Ekonomi

Onbinlerce kişi şokta! Emekli aylığında 1000 TL fark neden oluştu?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi henüz yasalaşmamasına rağmen, kanundan yararlanarak emekli olacaklar, umduklarından daha az maaş alacağını öğrendi. Peki bunun nedeni ne? İşte yanıtı… İnternette maaşını öğrenmek için hesaplama motorlarına giren bazı EYT’liler beklediklerinden düşük aylıkla karşılaşınca, nedenini merak etmeye başladı

Hem emekli hem de yeni emekliye ayrılacak kişilerin maaşlarıyla ilgili yeni detaylar ortaya çıktı.

İnternette maaşını öğrenmek için hesaplama motorlarına giren bazı EYT’liler beklediklerinden düşük aylıkla karşılaşınca, nedenini merak etmeye başladı.

İşte giderek artan bu sorunun yanıtını veren yetkililer, öncelikle kanunun çıkması için beklenmesi gerektiğine dikkat çekerek, bu farkın enflasyonla ilgili baz etkisinden kaynaklandığını bildirdi.

Milliyet gazetesinden Mithat Yurdakul'un haberine göre, EYT düzenlemesinin TBMM’ye gelmesi beklenirken, pek çok kişi de Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) emekli maaşı hesaplama modülü üzerinden emekli aylıklarını araştırmaya başladı.

Yaptıkları bu araştırmaların sonunda birçok kişi yüzde 30’un altında kalan zamlarla karşılaştıklarını bildirdi. Konuyla ilgili sosyal medyadaki paylaşımlar üzerine SGK tarafından yapılan açıklamada, sigortalıların aylıklarının, hizmetin geçtiği dönemlerde geçerli olan aylık bağlama sistemlerinde belirlenen kurallar kapsamında, aylık talep yılı esas alınarak hesaplandığı duyuruldu. Açıklamada, sigortalının gün ve kazançlarında bir değişiklik olmasa da her senenin TÜFE, gelişme hızı aylık artışı verileri farklı olduğundan talep yılına göre maaş miktarının değişebildiği bildirildi.

Açıklamada ayrıca 2023 senesi öncesinden bağlanan aylıklar dahil olmak üzere 2023 yılı talepte bulunanların aylıklarının da yüzde 30 oranında artırıldığı vurgulanarak, aylık hesaplama sisteminde bir değişiklik yapılmadığı aylıkların mevcut yasal düzenlemelerde yer alan kurallar çerçevesinde hesaplandığı belirtildi.

SGK açıklamasında ayrıca, EYT kapsamındaki sigortalılar için farklı bir aylık hesabı yapılmayacağı, maaşların hem TÜFE hem de refah payı dikkate alınarak ödeneceği de bildirildi.

Son düzenlemeyle en düşük maaş miktarının da dosya bazında 5 bin 500 TL’ye yükseltildiği hatırlatılan açıklamada, 5 bin 500 liranın altında emekli aylığı ödendiğine yönelik haberlerin gerçeği yansıtmadığının da altı çizildi.

EMEKLİ AYLIKLARINDA BAZ ETKİSİ NEDİR?

Peki onbinlerce kişinin şikayetine neden olan bu baz etkisi nedir? Örnek vermek gerekirse, emeklilik dilekçesini 1 Ocak 2023 tarihinden önce veren işçiler, 2022 yılındaki emekli zamlarına göre aylık alırken, 2023 yılı için ise 2022 yılı enflasyonunun üzerine güncelleme yapılmakta. Fakat, enflasyondaki baz etkisi kaynaklı düşüş sebebiyle, 2023 itibarıyla aylık bağlama oranında yaklaşık yüzde 10’luk bir düşüş gerçekleşmiş olacak.