Ekonomi

Onbinlerce firmayı ilgilendiren düzenleme! Tüm işyerlerinde POS cihazı zorunlu olacak! Peki ne zaman?

Türkiye genelinde onbinlerce iş yerine POS cihazı bulundurma zorunluluğu geliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre, Türkiye genelinde iş yerlerinde artık POS cihazı bulundurmak zorunlu olacak. Peki bu yeni uygulama ne zaman başlayacak?

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, bilanço esasına göre defter tutan mükellefler ile serbest meslek kazanç defteri tutan mükelleflere, iş yerinde kredi kartı okuyucusu (POS cihazı) bulundurma zorunluluğu getireceği açıklandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığından edinilen bilgilere göre, mükellef işlemlerinin ve finansal hareketlerinin izlenebilmesi, vergiyi doğuran olayların tespit edilebilmesi ve kayıt dışılıkla mücadelede gerekli önlemlerin alınması amacıyla yeni düzenlemeler yapılıyor.

Türkiye iş dünyasında tahsilat ve ödemelerin bankalar aracılığıyla gerçekleştirilmesi belirli koşullar altında zorunluluk taşırken, kredi kartı ve bankalar aracılığı ile yapılan alışverişlerin hacmi de gün geçtikçe artış gösteriyor.

Firmaların büyük bölümü de para tahsilatlarının önemli kısmını kartlar aracılığıyla yapıyor. Ancak buna rağmen halen sınırlı sayıda işletmede tüketicinin kartla ödeme talebine olumsuz cevap verildiği ve bu durumun da mağduriyetlere yol açtığı belirtildi.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından bu kapsamda hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Taslağı, geliştirilmesi ve katkıda bulunulması için kamuoyunun görüşüne açıldı.

 

1 NİSAN’DA BAŞLAYACAK!

Söz konusu taslak metne göre, Vergi Usul Kanunu uyarınca bilanço esasına göre defter tutan mükellefler ile serbest meslek kazanç defteri tutan mükelleflere, iş yerlerinde POS cihazı bulundurma zorunluluğu getirilmesi için çalışmalar başladı. Konuyla ilgili yeni düzenlemenin başlangıç tarihi ise 1 Nisan 2023 olarak belirlendi.

Uygulamanın 1 Nisan'da başlaması planlanıyor

Üzerinde çalışılan yeni düzenleme kapsamında, söz konusu mükelleflerin 1 Nisan'dan itibaren iş yerlerinde POS cihazı bulundurmaları şart olacak.

Söz konusu bu yeni düzenleme ile, firmalarda POS cihazı bulundurma zorunluluğundan sonra işe başlayanlar başlangıç tarihinden, daha sonraki bir dönemde bu kapsama dahil olan tüccarlar "bilanço esasına göre defter tutmaya başladıkları tarihten" itibaren 1 ay içinde bu yükümlülüğü yerine getirmek zorunda olacak.

Diğer taraftan, mevcut düzenlemeler gereğince yeni nesil ödeme kaydedici cihazlardan EFT-POS özellikli cihazları kullanmak zorunda olanlar ise ayrıca bir POS cihazı almak zorunda olmayacak.