Ekonomi

'Önümüzdeki haftalarda dövizde ciddi bir atak olabilir'

Türkiye'nin finansman açığını kaynağı belirsiz kaynaklardan gelen parayla gidermeye çalıştığını belirten İktisatçı Mustafa Sönmez önümüzdeki haftalarda dövizde ciddi bir atak görülebileceğini söyledi. Sönmez, "Önümüzdeki haftalarda dövizde ciddi bir atak görmek mümkün" diye konuştu

Dış ticaret açığındaki artışa dikkat çeken İktisatçı Mustafa Sönmez, cari açık rakamında görülecek tabloya paralel olarak Türkiye'nin önemli bir finansman sorunuyla karşı karşıya kalabileceğini belirterek, dövizin ciddi bir atağın eşiğinde olduğunu söyledi. Sönmez, "Önümüzdeki haftalarda dövizde ciddi bir atak görmek mümkün" diye konuştu.

İktisatçı Mustafa Sönmez  Türkiye'nin dış borcunun ve cari açığının giderek arttığını vurgulayarak, bunu finanse etmek için olabildiğince kaynağı belirsiz kanallardan döviz temin edilmeye çalışıldığını söyledi.

Gazete Durum'a açıklamalarda bulunan Sönmez, dış ticaret açıklarının bir süre sonra finanse edilemez hale gelmesi durumunda döviz kurlarının yeni bir atak yapabileceğini ileri sürdü.

Euro ile ihracat kayıplara neden oluyor

 

Avrupa'da yaşanan resesyona dikkat çeken Sönmez, resesyon nedeniyle Avrupa pazarında daralma olacağını, Türkiye'nin euro ile yaptığı ihracatın da dolar karşısında değer kaybetmesine neden olacağını söyledi. İhracat gelirlerinin bir miktar azalacağını ifade eden Sönmez, euro ihracat yapmanın cazibesini yitireceğini, dolarla ithalat yapıp, euro ile ihracat yapmanın kayıplara neden olacağını dile getirdi.

Dış ticaret açığı giderek artıyor

Eylül ayı dış ticaret rakamları ithalatın daha çok artığını ihracatın ise bunun çok gerisinde kaldığını gösterdiğini belirten Sönmez, aylık dış ticaret açığının 10 milyar doların üzerinde olduğunu9 aylık açığın ise 84 milyar dolara yaklaştığını belirterek cari açık rakamlarının da ilk 8 ayda 40 milyar doları bulabileceğini ifade etti. Cari açığın kaynağı belirsiz para girişleriyle finanse edilmeye çalışıldığını belirten Sönmez, bunun bir süre sonra finanse edilemez hale gelmesinin mümkün olduğunu kaydederek bu durumda döviz kurlarının yeni bir atak yapabileceğini dile getirdi.

Döviz ciddi bir atağın eşiğinde

Dövizin ciddi bir atağın eşiğinde olduğunu ileri süren Sönmez, önümüzdeki haftalarda dövizde ciddi bir atak görmenin mümkün olduğunu kaydetti. İktidarın faizleri düşük tutarak seçime kadar ekonomiyi canlı tutmaya çalıştığını kaydeden Sönmez, "Bunu yapmaya devam ettikçe ithalat, ithalat artınca döviz, döviz fiyatı artınca da enflasyon yükseliyor. Bu yan etki olarak ciddi bir enflasyonu beraberinde sürüklüyor. Enflasyon da beraberinde bir çok şeyi zehirliyor" şeklinde konuştu.

Bu hafta piyasaları hangi veriler etkileyecek?

Dolar bugün ne kadar? 9 Ekim 2022 dolar kaç TL? İşte dolarda son durum!

Euro’da çöküş devam ediyor! Analistler ise Euro’nun tavan yapacağı tarihi açıkladı! Elinde Euro olanlar dikkat