Eğitim

Önder Kıraç: Sağlam olmayan binalarda çalışma yapılıyor

Yapı denetimlerinde yerel yönetimler ile merkezi idarenin koordinasyonuna önem veriliyor

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Şaban Önder Kıraç, "yapı denetimi konusunda yerel yönetimler ile merkezi idarenin koordinasyonuna önem veriyoruz" dedi.

Çeşitli toplantılara katılmak üzere Konya'ya gelen Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Şaban Önder Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'i makamında ziyaret etti.

Ziyarette, Türkiye'deki planlama sisteminin bu ikili ilişkiye çevrilmesinin büyük önem arz ettiğini ifade eden Kıraç, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda olan "İmar Yasası'nda Bazı Değişikler Yapılmasına Dair Kanun"la güzel gelişmeler yaşanacağını bildirdi.

Kanuna bir iki küçük ilave ile yapı denetim sisteminin yürürlükte olduğu bölgelerin dışındaki bölgelerde de bir denetim mekanizmasını artık elektronik ortama taşıyacaklarını dile getiren Kıraç, şunları kaydetti:

"Yeni sistem ile her meslek grubu artık zorunlu olarak elektronik ortamda yaptığı projenin imar uygulama safhasındaki denetimlerine puan verecek. Bu hem o proje mükellefinin yapıyı denetlediğini ve sorumluluk aldığını gösterecek hem de müteahhidin sicili anlamına gelecek. Eğer herhangi bir mekanizma, proje uygunluğu açısından olumlu vize vermezse ilave inşaat yapılması durdurulacak. Müteahhidin adı sisteme girilince sicili ortaya çıkacak. Sistemin yasal mevzuatı hazırlandı. Birkaç yıl içinde hayata geçtiği zaman sistemden belediyeler de bakanlıklar da yararlanacak."

Eski ve sağlam olmayan binalarla ilgili de çeşitli çalışmaları olduğunu vurgulayan Kıraç, geçici bir hüküm ile eski, tespitleri yapılmış ve desteklemeye ihtiyacı olan binaların tespiti aşamasında bir kaynak ve fon oluşturularak, vatandaşlara uzun vadede ödeme imkanı sunulmasının önemine de dikkati çekti.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de özellikle eski binalarda yapı denetimi ve finansmanı ile ilgili yeni bir mevzuatın gerekli olduğunu, bu konuda Bakanlığın yapacağı çalışmalara yerel yönetimler olarak destek olacaklarını belirtti.
AA