Genel

Onarım bedelini kiracı mı ödemeli ?

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyucularından birinin sormuş olduğu "Onarım bedelini kiracı mı ödemeli ?" sorusuna yanıt verdi...

İşyerim belediye ve vakıflara ait bir çarşının içinde. Çarşının idaresi esnaftaydı. Ancak şimdi vakıf yönetimi aldı, bir emekliyi yönetici yaptı. Eskiden denetçi bendim şimdi değilim. Bunlar gelir gelmez aidatlar önemli ölçüde yükseldi. O kadar ki çarşının bakım ve onarımı dahi kiracı esnaf tarafından yapılmaya, bedeli aidata eklenerek kiracılardan alınmaya başlandı. Buna itiraz edemezmişiz zira denetleme yetkimiz yokmuş. Biz buna mahkum muyuz?  M.Ö. 


Hayır değilsiniz. Kira ilişkisi yasayla düzenlenmiştir. Bu durumda öncelikle muhatabınız yönetici adı altındaki bu emekli kişi değildir. Zira yöneticilik kat mülkiyeti mevzuatından gelir. Sizin tarihi çarşınız vakıfların malı olup buralarda kat mülkiyeti kurulmamıştır, dolayısı ile kat mülkiyeti mevzuatı içinde bulunan yöneticilik, denetçilik gibi kurumlar sizin çarşıda olmaz. Siz kiracı kiralayan ilişkisi içinde ilişkinizi sürdürürsünüz.


Kira ilişkisi içinde de birinci başvurulacak kaynak kira sözleşmesidir. Kira sözleşmesinde bulunmayan hususlarda ise yasa hükümleri devreye girer. Kiracılıkta prensip kira bedeli ile birlikte ancak kiracıya verilen hizmetin bedelinin alınmasıdır. Bu da ancak kullanılan su-elektrik gibi giderlerle bir çarşıdan olsa olsa bekçi gideri falandır. Çarşının onarımı kiracıya ait değildir. Demişbaşların gideri kiralayana aittir ve yasal olarak kiralayan, kiralananı kullanmaya elverişli olarak bulundurmak zorundadır. Bu hususta itiraz etmek için denetçi olmak gerekmiyor.Belediye ve vakıftan bahsetmişsiniz ya, kira sözleşmenize bakın, kiralayan kim görünüyor ise onunla muhatap olacaksınız. Diğer kiracılarla birlikte kiralayana ait giderlerin ödenmesi gerektiği hususunu kiralayana bildirin.Ancak bir hata yapıp sözleşmenizin feshine sebep olmamak için bu işleri bir meslektaşımın gözetiminde yapın.



Tamer HEPER- Posta