Emlak Terimleri

Önalım hakkı nasıl ve ne zaman kullanılır?

Önalım hakkı, bir gayrimenkulün satılması halinde, onu diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alabilme hakkı oluyor. Peki, önalım hakkı nasıl ve ne zaman kullanılır? Önalım hakkı paylı mülkiyete sahip taşınmazın satışa konu olması halinde doğuyor

Şufa hakkı olarak da bilinen önalım hakkı, sahibine bir gayrimenkulün satılması halinde, onu diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alabilme hakkını veriyor. Önalım hakkı paylı mülkiyete sahip taşınmazın satışa konu olması halinde doğuyor. 

Hisseli taşınmaz mal satışlarında, tapu iptali gibi sorunla karşılaşılmaması adına öncelik sahibinin önalım hakkını kullanıp kullanmayacağını sorgulamak gerekiyor. Peki, önalım hakkı nasıl ve ne zaman kullanılır?

ÖNALIM HAKKI SAHİBİ KİMDİR?

Paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması hâlinde, diğer paydaşlar önalım hakkını kullanabilirler.

Örneğin hissenizin bulunduğu bir arsanın satışa çıkarıldığını düşünelim. 3. sahıslardan önce bu taşınmazı sizin satın alma hakkınız bulunuyor.

ÖNALIM HAKKI NASIL KULLANILIR?

Önalım hakkı, alıcıya karşı dava açılarak kullanılıyor. Önalım hakkı sahibi, adına payın tesciline karar verilmeden önce, satış bedeli ile alıcıya düşen tapu giderlerini, hâkim tarafından belirlenen süre içinde hâkimin belirleyeceği yere nakden yatırmakla yükümlüdür.

Bu hakkını kullanmak isteyen kadar kullanmak istemeyenler de bulunuyor. Önalım hakkından feragat edilmesi halinde bu işlemin resmî şekilde yapılması ve tapu kütüğüne şerh verilmesi gerekiyor. Belirli bir satışta önalım hakkını kullanmaktan vazgeçme, yazılı şekle tâbi oluyor ve satıştan önce veya sonra yapılabiliyor. Yapılan satış, alıcı veya satıcı tarafından diğer paydaşlara noter aracılığıyla bildiriliyor.

ÖNALIM HAKKI NE ZAMAN KULLANILIR?

Önalım hakkı, satışın hak sahibine bildirildiği tarihin üzerinden üç ay ve her hâlde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşer.

Önalım hakkı, cebrî artırmayla satışlarda kullanılamıyor.

ÖNALIM HAKKI DAVA DİLEKÇESİ .................. MAHKEMESİNE

                                                                     

DAVACI                     :.......

VEKİLİ                       :.......

DAVALI                     :.......

KONU                        : Şufa davasıdır.

 

AÇIKLAMALAR      :1-Müvekkilimiz .............. ile müştereken .......Mah. Ada ....... parsel ....... tapuda kayıtlı gayrimenkulun sahibidir. Müvekkilimizin gayrımenkuldeki hissesi 23, ................... ise 1/3 tür.

2-Müvekkilimiz ...... tarihinde gayrımenkuldeki diğer payın davalı tarafından satın alındığını öğrenmiş bulunmaktadır.

3-Müvekkilimizin bu satıştan hiçbir şekilde haberi olmamıştır. Eğer haberi olsa idi gayrımenkulü aynı bedelle müvekkilimiz alabilir idi. Bu gün de bu niyetimizi göstermek üzere, eğer mahkeme uygun görür ise, mahkemenin belirteceği hesaba satış bedelini yatırabiliriz.

4-Ancak müvekkilimizi daha önceden devre dışı bırakan davalı ile payın eski sahibinin bu kez de bu payı bir başkasına devir etmesinden endişe etmekteyiz. Bu nedenle mahkemenizin müvekkilimizin sonradan mağdur olmasını önlemek amacı ile, gayrımenkuldeki davalıya ait payın üçüncü kişilere satışının önlenmesi bakımından tedbir kararı vermesini istemekteyiz.

YASAL  NEDENLER: MK.,HUMK. ve sair mevzuat.

KANITLAR           : Tapu kayıtları,tanık beyanları, diğer deliller vs.

CEVAP SÜRESİ       : 10 Gündür

İSTEM SONUCU      : Açıklanan nedenlerle davaya konu davalıya ait payın tapu kaydının iptali ile müvekkil adına tescil edilmesine,dava süresince dava konusu payın üçüncü kişilere devrinin önlenmesi hususunda İHTİYATİ TEDBİR kararı verilmesine, yargılama giderlerinin karşı tarafa yükletilmesine, 1136 Sayılı Avukatlık Kanununun 4667 Sayılı Kanunla değişik 164/son fıkrası uyarınca karşı taraf vekalet ücretinin Avukat olarak adımıza hükmedilmesine karar verilmesini talep ederiz.
 

Tapu harcı ne kadar 2022?

Kira gelir vergisi ne zaman ödenir 2022?

Tapu Kadastro teknik belge harçları 2022!