Kent Haberleri

Ordu Gölköy'de 67 bina mühürlendi!

Ordu'nun Gölköy ilçesine bağlı Sarıca Mahallesi'nde iki hafta önce şiddetli yağış sonrasında 67 bina mühürlendi.

Ordu ilçesine bağlı Sarıca Mahallesi'nde ilk olarak 1994 yılında tehdit oluşturmaya başlayan heyelan sonrasında dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca yeni yapılaşmalara yasak getirildi. CNN Türk'te yer alan habere göre; 2 yıl önce de mahallede 1 bina heyelanda yıkıldı. Bu yılın ocak ayında yeniden etkisini göstermeye başlayan heyelanla zeminde çöküntüler meydana geldi, birçok evin de duvarlarda çatlaklar oluştu.

67 KONUTA TAHLİYE KARARI ÇIKTI

Mahallede iki hafta önce etkili olan sağanak yağışlar sonrasında yine bölgede sel ve heyelanlar oluştu. 73 konutun olduğu mahallede İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü'nün jeolojik etüt raporu ile 67 binanın boşaltılmasına karar verildi. Vatandaşlar, yağmurun etkisinin azaldığı mahalleye geri dönüp riskli yapılarda kalmaya devam etti. Harekete geçen kaymakamlık ve belediye ekipleri yıkılma riski bulunan 67 binayı mühürledi. Zabıta ekipleri tarafından heyelan bölgesinde bulunan evler tek tek mühürlenirken, vatandaşlara binalara girilmemesi için uyarıldı. Heyelan mağduru vatandaşların evlerinde bulunan eşyalarını alması için ise Gölköy Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı'na başvuru bulunması gerektiği, konutları nakil edileceklere valilik tarafından kira yardımı yapılacağı açıkladı. Mahallede bulunan heyelanın nedenini araştırmak için AFAD Başkanlığı tarafından jeoteknik çalışmalara başlanacağı, hak sahibi afetzedeler için de uygun yerleşim alanı tespitinden sonra yeni afet konutları inşa edileceği açıklandı.

'GİDECEK BİR YERİMİZ YOK'

Heyelanın meydana geldiği mahallede evleri mühürlenen vatandaşlar, geceyi kiradaki evlerinde geçirdikten sonra yeniden mahallelerine döndü. Evlerinin mühürlendiğini ve içeri giremediklerini söyleyen Çiftçilik yapan Ayhan Ataş, "Evlerimizi kapılarımızı mühürlediler. Ne yapacağımızı, nerede kalacağımızı bilmiyoruz. Gidecek yerimiz yok, 8 bin 500 lira kira yardımı yapıyorlar. Şu evlerin yapıldığı evleri zor hatırlıyorum. 1995 yılından sonraki yapılan binalara kredi imkanı ve konutlardan faydalanmada yok. O dönemde heyelan kararı alınmış, yapılaşma yasağı koyulmuş. Devletimizden yardım bekliyoruz, gidecek yerimiz olsa gideriz. Çiftçilikle, hayvancılıkla geçiniyoruz. Bu işe bir çare bulunmasını istiyoruz. Devlet kanunu uyguluyor güzel de, vatandaş ne yapacak. Geldiler mühürlediler, bizde buradaydık şaşırdık" şeklinde konuştu. 

'EVLERİMİZDEN AYRILAMAYIZ'

Mahalle sakinlerinden Şerife Yıldırım ise, "Evi mühürlediler, nereye gideceğiz biz. Ev yok, ocak yok, yataklar içeride. Biz nereye gidelim. Kira yardımı yapılsa da geçinemeyiz. Yeni yapılmış olan binalara da yardım yokmuş. Devletten yardım bekliyorum, çocuklarımın geliri yok. Evlerimizden ayrılamayız" dedi.

'HEYELANLI BÖLGEYE YENİ BİNALAR YAPILDI'

1995 yılında yapılaşma yasağı sonrasında bina yapanların da mağdur duruma düştüğünü söyleyen Celal Yıldırım ise, "Burada hayvancılıkla geçiniyoruz. Kendimize ev yapacak gücümüz yok. Bu insanlar hayvanlarıyla nereye taşınacak, nasıl geçim sağlayacak. Burada insanlara bir yerleşim alanı yapılmalı. Heyelan bölgesinde olduğumuz için geçmiş dönemde belediye tarafından buralara evler yapıldı. Buralarda yeni binalar yapıldı. Sesimizi kimseye duyuramadık, mağduruz. 2 yıl önce burada bina yıkıldı. Yıllardır burada heyelan içinde yaşadık ama gitmeye yerimiz yok" açıklamasında bulundu.