Ekonomi

OPEC'in ek üretim kesinti kararı petrol fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Suudi Arabistan'ın günlük 1 milyon varil ek üretim kesintisi kararından sonra petrol fiyatları artış gösterse de küresel ekonomik resesyon endişeleri ve jeopolitik gerilimlerin fiyatları varil başına 90 doları geçmeyeceği hesaplanıyor.İşte detaylar

Suudi Arabistan önderliğindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya liderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülkenin enerji ve petrol bakanları Avusturya'nın başkenti Viyana'da gerçekleştirilen otuz beşinci Bakanlar Toplantısı'nda mevcut üretim kesintilerinin gelecek yılının sonuna kadar uzatıldığını açıkladı. İşte detaylar...

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman toplantısından sonra yaptığı açıklamada ülkesinin temmuz ayında gönüllü olarak günlük 1 milyon varil ek üretim kesintisine gideceği bilgisini kaydetti. Bin Selman, bu sürpriz kararın duruma göre uzatılabileceğini aktardı.

Grup, 3 Nisan tarihinde yaptığı 48. Ortak Bakanlar İzleme Komitesi Toplantısı'nda ekimden bu yana devam eden günlük 2 milyon varillik üretim kesintisine ilaveten bazı ülkelerin mayıs itibarıyla günlük yaklaşık 1,6 milyon varil gönüllü kesinti yapma kararı aldığını kaydetmişti.

Suudi Arabistan ve Rusya başta olmak üzere birçok ülkenin nisan ayında yaptığı bu gönüllü kesintilere rağmen, Brent petrolün fiyatı düşüş eğilimini devam ettirdi. İşte detaylar...

FİYATLARIN YÜKSELİŞİ KISITLANACAK!

Bağımsız enerji piyasası analisti Guarav Sharma, Suudi Arabistan'ın üretim kesintisi kararı kısa süreliğine fiyatları yukarı çıkarsa da küresel ekonomik resesyon endişelerinin bu yükselişi kısıtlayacağını ifade etti.

Küresel ekonomik şartlar negatif seyretmeyi sürdürdükçe petrol fiyatlarının düşmeye mahkum olduğunu söyleyen Sharma, "OPEC+ kararının hemen ardından fiyatların yükselişte olması kuvvetle muhtemel fakat kısa vadede fiyatların yeniden 90 dolar seviyesine çıkması olası gözükmüyor." diye değerlendirdi.

"OPEC+ GRUBUNUN ARZ KESİNTİLERİ FİYATLARI ARTTIRACAK!

PetroIndustrial Petrol Depolama Çözümleri Şirketi Yönetici Direktörü Randall Mohammed, küresel piyasaların ekonomik ve talep bazlı belirsizlik etkisinde olduğunu söyleyerek, Salgının neden olduğu zayıf tedarik zincirinin etkilerini hala hissettiklerini bu durumun ana sebepleri arasında yükselen faiz oranları ile birlikte enerji, gıda ve perakende fiyatlarındaki artış gösterilebileceğini kaydetti.

Randall Mohammed, "Avrupa'nın ortasında devam eden savaş ve petrol piyasasının iki büyük üreticisi konumundaki İran ve Venezuela'ya uygulanan yaptırımlar da bu belirsizlikleri artıran sebepler arasında sayılabilir." dedi.

Söz konusu etkenlerin birçok sektörde talebin düşmesine sebep olduğunu kaydeden Mohammed, OPEC+ grubunun Kovid-19 salgınından kaynaklanan talep düşüşlerini dengelemek için üretim kesintisi yapma yoluna gittiğini ifade etti.

Küresel ekonomik zayıflıkların olumsuz etkilerinin talep tarafında da devam ettiğine dikkati çeken Mohammed, bu dönemde OPEC+ grubunun arzı sınırlamasının fiyatları artıracağını söyledi.

Dolar raydan çıktı! 23 TL'yi aştı geliyor...

Küresel piyasalarda temkinli yükseliş öne çıktı!