin 2023’e kadar 13 bin megavat civarı güneş enerjisi yatırımı hedeflediğini belirten Yüngül, “Halihazırdaki yatırım 100 megavat bile değil. Hedefe ulaşmak için senede 2 bin megavat üretim lazım” dedi.


Seçimi bekliyor

Bu alandaki yatırımların büyük düşünülmesi gerektiğini, 500 megavatlık üretim için 500 milyon dolar yatırıma ihtiyaç olduğunu belirten Yüngül, büyük projeleri değerlendirmek için seçim sonrasını beklediklerini söyledi. Yüngül, televizyon paneli üretmelerinin güneş enerjisi teknolojilerinde kendileri açısından büyük tecrübe olduğunu da anlattı. 

 

Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak ise Türkiye’nin güneş enerjisi alanında çok şanslı bir konumda olduğunu, teknolojinin değişime uğradığını, doğru teknolojiler seçilerek önemli bir mesafe kat edilebileceğini söyledi. Türkiye’nin enerji alanıdaki planlarını revize etmesi gerektiğini dile getiren Ak, “Bir güneş gerçeği var. Hükümetin 2023’e kadar konuştuğu güneş enerjisi yatırımı 13 bin megavat civarı. Bu rakam 25 binlere çıkabilir. Türkiye’de panel üretme maliyeti Çin ve Malezya’dan yüksek değil” dedi. 

 

Büyük fırsat var

Türkiye’nin güneş enerjisi açısından büyük bir kaynağa sahip olduğunu ama bugüne kadar bu kaynağı verimli bir şekilde kullanamadığına işaret eden BNEF Uygulamalı Araştırmalar Başkanı Itamar Orlandi, “Bizim araştırmamız güneş enerjisinin Türkiye’deki diğer yenilenebilir enerji kaynakları ile kıyaslandığında önemli fırsatlar yaratacağını gösteriyor” dedi.  

Raporda öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

-  2014’te elektrik üretimi içinde yaklaşık yüzde 2 paya sahip olan güneş enerjisi, yapılan ilave kapasite yatırımları ile 2040 yılında yüzde 26 paya ulaşabilecek. 

-  Türkiye 93 megavat güneş enerjisi kapasitesi ile Avrupa’da nüfusuna göre en düşük kapasiteye sahip olan ülkelerden biri.


Milliyet