Kent Haberleri

Ordu Mesudiye Köy-Kent Projesi kabusa döndü!

Ecevit’in 1969’da kurduğu ‘köy-kent’ hayali, 2001’de Ordu’nun Mesudiye Köyü’nde hayata geçirildi. Sanat evleriyle, tenis kortuyla, köylülerin ortak olduğu fabrikasıyla örnek bir köy kuruldu ancak fabrikanın çatısı çökünce çürümeye terk edildi...

Ordu Mesudiye Köyü'nde rüya gibi başlayan 'köy-kent' projesi destek hükümet değişince bitti. Köylülerin ortak olduğu fabrika çatısı çökünce, çürümeye terk edildi. Kredi borçları birikti, tüm köye haciz geldi. 


Köy-kent Projesi Başbakan Bülent Ecevit’in en büyük hayaliydi. Projenin hedefi ise birbirine yakın köyler arasında ulaşımı kolaylaştırmak, okul, sağlık ocağı, altyapı hizmeti getirerek her yöreye uygun fabrika kurmaktı. Hayata geçirilmesi için tam 21 yıl bekledi. Önce Bolu’da denendi ama başarılı olunmadı.



900 bin dolar kredi


2001 yılına gelindiğinde ise adres Ordu’nun Mesudiye köyü oldu. Çevresindeki 8 köy; Çavdar, Esatlı, Türkköyü, Kışlacık, Çardaklı, Yuvalı, Dayılı, Göçbeyli ve Ilışar köyleri ile bağlantı sağlanarak proje hayata geçirildi. Dünya Bankası’ndan kredi bulundu. Dünya Bankası, ‘Tüm ülkeye yayıldığında 300 milyon dolar kredi vereceğim’ dedi. İlk etapta 900 bin dolar verdi. Kanalizasyon, okul, sağlık ocağı, spor tesisleri, sanat evleri, köy konakları, fidanlıklar ve yolları yapıldı.


10 TL’ye ortak oldular


Proje kapsamında köye bir tane de kereste fabrikası kuruldu. 680 bin TL kredi ile kurulan fabrikaya 9 köyün muhtarı ve 18 köylü 10’ar bin lira vererek Köykent Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin kurucu üyeleri oldu. 420 köylü ise 10’ar TL ödeyerek kooperatife üye yapıldı.


Seçimde Ecevit’e 3 oy


2002’de yapılan seçimler ise Köy-Kent Projesi’nin kaderini belirledi. Seçimlerde Mesudiye Köy’ünden DSP’ye sadece 3 oy çıkarken yeni hükümet projeyi bitirdi. Önce Dünya Bankası’ndan gelen 900 bin dolarlık kredi geri verildi. Başka illerde yapılacak uygulamalar da iptal edildi.


Kar yağdı, fabrika battı


Proje iptal edilirken Mesudiye’de işler yolunda gitmedi. 2007 yılında yağan yoğun karda, fabrikanın çatısı çöktü. Sonra da olanlar oldu. Bir rüyanın kabusa nasıl döndüğünü kooperatifin kurucu üyesi Çavdar Köyü Muhtarı İbrahim Ünver anlattı: “2 bin metrekaresi kapalı, 26 bin metrekaresi açık alandan oluşan fabrikanın çatısı, 2007’de kardan dolayı çöktü. Elimizde afet raporumuz da var. Fabrika atıl vaziyette kaldı. Alınan kredileri de ödeyemedik. Fabrikaya makineleriyle beraber haciz konuldu. 680 bin lira olan ana borcumuz şu anda 6 milyon TL oldu. 27 kişilik kurucu üyeler ve kefillerine haciz geldi.”



‘Battık, devlet bizi kurtarsın!’


9 köyün ortak kullanımı için yapılan Köy-Kent İlköğretim Okulu’nun da 3 yıl önce kapandığını anlatan köylüler çaresiz: “Devlet bizi kurtarsın. 10 lirayla bir yığın para bindirdiler üstümüze. Rahmetli Ecevit bize sermaye bıraktı, biz bunu beceremedik!”


Açılışına katılmıştı


2001 yılının Ekim ayındaki açılışa Bülent Ecevit de katılmıştı. ‘Kara oğlan’, hayalinin gerçek olmasını o kadar istiyordu ki, GATA’da hasta yatağında bile Başbakan Erdoğan’dan projeyi bitirmesini istemişti. Ama olmadı, olamadı...


Vatan