Sektörel

Omurga Portföy fon için izin bekliyor!

Türkiye'de de gayrimenkul fonları kurulmaya başladı. SPK'da yeni üyelerin atanması ve kurulun toplanmaya başlamasıyla birlikte bu fonlara ilişkin izinlerin de çıkması bekleniyor.

Türkiye para ve sermaye piyasalarının gelişmesinde, İstanbul'un bir finans merkezi olmasında, insan kaynağı, hukuki ve teknolojik altyapı gibi faktörlerin yanında ürün çeşitliği de büyük önem arz ediyor. Sermaye piyasaları son yıllarda ürün çeşitliği konusunda önemli adımlar atıyor ve eksikliklerini tamamlamaya çalışıyor. Bu önemli eksikliklerden biri de gayrimenkul fonlan. Dünyada özellikle Avnıpa piyasalarında, başta emeklilik fonlan olmak üzere, büyük fonlar ve yatırımcılar bu ürünlere ilgi gösteriyor. Dünyada 450 milyar dolar büyüklüğe ulaşan gayrimenkul yatırım fonu pazan, 36 trilyon dolarlık fon pazarının yüzde l'i seviyesinde. Avrupa ülkelerinde ise bu oran yüzde 10'lara kadar çıkabiliyor. 


Türkiye'de de gayrimenkul fonları kurulmaya başladı. SPK'da yeni üyelerin atanması ve kurulun toplanmaya başlamasıyla birlikte bu fonlara ilişkin izinlerin de çıkması bekleniyor.  Bu konuda beklemede olan fonlardan biri de Omurga Yapı Yatırımları tarafından kurulan Omurga Portföy. Şirketin ortakları aslında ekonomi dünyasının tanıdığı isimler: Daha önce Tekfen'de başkan yardımcılığı yapan Melımet Erktin, gittigidiyor.com'u 217 milyon dolara dünyanın en büyük açık artırma sitesi ABDli eBay'e satan üç girişimci olan Burak Divanlıoğlıı, Serkan Borançılı ve Tolga Kabataş ve yine Tekfen kökenli Mehmet Kösebay ile Oğuz Kösebay. Omurga Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erktin, hedeflerinin ilk etapta 100 milyon TL'lik bir portföy olduğunu, bunun yüzde 10'a kadar kısmına da ortaklar olarak kendilerinin yatırım yapacaklarını anlatıyor. Konuyla ilgili yatı n mcılarla görüşmelere başladıklarını, ağırlıklı olarak Avnıpa kökenli yatırımcılarla görüştüklerini söyleyen Erktin, "Burada yerli yatırımcılarla dag örüşmelerimiz oluyor. Portföyümüzde ağırlıklı olarak kira getirişi olan ofis ve iş merkezleri var. Portföyümüzde konut ve arsalar da bulunuyor" diyor. 


Planladıktan fonlarda yatırımın geri dönüş süresini beş yıl olarak değerlendiklerini aktaran Mehmet Erktin, bireysel gayrimenkul yatırımında ise kazanç elde edebilme süresinin yedi yıl civarında olduğunun altını çiziyor. Bu anlamda GYF'ler yatırımın geri dönüş süresini azaltmış oluyor. Aynca yatırımcılar tek bir gayrimenkule değil, farklı ürünlere aynı sepette yatırım yapma şansı buluyor. 


Ekonomist