Ticari

Orams davası, KKTC'deki emlak sahiplerini endişelendirdi

Orams davasıyla ilgili verilen karardan sonra, KKTC'de emlak sahibi olan İngiliz vatandaşının endişeli olduğu öğrenildi

İngiltere İstinaf Mahkemesinin bu hafta Orams davasıyla ilgili verdiği karardan sonra, KKTC'de emlak sahibi olan çok sayıda İngiliz vatandaşının endişeli olduğu öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, KKTC'de özellikle yazlık ev sahibi olan İngiliz vatandaşları başkent Londra'da bulunan bazı sivil toplum örgütlerini ve insan hakları kuruluşlarını arayarak, bu kararın kendilerine nasıl yansıyacağı konusundaki endişelerini dile getiriyor ve alınan kararın nasıl uygulanacağına ilişkin sorular yöneltiyor.

Özellikle KKTC'ye yönelik izolasyonlarla ilgili yaptığı protestolarla bilinen "Ambargolular" adlı insan hakları grubu da, konuya ilişkin KKTC'de mülk sahibi olan çok sayıda İngiliz vatandaşından günde binlerce e-posta aldıklarını ve bu kişilerin aleyhlerinde dava açılırsa evlerinden çıkmak ve tazminat ödemek zorunda kalıp kalmayacakları yönünde sorular sorduklarını belirtiyor.

İngiltere İstinaf Mahkemesi, 19 Ocakta Kıbrıslı Rum Meletis Apostolides'i Orams davasında haklı bulmuştu. Böylece, mahkeme Avrupa Toplulukları Adalet Divanı'nın (ATAD) geçen yıl verdiği tavsiye kararının uygulanması yönünde hüküm vermiş oldu.

ATAD, 28 Nisan 2009'da, Rum mahkemesinin 2004 yılında Linda-David Orams çifti aleyhine aldığı "arazi üzerine yapılan evin derhal yıkılması, Apostolides'e faiziyle beraber tazminat ödenmesi" yönündeki kararının, tüm AB ülkeleri tarafından dikkate alınması yönünde tavsiye kararı almıştı.

Bu kararın, sadece İngiliz vatandaşlarını değil, KKTC'de emlak sahibi olan özellikle İsveç, Almanya ve Bulgaristan'dan gelen AB vatandaşlarını da etkileyebileceği belirtiliyor.
AA