Ekonomi

OPEC, küresel petrol talebindeki artış öngörüsünü sabit tuttu!

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), 2023 yılı için küresel petrol talebine yönelik artış öngörüsünü sabit tutarak günlük 2 milyon 320 bin varil olarak duyurdu.OPEC'in aylık petrol piyasası verilerine göre, küresel petrol talebi büyüme öngörüsü sabit kaldı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), 2023 yılı için küresel petrol talebine yönelik artış öngörüsünü sabit tutarak günlük 2 milyon 320 bin varil olarak duyurdu.

OPEC'in aylık petrol piyasası verilerine göre, küresel petrol talebi büyüme öngörüsü sabit kaldı. Küresel petrol talebinin bu sene geçen seneye kıyasla günlük 2 milyon 320 bin varil artarak 101 milyon 900 bin varile ulaşması öngörülüyor.

İşte detaylar...

Söz konusu raporda, Çin ekonomisinin beklenenden daha hızlı bir toparlanma süreci yakalayacağı beklentisiyle talep tarafında bir iyileşme olacağı fakat küresel ekonomik risklerin ve jeopolitik gerilimlerin öngörülen talep artışını baskılayacağına dikkat çekildi.

Talebin OECD ülkelerinde 2022 yılına göre günlük 70 bin varil artarak 46 milyon 20 bin varil, OECD dışı ülkelerde ise günlük 2 milyon 260 bin varil yükselerek 55 milyon 880 bin varil olacağı hesaplanıyor.

KÜRESEL PETROL ARZI NİSANDA AZALDI!

Bahsi geçen rapora göre, küresel petrol arzı nisan ayında bir önceki aya göre günlük 500 bin varil gerileyerek yaklaşık 101 milyon 300 bin varile indi.

Grubun günlük ham petrol üretimi ise nisan ayında bir önceki aya kıyasla 191 bin varil düşerek yaklaşık 28 milyon 600 bin varil oldu. 

Bu durumda, OPEC'in küresel petrol üretimindeki payı yüzde 28,2 olarak kayıtlara geçti.

Bu dönemde, OPEC içinde ham petrol üretimi en fazla Suudi Arabistan'da yükseldi. 

Irak ise ham petrol üretiminin en çok gerilediği ülke oldu. Günlük üretim, nisan ayında önceki aya göre Suudi Arabistan'da 95 bin varil yükselirken, Irak'ta 203 bin varil azaldı.

Aynı dönemde, OPEC dışı ülkelerde günlük petrol üretimi ise 300 bin varil düşerek yaklaşık 72 milyon 700 bin varil oldu.

Öte yandan OPEC, OECD dışı ülkelerde petrol talebi artış öngörüsünü, Çin'de Kovid-19 kısıtlamalarının kaldırılmasından sonra ekonomik aktivitenin canlanması ve Rusya'nın petrol talebinde beklenen iyileşme sebebiyle yukarı yönlü revize etti.

Demir fiyatlarına büyük zam geldi! Fiyatlar resmen tavan yaptı! Demir fiyatları ne kadar oldu? Güncel demir fiyatları

O ilde 32 adet 2+1 ve 3+1 konut satılıyor! Ev sahibi olmak isteyenlere Mayıs müjdesi! 

Dubleks prefabrik evler ne kadar? İki katlı prefabrik ev fiyatları kaç lira?