Orca Yapı Sistemleri ile karbon salınımı azalıyor!
AB'nin 2019'dan itibaren daha az karbon salan evler için başlatacağı sisteme Türkiye'den cevap geldi. Akya Yapı, daha az karbon üreten, ekolojik malzemeyle yapılan ve çok daha hafif bir sistem geliştirerek 172 ülkeden patent aldı.
AB'nin 2019'dan itibaren daha az karbon salan evler için başlatacağı sisteme Türkiye'den cevap geldi. Akya Yapı, daha az karbon üreten, ekolojik malzemeyle yapılan ve çok daha hafif bir sistem geliştirerek 172 ülkeden patent aldı.
Avrupa Birliği'nin 2019'dan itibaren yapılacak her bir ev için 'pasif ev' yani, üretilen karbon salımının kontrol altına alınacak bir sistem getirmesi, Avrupa'nın pek çok noktasında hareketlenme yarattı. Bu harekete Türkiye'den katılan isim ise girişimci Gonca Gül oldu. Akya Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Gül, geliştirdiği 'Orca Pasif ve Ekolojik Yapı Sistemi', karbon salınımı, depreme dayanıklılık, her türlü izolasyonun sağlanması ve binaların enerji üretimi gibi birçok ihtiyaca cevap veriyor.
172 ülkeden patenti var
Sistemi geliştirmek için çalışmalara 2005'ten itibaren başladıklarını belirten Gül, şu anda 172 ülkeden patent aldıkları bu sistemin çelik konsrüksiyon ve su buharıyla genleştirilen polistiren malzemenin kullanımıyla kurgulandığını söyledi. Gül, sistemi, "Duvar bazında ısı köprüleri kesilmiş, iç tesisatı döşenmiş ve dış duvar desenleri verilmiş duvarlar" sözleriyle özetledi.
Geliştirilen sistemin betondan iki kat uzun ömürlü olduğunu, A2 yanmazlık özelliği taşıdığını söyleyen Gül, sistemin, 9.0 richter şiddetindeki deprem karşısında bile hasar görmeyeceğini öne sürdü. Diğer yandan yapı sisteminin yüzde 90 oranında geri dönüştürülebilir malzemeyle yapılandırıldığını kaydeden Gül, sistemin enerji üretim sistemi hakkında da konuştu.
Çok daha hafif
Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Geliştirdiğimiz çalışmada, konutları, güneşten elde ettiğimiz elektrik enerjisiyle ısıtıp soğutuyoruz. Ayrıca duvarlarımız nefes alıyor ve ABnin hassasiyetle üzerinden durduğu karbon salınımını sıfıra seviyesine dahi indirebiliyor. Duvarlar, aynı zamanda çok yüksek oranda, ses, ısı ve yalıtım özellikleri taşıyor. Aslında çalışmamızın tamamen izolasyon esasına dayalı olduğunu belirtebilirim. Ayrıca gelişmiş bütün ülkeler sağlıklı yaşamları için minimum beton istiyor. Çünkü betonun ürettiği radon gazı uzun dönemde insan sağlıkğını olumsuz etkiliyor. Üstelik, 1 tonluk beton prekast yerine monte ettiğimiz duvarlar sadece 100 kilogramlık ağırlığa sahip diye konuştu.
VİLLA DA YAPILABİLİYOR, YÜKSEK KATLI BİNA DA
Gonca Gül'ün açıklamalarına göre, bu yapı elemanlarıyla kendi kendini taşıyabilen 3.5 katlı villalar yapılabildiği gibi tünel kalıp veya standart kiriş-kolon sistemiyle kurulan yüksek katlı binaların dış ve iç duvar giydirmeleri de gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca, bu sistemle 5 metreye kadar tavan yüksekliğine sahip binalar kurulabiliyor. Diğer yandan, sistemin ilk uygulamalarının İzmir, Irak ve Sibirya'da olması bekleniyor. Gonca Gül, İzmirde 5 bin konut, Irakta 1500 konut ve Sibiryada fabrika kurulması için görüşmelerinin devam ettiğini ifade etti.
Hüseyin Belibağlı/emlakkulisi.com