Genel

Önder Kul: Estetik tasarımı akustik konforla birleştiriyoruz!

Proje tasarımlarında insan sağlığı ve esenliği üzerine yoğunlaştıklarını söyleyen Y. Mimar Önder Kul, "Estetik tasarım yaklaşımını; ergonomi, ısısal ve akustik konforla pekiştiriyoruz" dedi.

Otoyollardan, uçaklardan, inşaatlardan bazen de komşulardan yükselen çevresel gürültüden kurtulmanın çözüm yollarından biri; sesi dışarıda bırakan yalıtımlı alanlar. Mimaristudio kurucuları Mimar ve Yüksek Endüstri Ürünleri Tasarımcısı Ayça Akkaya Kul ile Yüksek Mimar Önder Kul, insan odaklı tasarımlarında akustiği de gözeterek, gürültüyü dışarıda bırakan projeler hayata geçiriyor.

TOKİ Dergi’de yer alan habere göre, Mimaristudio, mimari ve iç mimari proje, saha uygulama ve uygulama kontrolü çalışmalarının yanında, projeye özel mobilya ve aydınlatma tasarımı hizmeti de veriyor. Önder Kul, son yıllarda projelerin temelini biofilik tasarım ve insan merkezli "well-being" yaklaşımı üzerine kurguladıklarını ve bu bağlamda tasarımlarını insan sağlığı ve esenliği üzerine yoğunlaştırdıklarını dile getiriyor. "Projelerimizde özellikle mekânı kullananların optimum hava kalitesine sahip olmalarına, içme ve kullanım suyunda temiz suya ulaşmalarına, vücut sirkadiyen ritmine uygun bir aydınlatma tasarımının ortaya konmasına ve tüm bunların yanında mekânın akustik konfor şartlarına uygun planlamasına önem veriyoruz" diyen Önder Kul, tüm projelerinde profesyonel akustik danışmanlık hizmeti aldıklarının altını çiziyor.

Akustiğin yarı sıra elektrik, mekanik, yangın, aydınlatma konularında da ayrı danışmanlarla proje sürecini takım çalışmasıyla yürüttüklerini söyleyen Önder Kul, projelerini çevresel gürültü çalışma-
larıyla sürdürdüklerine işaret ediyor:

"Önceliğimiz, sesin kaynağı, iletim yolu veya alıcısıdır. Tasarım süreci devam ederken form ve malzeme kararları aşamasında danışmanların teknik yönlendirmeleriyle yol alıyoruz. Tüm bu çalışmalar teknik hesaplamalarla destekleniyor. Projenin sonunda gerekli test ve ölçümleri yaptırarak sonuçları rapor hâline getiriyoruz. Ayrıca, akustik hesaplamalar doğrultusunda çok farklı hazır akustik ürünler (akustik aydınlatmalar, hazır akustik paneller, akustik duvar kâğıtları vb.) projelerimizde yer almaktadır."

Tüm bu çalışmaların ötesinde, akustik konusunun arazi kullanımı ve imar politikaları gibi idari denetimlerden başlayarak gürültü kaynakları ve gürültüye maruz kalanlar üzerinden yürütülmesi gerektiğine işaret eden Önder Kul, çalışmaların eğitim programlarıyla desteklenmesini öneriyor: "Yapılacak bu çalışmalar, gürültü yayılımını azaltmaya yardımcı olsa da sağlıklı akustik ortamların yaratılması ve sürdürülmesi, ölçeği, konusu ve kapsamı ne olursa olsun ülke çapında proje planlaması, tasarım geliştirme ve yapım sürecinde akustiğin önceliklendirilmesiyle gerçekleşebilecektir."

SES YALITIM ÜRÜNÜYLE PROJE TASARIMI

Önder Kul, Mimaristudio'nun en güncel akustik tasarımı örneklerinden biri olarak BASF Türk Merkez Ofis Projesi'ndeki çalışmalarını aktardı. Projenin, global kimliğe sahip olan BASF firmasının vitrin yüzü olduğunu vurgulayan Kul, bu projede aynı zamanda BASF'in kendi üretimi olan Basotect gibi yapı malzemelerini de kullandıklarını belirtti. Kul, projenin akustik detaylarını şöyle özetledi: "Basotect ürünü, tasarımlarımızla estetik bir dilde hayat bulmuştur. Projede, ofis içindeki merpen galeri boşlukları üzerinde aydınlatma öğesiyle birlikte tasarlanan dev enstalasyonlar, projenin ilgi çeken detaylarından biri olmuştur. Bunun yanında, toplantı ve eğitim odaları ile rekreasyon alanı tavanlarındaki paneller ise, malzemenin akustik amacının yanında, alışılmışın dışında kullanımıyla mekânların özgün parçaları olmuştur. Ayrıca, projenin akustik danışmanı Mezzo Stüdyo'nun geliştirdiği bir panel sistemini, projenin tasarım çizgisine uygun farklı bir form, renk ve kullanımda tasarlayarak hazır duvar panelleri şeklinde kullandık."