Onduline, Türkiye'de yeni bir fabrika kuracak!
Dünya çatı kaplama devi Fransız Onduline, yakın gelecek planlarına Türkiye'de yeni bir fabrika kurmayı aldı. Onduline Avrasya CEO'su Burhan Karahan, satın alma ile büyüme isteklerinin karşılık bulamadığını ifade etti
Onduline Avrasya CEO'su Burhan Karahan, satın alma ile büyüme isteklerinin karşılık bulamadığını, bu nedenle özellikle Ortadoğu'ya yönelik olarak Güneydoğu'da yeni bir fabrika kurma olasılıklarının arttığını söyledi. Karahan, yatırım için Gaziantep ve Batman'ı işaret etti.
Bu yıl 180 başarılı bayisini Atlantik ötesinde, Küba'da ağırlayan ve gelecek stratejilerini paylaşan Onduline Avrasya, özellikle Avrasya'da artan talebi karşılamak için Türkiye'de yeni bir fabrika kurmayı yakın gelecek planları arasına aldı.
Bu talebi aslında bir satın alma ile büyüyerek karşılamak niyetinde olduklarını açıklayan Onduline Avrasya CEO'su Burhan Karahan, 'Bunun için çeşitli firmalarla görüşmeler de yaptık. Fakat kimyamıza uygun ve güçlü bir firma bulamadık. Bu nedenle yeni bir yatırım yapmayı gündemimize aldık' dedi.
İki kent öne çıktı
Onduline, bunun için iki kenti gözüne kestirmiş bulunuyor. Birinci seçenek Gaziantep, diğer seçenek ise Batman. Bu iki kentin belirlenmesinin iki özel nedeni var. Birincisi iki kent de Avrasya pazarlarına yakın olmalarından dolayı hedef olarak seçilmiş.
Bunun yanı sıra Gaziantep güçlü sanayi altyapısı nedeniyle, Batman ise tamamen hammadde kaynağı nedeniyle tercih nedeni. çünkü Onduline'in üretiminde petrol hammadde olarak çok önemli bir yer tutuyor ve Batman'a da bu nedenle adeta biçilmiş kaftan olarak bakılıyor.
Hedef Irak pazarı
Onduline Avrasya CEO'su Burhan Karahari, Onduline'in yakın geleceğinde Kazakistan'da da bir fabrika kurma planlan olduğunu söylüyor. Fakat asıl önemlisi ise Türkiye'ye yakın coğrafyadaki potansiyeli değerlendirmek için yapılacak olan yatırım. Özellikle Irak pazarı şirketin en önemli hedefleri arasında. Buradaki potansiyelin büyük gelecek vaat ettiği raporlanıyor. İstikrarlı bir Irak pazarının 100 milyon Euro'luk bir potansiyel taşıdığını söyleyen Burhan Karahan, Kuzey Irak'tan başlayarak bölgede yavaş yavaş ciddi bir satış hacmi yakaladıklarını, yakın gelecekte bölgede bir temsilcilik de açabilecekleri haberini veriyor.
En geniş coğrafyada
Onduline'in beş bölgeye ayırdığı dünya yapılanmasında Türkiye ile Uzak ¬doğu arasındaki 25 ülkeyi kapsayan Avrasya en güçlülerinden biri. 1 milyar Euro'luk global ciro içerisinde 100 milyon dolarla güçlü bir yeri olan Onduline Avrasya, Ortadoğu, Pakistan, Türk Cumhuriyetleri, Iran ve Gürcistan'ın da içinde olduğu geniş bir coğrafyayı kapsıyor. CEO Burhan Karahan, Türkiye'nin de bu ülkeler içindeki en güçlü pazar olduğunu vurguluyor.
Onduline Grubu ana ürünü olan levhadan yılda 45 milyon adet saüyor. Bunun 8 milyon adedi Türkiye coğrafyasında gerçekleştiriliyor.
Türkiye'nin artık doymuş bir pazar olarak değerlendirildiğini, büyük bir gelişme beklenmediğini söyleyen Burhan Karahan, yine de dünya genelindeki Ondulin büyümesinin üzerinde bir büyüme performansı ile yol aldıklarının da altını çiziyor. Türkiye geçen yıl yüzde 15 büyürken Onduline Avrasya'daki büyümenin yüzde 10 olmasını da buna örnek olarak gösteriyor.
Karahan, bu sektörde gelecek olan pazarları sıralarken de şöyle diyor: 'En çok gelişme beklenen bölgelerden söz edecek olursak Asya Pasifik çok hızlı gelişiyor. Endonezya, Malezya, Hindistan ve çin'de faaliyet katlanarak artıyor. Güney Amerika'da da hızlı büyüme, var.'
Onduline'nin beş yıllık periyotta Türkiye için beklediği büyüme hızı ise ortalama yüzde 5.
Beklenen değişim
Burhan Karahan, Onduline Grup'un ortaklık yapısında da bir değişiklik beklediklerini söylüyor. 'Onduline Grup tamamen anonim bir şirket. 1-2 yıl içinde patron değişimi bekliyoruz. çünkü sahiplerine dört yılda bire 5 kazındırdı. şu anda finansçılar bizim sahibimiz. 1-2-3 yıl zarfında hisselerimizin el değiştirmesini bekliyoruz prim yaptığı kadar yaptı çünkü. şirketlere değer katan şey sadece cironuzu ve üretimi artırarak olmuyor. Başka şirket de almanız lazım. Bunu da stratejik hedeflerinize uygun bir şekilde yapmanız lazım.'
Karahan, Türkiye'de yeni yatırım kararı almalarının nedeni olarak buna uygun bir şirket bulamamalarını gösteriyor ve diğer kıtadaki büyümelerini anlatarak da bunun üzerinden kendi bölgelerinde nasıl büyüyeceklerinin ip uçlarını veriyor:
'Amerika'da zayıftık. Bu pazara yalnız girmeniz imkansız gibi bir şeydi. Oradan şirket almak lazım. Malezya'da bir şirket aldık ve gayet de hızlı büyüyor. şirket alma noktasında Endonezya ve Hindistan'la çok ilgiliyiz. Bizim bölgemizde ise satın almak değil şirketleşmekteyiz. Orada ancak kendiniz şirket oluşturabiliyorsunuz. Bizim bölgemizdeki hedefimiz yerel şirketleşmeyi artırmak. Başka yerlere fabrika kurarak organik büyümek.'
Ekonomist/Asım Aslan