Kentsel Dönüşüm

Ordu hem kentsel hem kırsal dönüşecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kentsel dönüşümün ardından kırsal dönüşüm projesine start vermesi kırsal dönüşüme en çok ihtiyacı olan Ordu'daki vatandaşları heyecanlandırdı. Ordu hem kentsel hem kırsal dönüşecek.

Toplam 19 ilçesinde 481 Mahallesi bulunan Ordu'da kırsal dönüşüm projesinin hayata geçmesi göçü önleyecek ve turizm anlamında büyük bir yol kat edilmiş olacak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşümün ardından kırsal alanda yapılacak dönüşüm projesiyle kira yardımı yapacak ve yeni yerleşim alanlarında internet kale. koy meydanı, koy konağı, spor tesisi gibi sosyal tesisler olacak Bakanlığın kırsal dönüşüm kapsamında Kütahya'dakı Kureyşler Köyü. Kahramanmaraş'taki Gucüksu Koyu ve Karaman'dakı Güldere Köyü pilot olarak belirledi Konuyla ilgili gazetemiz muhabirine bilgi veren Çevre ve Şehircilik II Müdürlüğü Kentsel Dönüşüm Şube Müdürü Sezin Türkmen. 

Türkiye genelinde bölgeleri kapsayan bir kırsal donuşum projesi olduğunu söyledi. 

Projenin hayata geçmesiyle birlikte Ordu'nun da projeye dahil edileceğini belirten Türkmen, "Kırsal donuşum kapsamında bakanlığın bizlere yaptığı resmi bir açıklama yok. Yalnız böyle bir çalışma şuanda yapılıyor. Bu proje yöresel olarak o bölgenin özelliklerini barındıracak Böyle bir projenin hayata geçmesi Ordu'nun Mahallerini de kapsayacaktır. Şuanda bizlerin bu projeye yakın tasarı halinde olan bazı çalışmalarımız var Bizler zaten kentsel dönüşüm kapsamında vatandaşlara kıra yardımı yapıyoruz" dedi. 

Projenin hayata geçmesiyle birlikte tarihi özelliği olan evler ya restore edilecek ya da o yörenin dokusuna uygun yeni yapılar yapılacak. Ayrıca bu projenin Ordu'da hayata geçmesiyle birlikte kırsaldan kentlere olan göç azalacak. 

Son aşamaya gelen projenin detayları ise şunlar; "Yöresel dokuyu ve kimliği de yansıtan kırsal dönüşüm çalışmaları yapılacak 2017 yılı sonuna kadar Türkiye genelinde Köy Tasarım Rehberi hazırlanacak Kırsal alanlarda. 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında yapılacak dönüşümlerde; riskli yapı tespitinin yapılması veya riskli alanın ilan edilmesi halinde her bir bağımsız birim için konut veya işletme yapılması amacıyla kredi veya kıra yardımı verilebilecek. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile öngörülen dönüşüm projeleri özel hesabından kullanılmak üzere kaynak aktarılabilecek Hak sahipliği, yer seçimi, kredılendırme. borçlandırma, yapım. tapu. temlik ve tescil gibi işler gibi konular yönetmelikle düzenlenecek 442 Sayılı Köy Kanunu'na eklenen madde gereği üretilen arsalardan satın alanlara konut ve işletme binası yapımı için kredi verilebilecek Verilecek kredinin çerçevesi yönetmelikle düzenlenecek. İmar planı bulunmayan ve kırsal özelliğini koruyan parsellerde. ilgili idarenin izniyle taban alanı 50 metrekareyi geçmeyen bodrumu olmayan tek katlı ahşap muvakkat yapı izni verilebilecek. Yeni yerleşim alanlarında ınternet kale alanı, koy meydanı, köy konağı, spor tesisi gibi sosyal tesisler yapılacak' ibarelerine yer verildi Köylerde yapılacak kira yardımlarının il sınırına göre belirleneceğine dikkat çeken yetkililer. "İllerde ne veriyorsak kırsalda da onu vereceğiz Bakanlık kentsel dönüşüm kapsamında nüfusu 300 binin altındaki yerleşim yerlerinde 425 lira. 500-750 bin nufuslu şehirlerde 535 lira. nüfusu 750 binden 2 milyona kadar olan şehirlerde 590 lira, nüfusu 2-4 milyon arasındaki şehirlerde ise 640 lira kıra yardımı yapıyor İstanbul, Ankara ve İzmir'de ise kira yardımı 680 lira olarak uygulanıyor' dediler 


Mir Kuzey