Ordu'da kentsel dönüşüm hız kazandı!
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz; “Biz 2017 yılını kendimize hedef belirledik. Önceliğimiz olan yol ve su sorununu hallettiğimizde, bu değişimin Ordu’ya çok büyük farklılık kattığı görülecektir” dedi.
Katıldığı televizyon programında Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarını değerlendiren Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz; “Biz 2017 yılını kendimize hedef belirledik. Önceliğimiz olan yol ve su sorununu hallettiğimizde, bu değişimin Ordu’ya çok büyük farklılık kattığı görülecektir” dedi.
TV 52 televizyonunda “Özel Gündem” adlı programda Erol Küçükoğlu’nun sorularını cevaplandıran Başkan Enver Yılmaz, kentsel dönüşümden yol çalışmalarına, hayata geçirilen projelerden planlanan yatırımlara kadar birçok konuda yaptığı açıklamalarla yine gündem oluşturdu. Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin 2017 yılından sonra adından sıkça söz ettireceğine dikkat çeken ve özellikle bütçeye vurgu yapan Başkan Enver Yılmaz; “Bizler hem geçmişten kalan 320 milyon liralık borcu ödüyor hem de halkımıza hizmet götürüyoruz. Sadece su için 600-700 milyon liralık yatırım yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Yaklaşık 2 saat süren ve birbirinden çarpıcı açıklamaların bulunduğu programdan satır başları ise şöyle:
KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR...
Kentsel dönüşüm çalışmalarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla birlikte yürütüyoruz. Altınordu ilçemizde kentsel dönüşüm protokolünü imzalamıştık. Şimdi de Ünye ve Fatsa‘da risk alanı olarak ilan ettiğimiz kentsel dönüşüm alanları Bakanlar Kurulu’ndan geçti. Kentsel dönüşüm çalışmalarını bundan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alıp TOKİ ile devam ettirecek ve böylece takvimi daha hızlı işleteceğiz. Rezerv alan olarak ilan ettiğimiz Kamyon Garajı’nda yaklaşık 3-4 ay içerisinde 300-400 konutun inşaatına başlayacağız, bu bölgeye otogar ve eski sanayi çevresindeki vatandaşlarımızı yerleştireceğiz.
Ünye ve Fatsa’da süreç kontrolümüze girdi ve projelendirme çalışmalarını tamamlayıp fiili olarak araziye ineceğiz. Hukuki bütün alt yapımızı hazırladık. Kentsel dönüşüm konusunda belediyeler arasında en hızlı biziz. Kentsel dönüşümün haricinde TOKİ ile talepler doğrultusunda Ulubey ilçesi ve yer teslimi yapılan Gürgentepe ilçemize de toplu konut inşa edeceğiz.
MUAZZAM YOL ÇALIŞMALARI YAPIYORUZ...
Karayolları Genel Müdürlüğü, bölgemizde bütün yoğunluğu sahil yolu ve tünellere verdiği için iç bağlantı yollarında zayıf kaldı. Biz Kabadüz - Çambaşı yolunun büyük kısmına sıcak asfalt döktük. Gölköy yolunun ihalesi tekrar yapıldı ve çalışmalar başlayacak. 19 ilçenin tamamında 752 km’sini ihale ettiğimiz muazzam bir yol çalışmasını müteahhit marifetiyle yapıyoruz. Kendi imkanlarımızla da sürdüreceğimiz çalışmalarla birlikte tam 1300 km yol yapacağız ve 2017 yılına kadar da yolları hazır teslim edeceğiz. Alt yapı çalışmalarını tamamladığımız Ünye ilçemizin Niksar Caddesi’nin sıcak asfaltını döküyoruz. Dağınık bir nüfus yapımız var. Bir ilçeye yaptığımız yatırım diğerinde gözükmüyor. Ama artık 19 ilçede yaptığımız yatırımlar gün yüzüne çıkmaya başladı. 724 bin nüfusumuz var ama bu yaz aylarında 2 milyona çıkıyor ve araç trafiği de yoğunlaşıyor.
DEVRALDIĞIMIZ 320 TRİLYONLUK BORCU BİZ ÖDÜYORUZ...
Biz bütün planlamamızı yaptık, 2017’ye kadar kıyı ilçelerimizde alt yapı çalışmalarımızı tamamlıyoruz. Kaynaklarımız, programlamamız hazır, sistemimiz işliyor. Şeffaf bir yönetim anlayışını benimsiyoruz. Göreve geldiğimizde ortada bir kurumsal yapı yoktu. Bunu hızlıca tamamladık. Enkaz edebiyatı yapmıyoruz. Belediyeyi 320 milyon lira borç ile devraldık ve bu borcu azaltacağız. Borcu devraldığımız arkadaş şu an milletvekili. O da göreve geldiğinde Belediye’yi 35 milyon lira borçla devralmıştı, şimdi onların borçlarını biz ödüyoruz.
TEDES, MODERN KENTİN GÖSTERGESİDİR...
TEDES (Trafikte Elektronik Denetim Sistemi) ile ilgili Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız şu; Emniyet Genel Müdürlüğü(EGM)’nün yaptığı ihaleyle EGM, Büyükşehir Belediyesi ve yapımcı firmanın katılımıyla bir konsorsiyum oluşturuldu. Burada da Ünye, Fatsa, Altınordu ilçelerimizdeki kavşak düzenlemeleri başta olmak üzere mevcut trafiği yüzde 20-35 aralığında rahatlatacak bir geçiş sistemi kurduk. Herkes bunun cezai bölümünde ama bizim bu sistemimizdeki ceza, trafik ve kırmızı ışık ihlallerinde var. Oradaki emniyet kemeriyle ilgili düzenlemelere bizim sistem ceza yazmıyor. Bu sistemde hız ihlalinde ceza olacak.
Avrupa’nın da yeni kullanmaya başladığı, sokaklarda görmüş olduğunuz özellikle kavşaklardaki bu renkli, modern trafik lambalarını Türkiye’de büyükşehir olarak uygulayan üçüncü iliz. Görmüş olduğunuz o kameralar da ceza yazma kamerası değil, sistemi organize etme kamerasıdır. Rus pazarındaki araç yoğunluğunu, Büyükşehir Belediyesi önündeki ışıklar görecek ve ona göre bir seyrüsefer yapılacak. Trafikte yüzde 30-35’lik bir rahatlama sağlayacağız.
Modern bir sistem olan TEDES’in, kırmızı ışık ve sürat ihlaline yönelik iki konuda cezai müeyyidesi var. Bunun haricinde sistem itibariyle herhangi bir ceza uygulanmayacaktır. Bu iki cezai konu dışındaki trafik ihlalleri Emniyet genel Müdürlüğü’ne tabidir. 19 mobese kameramız vardı bu sayı 40’a çıkartıldı. Bu sistemle ilçelerimizi de yakından takip edeceğiz. Şu anda deneme testinde olan TEDES Kurban Bayramı’nda faaliyete geçecek.
TEDES’LE BİRLİKTE ÜCRETSİZ Wİ-Fİ ALANLARIMIZ OLACAK...
TEDES’le birlikte ücretsiz wi-fi alanlarımız olacak. Ordu, Altınordu sahilinin tamamında; Ulubey, Fatsa, Perşembe ve Ünye Meydanları’nda ücretsiz internete girilecek. Çok ciddi bir yatırım olan bu sistemle ücretsiz internet alanlarımız oluşacak. Fiber optik kameralarla birlikte gerekli düzenlemeler yapıldı.
Kurban Bayramı’nda TEDES’i açıyoruz. Kamuoyuyla paylaşacağız. Şu anda yoğun bir çalışma var. Tüm donanımlar hazırlandı. Kameraları, hız kesicileri, radar ölçümleri ve ücretsiz wi-fi hatlarıyla ilgili şu an itibariyle yoğun bir çalışma var.
HER AY 30 BİN BÜLTEN DAĞITIYORUZ...
Her ay 30 bin adet bastığımız Büyükşehir’den adlı bültenimizle tüm çalışmalarımızdan vatandaşlarımızı haberdar ediyoruz. Bültenimizin, Türkiye’nin her yerine dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Bültende, Büyükşehir Belediyemizin hayata geçirdiği her türlü yatırım ve sürdürülen çalışmalar yer almaktadır.
DEV YATIRIM DEVAM EDİYOR...
Biz 2019 yılana kadar bütçemizin yaklaşık yüzde seksenini yola harcıyoruz. Popülist politika yapmayacağımızı söyledik, alt yapı sorunu olmayan yerlerin yolunu yapıyoruz. Bu anlamda mahallelerimiz yani eski ismiyle köylerimizin grup yollarının tamamını asfalt yapıyoruz. Yaptığımız sıcak asfaltın 25 yıl garantisi var. Bir sıcak asfalt kamyonunun maliyeti de tam 15 milyon lira. Bu asfaltın çizim işleri de bittikten sonra menfez ve yol kenarındaki hendekleriyle birlikte Ordu hakikaten standardı çok yüksek bir il olacak.
Şehrimizde Altyapı Koordinasyon Merkezi( AYKOME)’nin, “Evet, altyapı sorunu bitmiştir” dediği yerlerin de asfaltını yapıyoruz. Ünye, Fatsa ve Altınordu ilçelerimizin de altyapı çalışmalarını tamamladıktan sonra asfaltını dökeceğiz. Yola ilişkin ciddi bir memnuniyet var ve işlerimiz şu anda yolunda. Bizim hesabımız nisanda başlamaktı fakat 2 buçuk ay rötarlı gidiyoruz. Başımıza gelen olumsuzluğu da kamuoyumuzla paylaşıyoruz.
İcrai olmanın yolu hizmeti somut olarak görebilmek. Bu yolları gören vatandaşlarımız, olaya hakkaniyet ile yaklaşıyor. Yol konusunda vatandaşlarımızın gönlü rahat olsun. 2017 yılına kadar Ordu’da grup yolları, nüfusumuzun yoğun olduğu mahalle bağlantıları ile şehir geçişlerimiz dâhil olmak üzere her tarafı sıcak asfalt yapacağız. Türkiye’de km başına en fazla sıcak asfaltın düştüğü il şu an da zaten biziz. 2017 yılında en yakın ilimiz bile bizim yarı pozisyonumuzda olacak. Aynen Avrupa’nın kentleri gibi olacağız.
ALANKENT’E MÜJDE...
Alankent ile aramızda duygusal bir bağ var, onlar bizi biz onları çok seviyoruz. Alankent’teki meydanı komple yeniliyoruz. Cami, çevre düzenlemesi ve şadırvanı ihaleye çıkartıyoruz. Hemen okulun önüne de söz verdiğimiz gibi bir sentetik saha sözümüz vardı, onun da ihalesini gerçekleştireceğiz. Civil Irmağı’nın iki yakası ve Şirinevler Camii’ne kadar peyzaj çalışmalarını tamamlayacak ve şehrin yoğunluğunu bu bölgeye kaydıracağız. Hafta sonları halkımız bu bölgede rahat vakit geçirebilecek.
SU İÇİN 600-700 MİLYON LİRALIK YATIRIM YAPILACAK...
Bu sene biz 52 milyon liralık su yatırımı yapıyoruz ve tamamı kendi öz sermayemiz. Su ve yola ayırdığımız para 250 milyon lira. Yaklaşık dönem sonuna kadar 600-700 milyon liralık bir yatırım yapmak suretiyle su ve yolumuzu evladiyelik çözüyoruz. Sayıyı 187 bin aboneden 227 bine çıkarttık. Abone sayısı arttıkça su sorunu daha hızlı çözülüyor. Bize yakın bir Büyükşehir henüz su saatlerini bile devralmamış. Büyükşehir olmadan önce suya toplam 4 milyon lira harcanmış. Biz 2 yılda 92 milyon lira yatırım yapıyor ve ilçelerimizin su alım yapılarını yeniliyoruz ve yeni tesisler inşa ediyoruz.
Mahalle mahalle gezerek yerinde inceleme yapacağız. Muhtarlarımızı da yanımıza alarak mahallede kim ne yapmış, ne eksik hepsini inceleyeceğiz. Geçtiğimiz yıl ağustos ayında Ordu’da suyun vatandaşa ulaşma oranı 100 üzerinden 65’ti, şimdi 100 kişinin 85’i Ordu’da sudan rahat bir şekilde istifade edebiliyor. 30 yıldır var olan su sorununu ancak biz yine vaad ettiğimiz gibi 2017 yılına kadar bitireceğiz. Köylerimizdeki su sorunlarının farkındayız. Tonlarca suyu yüzlerce su tankerleriyle vatandaşlarımıza götürdük. Geçici bir dönemdeyiz. Ordu’da, ağustos ayının başıyla eylül ayının 15’ine kadar olan süre kuraklık ayıdır. Bu süre içerisinde su tankerlerimizle, 24 saat düzenli bir şekilde sistemini kurduğumuz “Alo 185” hattından gelen talepleri yerine getiriyoruz. Bu çerçevede biz bu yıl da eksik kalan bölümlerin su ihtiyacını karşılıyoruz. Tüm ilçelerdeki içme suyu arıtma tesislerini kontrol ediyoruz. Ordu bu yağmura rağmen suyu çok olan bir il olmadığı gibi yeraltı suyu çok zayıf olan bir il. İnşallah gelecek yıl ve 2017 yılında Ordu’da susuzlukla ilgili hiçbir sıkıntı bırakmayacağız.
ARAZİ YAPIMIZ ÇOK GENİŞ...
Salı günleri Fatsa ve Çarşamba günleri Ünye’deyiz. Kalan günlerde diğer ilçemiz ve Altınordu’dayız. Yasa gereği Büyükşehir’de başkan yardımcısı yok. Bizler yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Araziden dolayı yerleşim yapımız dağınık, buna bağlı olarak nüfusumuz da dağınık. Yaptığımız yatırımları herkes göremiyor. Ama o bölgedeki vatandaş görüyor ve takdir ediyor.
AK PARTİ SEÇİMLERDEN BAŞARI İLE ÇIKMIŞTIR...
Bizden önce burada başka bir belediye başkanı vardı, bugün biz buradayız. Belediye binasını o yaptı, biz kullanıyoruz. Teleferiği o yaptı, borcunu biz ödüyoruz. Boztepe’yi o betonlaştırdı, biz sadeleştiriyoruz. Onun yanlışını biz düzeltiyoruz. Ak Parti çok oy kaybetti deniyor; 30 Mart’ta AK Parti yüzde 55, CHP yüzde 35 oranında oy aldı. 7 Haziran’da CHP yüzde 28, Ak Parti yine yüzde 55 oy aldı. Kimin oy kaybettiği buradan belli oluyor. Takdir vatandaşın, vatandaş değerlendirmesini yapıyor. Ordu ili Ak Parti’nin oy kaybetmediği tek il ve bunun içinde yerel yönetimlerin katkısı büyük.
ORDU ŞEHİTLERİ ANITINDA SON DURUM...
Bizden önce yapılan bu projede ihale aşamasına geçilmemiş. Yer olarak da Ordu Lisesi’nin karşısı gösterilmiş, fakat bu alan bize ait değil ve şu an davalık. Başka yere yapalım dedik, hayır oraya yapalım dediler. O sorunun bitmesi lazım. Benim oraya yatırım yapıp ihale kapsamına almam için mülkiyeti devralmam lazım. Projesi ve kaynağı belli, hiçbir sorun yok ama mülkiyet sorununu çözdükten sonra işlem yapmamız lazım. Bana bugün şehitliğin olduğu yere yapalım deseler, yarın gider çalışmalara başlarım. Ama bizim sorunumuz talep edilen yerin dava konusu olmasıdır.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN NOKTA KOYDUĞU PROJELER:
ORMEK: Altınordu ilçemizde açtığımız, tek kelimeyle Türkiye’de standartları en yüksek meslek ve sanat eğitimi kurslarından bir tanesi.
GÖNÜLLÜ İTFAİYECİLİK: İtfaiye teşkilatımızın tamamını 19 ilçede kurduk.
OSKEM: Şu anda Büyükşehir Belediyesi’nin denizdeki olaylara karşı her noktada müdahale edebilecek teknik donanımları var.
KONGRE VE ÇALIŞTAY yaptık.
ORDUMUZUN DEĞERLERİNİ ANMA KONUSUNDA KONFERANSLAR yaptık.
YAYLA ŞENLİKLERİ yaptık.
EVDE TEMİZLİK HİZMETİ: Hem Ordu da hem de Türkiye’de sayılı illerde uygulanan bir çalışma.
BİRLİKTE BÜYÜYELİM KAMPANYASI: Yaklaşık 2 bine yakın yeni doğan tüm çocukların giyim ve ihtiyaçlarını ve annelerinin ev rehberini de hazırlamak suretiyle gerekli çalışmayı yapıyoruz.
KENT BAYRAMLAŞMASI: Daha önce Ayışığı Düğün Salonu’nda yapılıyordu, bundan sonra Büyükşehir Belediyesi hizmet binası önünde, yağmur yağdığı takdirde içerideki salonumuzda olacak.
RAMAZAN VE MUHARREM AYI ETKİNLİKELERİ: Yaklaşık 70 bin kişiyi, iftar ve sahur programlarımıza davet ettik. TEOG sınavında ilk üçe giren öğrencilerimizin tamamına da bisiklet hediye ettik.
MEZARLIK HİZMETLERİMİZ: Ordu ilinin tamamındaki mezarlıklarımız, ilk defa 42 araç ve 88 personelle temizlendi.
AMATÖR SPOR KULÜPLERİNE desteğimiz devam ediyor.
VEKTÖRLE MÜCADELE: İlimizin tamamında kurumsal kimlikle, 20 personel ve 7 araçla tüm ilçelerde ilaçlama yapıyoruz.
KARLA MÜCADELE: Kurumsal kimliğimiz oldu, hemşehrilerimizin takdirini topladık.
MAVİ BAYRAK: Büyükşehir olduğumuzda hiç mavi bayrağımız yoktu, şu anda 4. mavi bayrağı alan il olduk.
KÜLTÜREL VARLIKLARIN RESTORASYONU: Camiler ve çeşme gibi alanlara da artık Büyükşehir Belediyesi müdahale ediyor.
PARK VE YEŞİL ALAN DÜZENLEMELERİ: Yapmış olduğumuz çalışmalar sadece Ordu alanında değil, diğer büyükşehirlerde de örnek gösterilen ve uygulamaları bizzat takip edilen bir il haline geldik.
ÜNYE OTOGARINI hızlı bir şekilde açtık.
AKYAZI SAHİL DÜZENLEMESİNİ BİTİRDİK: Oralara Çok ciddi değişiklikler ve büfeler yaptık. O büfeleri de hemşehrilerimize kiralıyoruz.
CUMHURİYET MAHALLESİ’NE SPOR TESİSİ yaptık.
PERŞEMBE, FATSA VE ÜNYE KADINLAR PLAJI’NI hizmete açtık.
PERŞEMBE VE ULUBEY KENT MEYDANIMIZ hizmete açıldı.
TEDES PROJESİ: Kurban Bayramı sonrası hizmete koyulacak.
CİVİL DERESİ: Sağ ve sol taraftaki peyzaj çalışmalarımız bitti.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ HİZMET BİNASINA taşındık.
DEVAM EDEN PROJELERİMİZ:
4 MEVSİM ORDU FOTOGRAF YARIŞMASI,
ORDU VİZYON 2023 ÇALIŞTAYI: Çalıştayın sonuç bölümünü önümüzdeki günlerde gerçekleştireceğiz.
ALTINORDU RIHTIM PROJESİ,
ALTINORDU SAHİL MESCİDİ,
ÇAMBAŞI KAYAK MERKEZİ,
HER İLÇEYE SPOR TESİSİ,
ÜNYE LİMANI,
ÜNYE’DE YAPMIŞ OLDUĞUMUZ DIŞ CEPHE İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI: Bu çalışmaları Karadeniz sahil boyunca yapacağız.
ÜNYE, FATSA VE ALTINORDU KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANLARI,
FINDIK ÇİKOLATA PARK: bu projenin ihalesi yapıldı. Çikolata Park, bölgenin en önemli cazibe merkezi olacak.
GÖLKÖY VE GÜRGENTEPE KENT MEYDANI bitmek üzeredir.
ÇAMAŞ KENT MEYDANI’NIN ihalesini yaptık.
ÜNYE VE FATSA’DA ORMEK binamızı tuttuk, binanın restorasyon çalışmaları yapılıyor.
YEŞİL YOL ÇALIŞMASI BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KOORDİNASYONLUĞU’NDA devam ediyor. Bizim bölgemizde çevreye verilebilecek bir zarar olmadığı için tepkisel bir durum da yok.
752 KM SICAK ASFALT YOL ÇALIŞMALARI tüm hızıyla devam ediyor.
KATI ATIK DÜZENLELİ DEPOLAMA TESİSİ: İlk yerimiz İlküvez ve buraya yaklaşık 3 milyon lira para harcandı, şu an eksik kalan bölümler var ve çalışmalar devam ediyor. 2. yerimiz ise Işıktepe ve bu alanları bize bakanlık verdi. Fatsa’daki vatandaşlarımızın bir itirazı var fakat Fatsa bizim düzenli depoculuk yapacağımız bir yerimiz değil ve biz Fatsa’ya şu an geçici olarak çöp döküyoruz, bu üç beş ay sürecek. Çünkü o alan bakanlığın gösterdiği çöp döküm alanlarından bir tanesi değil, özel mülkiyet tarafından kiralanmış bir alan. Şu anda etrafta ciddi anlamda bir mağduriyet oluşturuyor ve bu durumun giderilmesinin yolu bizim düzenli depolama alanlarımızın devreye girmesidir. Bu anlamda Fatsa’daki vatandaşlarımız, basın mensuplarımız ve sivil toplum kuruluşlarımızı anlayışla karşılıyoruz. Nasıl Durugöl’den çöpü kaldırdıysak, Fatsa’da da vahşi depolama alanından da çok kısa bir sürede çöpü inşallah kaldırmış olacağız.
PLANLANAN PROJELERİMİZ:
İKİZCE’YE İMAM HATİP LİSELERİ yapıyoruz.
KORGAN’DA İLKÖĞRETİM OKULU yapıyoruz.
BOZTEPE PEYZAJ DÜZENLEMELERİ: Büyükşehir Belediyesi olarak yaklaşık 710 dönümlük bir alan aldık.
ÇAMBAŞI EKOLOJİK TATİL KÖYÜ: bu projenin kaynağını DOKAP’tan aldık.
ÜNYE, FATSA VE ALTINORDU İLÇEMİZDE AKILLI BİSİKLET İSTASYONI KOTALARINI belirledik ve Avrupa’daki gibi akıllı bisikletler getiriyoruz.
AYBASTI PERŞEMBE YAYLASI’NIN komple çevre düzenlemesini yapıyoruz.
BİYO KURUTMA: Çöpün alt projelerinden bir tanesidir.
MEZBAHANE: Şu anda standartlara uygun bir mezbahanemiz yok. Çambaşı ve Fatsa’ya birer tane standartlara uygun mezbahane yapıyoruz.
Altınordu’ya Bilim ve Sanayi Bakanlığı’nın desteklediği bilim merkezi yapacağız.
Altınordu’daki otogarı kaldırıyoruz. Ata Sanayisi’nin karşısına yakın bir zamanda başlayacağız.
ÜNYE ÇAMLIK PROJESİ ve CİVİL DERESİ 2.ETAP ÇALIŞMALARI.
Gördüğünüz gibi projeler çok. Biz neden görmüyoruz diyorlar. Bizim için 2017 su sorununun çözüldüğü ve önemli projelerin hayata geçtiği bir dönem.
Ordu Güncel