Sektörel

Önce bilinç sonra kentler inşa edilmeli!

Konya Yenigün konuğu Kent ve Yaşam Topluluğu Başkanı Büşra Karagöz, topluluk kentleri imar alanlarını, tarihi dokusunu ve kentleşme modellerini inceledi.

Konyanın üniversitelerinde çok sayıda öğrenci topluluğu bulunuyor. Öğrenci toplulukları yıl içerisinde çok sayıda faaliyet gerçekleştiriyor. Sosyal ve kültürel yönden büyük önem taşıyan faaliyetleri yerinde ve baş aktörlerinden dinliyoruz. Bu hafta Konya Yenigün konuğu Kent ve Yaşam Topluluğu Başkanı Büşra Karagöz,  2006 yılında Selçuk Üniversitesi’nde kurulan topluluğun künyesini, temellerini Karagöz’den anlattı. Topluluk kentleri imar alanlarını, tarihi dokusunu ve kentleşme modellerini inceliyor. Bu teorik incelemelerin yanında topluluk üyeleri sosyal sorumluluk projeleri geliştirip topluma faydalı bireyler olarak kendilerini yetiştiriyor.


SİVİL TOPLUMU ÖZÜMSETMEK
İÇİN FAALİYET GÖSTERİYORUZ


Amaçlarının insanlarda çevre bilincinin artmasını sağlamak olduğunu belirten Karagöz,  “ Yaşadığımız yerin çok özel olduğunu, çevremize daha fazla değer vermemiz gerektiğini anlatmak için çalışıyoruz. Bizler şu an bize bırakılan doğal mirasların emanetçisiyiz. Amacımız bu mirasları korumak ve gelecek nesillere bu mirasların değişmeden aktarımını sağlamak, insanlara bu yönde farkındalık kazandırmaktır. Sosyal aktiviteler düzenleyerek öğrencilerde çevre odaklı farkındaliği artırmak, bu doğrultuda insanlara sivil toplumu anlatıp, bir yaşam biçimi olarak sivil toplumu özümsetmektir. Diğer bir amacımız ise, Öğrencilerin kişisel gelişimine yardımcı olmak amacıyla eğitim, panel, konferanslar düzenlemektir. Öğrencilere mesleği tanıtmak amacıyla teknik geziler düzenlemektir” ifadelerini kullandı.


DANIŞMAN HOCAMIZIN KATILIMIYLA
FAALİYETLERİMİZ DAHA VERİMLİ


Danışman hoca seçiminde yanlış tercihlerin de yapılabileceğini belirten Karagöz, “Şanslı olduğumuz nokta danışman hocamız Doçent Doktor Mehmet Çağlar Meşhur, hakkını asla ödeyemeyiz. Etkinlik takvimini hocamızla birlikte planlıyoruz. Bize önerilerde bulunup bizim ihtiyacımız olabilecek meseleleri dile getiriyor. Danışmanların prosedür olduğunu düşünenler yanılıyor. Birçok faaliyetimiz hocamızın katılımıyla gerçekleşiyor. Eksik olduğumuz noktalara müdahale edip gerekli tenkitleri yapan hocamız sayesinde etkinliklerimiz daha verimli oluyor.Birçok topluluk ve birçok danışman var, topluluklar danışmanlarının denetiminde daha prestijli hale gelebilir” diye konuştu.


21. yüzyılın ikinci çeyreğiyle birlikte üzerine konuşulan konulardan birisi ‘Kentsel Dönüşüm’ ve Yaşam Topluluğu da kentsel dönüşümlerde kentlerin doğal yapısını inceleyip doğallığını koruma adına topluluk bireylerinde bilinç oluşturmak için çalışıyor. Çalışmalarını sürdürürken de toplumsal meselelerden uzak kalmıyor. Teorik temellerin yanında sosyal olarak hareket ediyor.



Öncelikle sizi tanıyalım.


İsmim Büşra Karagöz. Karamanlıyım. Şehir ve Bölge Planlama dördüncü sınıf öğrencisiyim. Birçok toplulukta faaliyet destekçisiyim. Kent ve Yaşam Topluluğu’nun Yönetim Kurulu Başkanıyım.


Topluluğunuz ne zaman ve kimler tarafından kuruldu?


Kent ve Yaşam Topluluğu 2006 yılında bölüm hocalarımızın öncülüğünde kurulan bir topluluk. Topluluğun yönetim kurulunu da Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama öğrencileri oluşturuyor. 2013 yılına kadar çok aktif olduğundan söz edilemese bile 2013 yılının ardından çeşitli aktivitelerle etkinliğini sürdürmeye devam eden bir topluluk. Ben ise 2015 Nisan ayında yönetimini devraldım. Nisan ayından günümüze çeşitli faaliyetler gerçekleştirdik.


Topluluğunuzun faaliyetlerinden ve neyi amaçladığınızdan bahseder misiniz?


Kent ve Yaşam Topluluğu adından da anlaşıldığı gibi kentleri yakından tanıma adına etkinlikler çerçevesinde varlığını koruyan bir topluluk. Öncelikle Şehir ve Bölge Planlama öğrencilerine hitap eden bir topluluk. Aynı zamanda yaşam ismini de karşılama açısında sosyal sorumluluk projeleri üretiyoruz. Kent ve Yaşam Topluluğu’nun amaçlarından birisi çevre bilinci oluşturmak. Kâğıt tüketimi konusunda örneğin öğrenci arkadaşlarımızın tutumlu olması konusu bizim öncelikli meselelerimizden.  Genellikle ekolojik anlamda çalışmaları olan bir topluluğumuz. İlk olarak kent ve yaşam hatıra ormanı etkinliği gerçekleştik. Üniversite sınırları içerisinde fidan dikimi gerçekleştirdik. Bunu her yıl Mart ayında düzenli olarak yapma konusunda kararlıyız. Gerekçesi de bölümümüzde çok fazla kağıt tüketimi söz konusu bunu dikkate alarak böyle bir etkinlik düzenledik. Daha sonra Akşehir’e bir teknik gezimiz oldu. Bu bölgenin doğal sit alanlarını inceleme adına verimli bir etkinlikti. Sonrasında Mavi Kapak etkinliğimiz oldu. Yaklaşık üç-dört ay süren bu etkinlikte 1 tona yakın kapak toplayarak, 2 adet tekerlekli sandalye alarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Ardından Aksaray Güzelyurt’a bir gezi düzenledik yine teknik bir geziydi bu gezilerimizde bölüm arkadaşlarımız için faydalı paylaşımların olduğunu düşünüyorum. Bu teknik gezilerin yanında salon programları gerçekleştirdik. ‘Bir Kenti Keşfetmek’ isimli konferansımız bu faaliyetlerden birisi.


Faaliyetleriniz rutin olarak mı ilerliyor?


Bahsettiğim etkinlikler aslında bölümle alakalı olup rutin etkinlikler. En şanslı olduğumuz nokta danışman hocamız Doçent Doktor Mehmet Çağlar Meşhur, hakkını asla ödeyemeyiz. Etkinlik takvimini hocamızla birlikte planlıyoruz. Bize önerilerde bulunup bizim ihtiyacımız olabilecek meseleleri dile getiriyor. Bu etkinliklerin yanı sıra topluluk bünyesindeki arkadaşlarımızdan gelen fikirleri de kesinlikle değerlendiriyoruz. İkinci dönem geniş perspektifte çalışmalar düzenlemek istiyoruz. Gezilerimizde katılımı artırmak adına farklı konseptler oluşturmaya çalışıyoruz.


Topluluğunuzun üye sayısı nedir?


4 yüzü aşkın üyemizle birlikte faaliyet gerçekleştiriyoruz. Biz Kent ve Yaşam Topluluğu olarak diğer öğrenci topluluklarıyla da ortak faaliyetler yürütüyoruz. Daha çok arkadaşımıza ulaşmak adına birçok etkinliği destekliyoruz.


Bölüm öğrencilerine hitap eden bir topluluk dediniz. Peki bölüm dışından herhangi bir öğrenci aranıza katıldığında ne gibi bir etkileşim olacak?


 Mesela düzenlediğimiz teknik gezilerde bölümümüz çerçevesinde gezilere katılabilirler. Bunun yanında sosyal sorumluluk çalışmalarına katılabilirler. Herkes bu toplulukta fikirlerini beyan edebilir.


Gerçekleştirdiğiniz etkinliklerin maddi giderlerini karşılayan bir sponsorunuz var mı?


Tamamen kendi imkânlarımızla faaliyet ortaya koymaya çalışıyoruz. Bölüm hocalarımızın bu konuda inanılmaz bir desteği var. Her konuda onlar destekliyorlar. Biz de zorlanmıyoruz. Üniversite yönetimi bazı etkinliklerde bize ulaşım yönünde yardımcı oldu. Maddi giderlerimizi tamamen bölüm arkadaşlarımızla birlikte karşılıyoruz. Önümüzdeki günlerde ortaya koyacağımız etkinlikler külfetli olacak bu sebepten bir sponsora ihtiyaç duyuyoruz. Sponsor olmazsa olmaz diyebilirim.


Hedef kitleniz ile iletişiminizden ve etkileşiminizden bahseder misiniz?


İnsanlar özellikle sosyal medya üzerinden bizleri takdir ediyorlar. Bu doğrultuda daha iyi şeyler ortaya koymak istiyoruz. Tepkilere baktığımızda mutlu oluyoruz.


Son olarak neler eklemek istersiniz?


Üniversitemizin öğrencilere etkinlik konusunda maddi anlamda daha fazla katkı sağlamaları gerektiğini düşünüyorum. Birçok topluluk var amaçları birbirinden farklı çerçeveleri birbirinden farklı, bu toplulukların çok sayıda etkinliği var. Topluluğumuzda birlikte çalıştığımız arkadaşlarımızla aile gibiyiz. Sürekli bir şeyler ortaya koyuyoruz. Başta sosyal sorumluluk adına çok çalışmak zorundayız. Öğrenci arkadaşlarımdan ricamdır, topluluğumuza sahip çıkılmalı şu ana dek yapılmış etkinliklerden daha üst basamaklara çıkarak bir şeyler ortaya koymalarını istiyorum. Ben bu yıl mezun oluyorum. Yine de bu topluluğa destek vermek adına bir şeyler yapmak istiyorum. Benim tek temennim Kent ve Yaşam Topluluğu’nun varlığını sürdürmesi. Ayrıca tüm arkadaşlarıma ve danışman hocama teşekkürlerimi sunuyorum.



Muhammed DENİZ/Konya Yenigün