Ekonomi

Oranlar sıfırlandı! 250 milyon liralık artık oldu!

Borsa İstanbul, bu haftaya bankacılık endeksindeki göstergenin yükselişinin liderliğinde olumlu başladı. Gün içinde BIST 100 endeksi getirisi yüzde 3'ü aştı. Gün içinde getirisi yüzde 3'ü aşan BİST100 endeksinin yanında bankacılık endeksinde yüzde 3,5'i aşan yükseliş ile mali endeks ile sanayi  endeksindeki yüzde 2,5'i bulan getiriler önem arz etti

Senenin ilk haftalarını sert gerilemeler ile geçiren Borsa İstanbul yeni haftaya bankacılık endeksindeki yükselişin liderliğinde olumlu başladı. Gün içinde getirisi yüzde 3'ü aşan BİST100 endeksinin yanında bankacılık endeksinde yüzde 3,5'i aşan yükseliş ile mali endeks ile sanayi  endeksindeki yüzde 2,5'i bulan getiriler önem arz etti.

 Merkez Bankası'nın hafta sonu bankacılık sektöründe 3 aydan uzun vadeli mevduatta mecburi karşılık oranlarını sınırlaması bankacılık endeksi  açısından pozitif  karşılanmışa benziyor. Fakat bu durum şu an tüm sektörde 250 milyon TL'lik bir yükseliş anlamına geliyor.

Bankacılık sektöründe uzun vadeli TL mevduatta faiz rekabetini hızlandıracak olan uygulama vatandaş nazarında çok daha pozitif olsa da bankacılık sektörü kaynaklarınca bankalar açısından çok da olumlu değerlendirilmiyor.

BİST100 endeksinde en yüksek pozitif katkı 25.09 puanla THY'den gelirken onu Tüpraş, Koza Altın, Aselsan, Turkcell, SASA, Şişecam ve Akbank takip  ediyor.

 

BORSA NEDİR?

Borsa, "borsa" anlamına gelen İtalyanca bir kelimedir. Hisse senetlerinin ve diğer menkul kıymetlerin alınıp satıldığı bir pazar yerine atıftabulunmak için kullanılır. İtalya'nın en bilinen borsası, merkezi Milano'da bulunan ve dünyanın en eski borsalarından biri olan Borsa Italiana'dır.

ENDEKS NEDİR?

Endeks, bir grup hisse senetlerinin performansını ölçmek için kullanılan bir göstergedir. Hisse senetleri endeksi, belirli bir sektör veya  piyasa içindeki hisse senetlerinin ortalama değerini yansıtmaktadır. Örneğin, S&P 500 endeksi, ABD'nin en büyük 500 şirketinin hisse senetlerini içermektedir ve ABD ekonomisinin genel performansını yansıtmaktadır. Endeksler, yatırımcıların piyasa ve sektörler arasındaki performans farklarını karşılaştırmalarına 
ve yatırımlarının performansını izlemelerine olanak tanır.

MEVDUAT NEDİR?

Mevduat, bir banka veya finans kuruluşunda bir hesap açılarak yatırılan paranın genel adıdır. Mevduat hesapları, genellikle vadeli mevduat hesapları, katılım bankacılığı hesapları, mevduat faiz hesapları gibi çeşitli türleri vardır. Bu hesaplar, yatırımcıların paralarını güvenli bir şekilde saklamalarına  ve aynı zamanda faiz kazanmalarına olanak tanır. Mevduat hesapları, genellikle yatırımcılar tarafından yatırım yapmak yerine, para biriktirmek veya gelecekteki  harcamalar için birikim yapmak için kullanılır.

Bunu yapmadıysanız hemen yaptırın! O parayı hemen alın! Toplu paranız kalmış olabilir

Türk Telekom'dan reddedilemeyecek fırsat! Bu tarihi kaçırmayın! İşte detaylar

Alternatif Bank'tan 'vov' dedirten kampanya! Yüzde 25 oranla bitmeyen Hoş Geldin Faizi Fırsatı!