Ora AVM satışa çıkarılacak mı?
İstanbul Bayrampaşa’da 400 milyon dolarlık yatırımla yükselen Ora AVM, sadece bir yıl sonra iflas ile kapandı. Peki, Ora AVM satışa çıkarılacak mı?
Dünya Gazetesi yazarlarından Leyla İlhan bugünkü köşesinde ''Ora AVM iflas masasından satışa çıkarılacak mı?'' başlıklı yazısını yayınladı ve Ora AVM’ye kiralama hizmeti veren Jones Lang La- Salle Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş ile bir röportaj gerçekleştirdi. İşte, Leyla İlhan'ın yazısı..
İstanbul Bayrampaşa’da 400 milyon dolarlık yatırımla 2011 yılında kapılarını açan Ora AVM, sadece bir yıl sonra peş peşe gelen talihsizliklerle kapandı.
İstanbul’un merkezi bir lokasyonunda açılan AVM’de 235 mağazanın yanı sıra projenin içinde yer alan biri 4 diğeri 3 yıldızlı ünlü iki otel markası da süreçten fazlasıyla zarar gördü. Ora AVM’nin 400’ü aşkın alacaklısı gelişmeleri dikkatle takip ederken son haber mahkemeden geldi. İstanbul Ticaret Mahkemesi, yaptığı yargılama sonrası şirketin kurtarılamayacağına hükmetti. Böylece, Ora AVM’yi yapan şirketin iflasını açıkladı.
Peki bundan sonraki süreçte ne olacak? Koca yatırım çürüyecek mi? AVM yeniden satılabilecek mi? Konuyu İstanbul’daki birçok AVM’ye olduğu kadar Ora AVM’ye kiralama hizmeti veren Jones Lang La- Salle Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş’a sordum. Avi Alkaş, iflas masasına kayıtlı olduğu için AVM’nin yeniden icradan satışa çıkabileceğini söyledi. Bir dönem Ora AVM’nin kiralamasını yaptıklarını anlatan Avi Alkaş’ta birçok kişi gibi kendisinin de projeden alacakları olduğunu da belirtti. Alkaş’tan, ‘ancak işletme için yeniden ararlarsa biz de orada olmayı isteriz’ açıklaması da geldi.
Gri alanlar gayrimenkul firmalarına ayakbağı oldu
Gayrimenkul sektöründe ki gri alanlar inşaat firmaları için birer tehdide dönüşmeye başladı. Bu gri alan ne derseniz, inşaat şirketlerinin 100 metrekare yapacağı bir inşaat alanını kat bahçesi veya başka bir şekilde büyüterek 130 metrekareye çıkarması. Belediyelerin onay verdiği bir durum. Yani suç teşkil etmiyor. Büyükten küçüğe birçok şirket bu sistemle inşaat alanını büyütebiliyor. Türkiye’de kullanımı yasal olsa da belediye ile bir problem yaşadığınızda bu alanları kullanmayın diyebiliyor. Bu durum sonrasında ise gayrimenkul şirketlerinin borsaya açılmasında engelleyici bir hal alabiliyor. Bir başka sıkıntı da yabancı fonlara satışta oluşuyor.
Yabancı fonlar böyle projeleri ya almak istemiyor ya da çok düşük fiyata alıyor. Edindiğim bilgilere göre büyük markalar ve İstanbul’un çok merkezi yerin de yapılan projeler de dahi bu sıkıntı yaşanıyor. Gri alanlar yatırımcının önünü kestiği gibi bazen kent için de ağır sorunlara neden oluyor. Çünkü bir şehir plancısı bir bölgeyi planlarken, burada 350 bin kişi yaşayacak şu kadar okul, hastane cami olacak şu kadar metrekare inşaat olur diye hesap yapar ve belediyeye verir. Sonrasında gelen bu ilave alanlarla ise 1 milyon metrekare inşaat alanı 1.5 milyon metrekareye çıkabiliyor. Bu sefer 350 bin kişi yaşayacakken 500 bin kişi yaşıyor. O zaman ne yol ne hastane ne de okul yetiyor...